Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat stilo - kłopot z rozruchem

02 Nov 2019 13:07 789 13
  • Level 3  
    Witam
    mam od niedawna fiata stilo 1.9 jtd 115 km i mam problem po nocy bardzo ciężko odpala jakby akumulator był rozładowany i po dłuższym postoju,Akumulator nowy sprawdzony u elektryka,rozrusznik tez był sprawdzany i dalej jest problem na odpalonym silniku lądowanie jest 13.9 wiec alternator chyba tez dobry. Może ktoś coś podpowie co to może być.dodaje film
    https://filmy.elektroda.pl/80_1572696416.mp4
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 40  
    Ładowanie powinno być 14.4V
  • Level 33  
    Podstaw na noc prostownik, rano zobacz jakie będą efekty. A jak ten rozrusznik był sprawdzany? Te 13.8V, na ładowaniu, to trochę przymało.
  • Level 3  
    Jak sprawdzany nie wiem jak byl bo zostawilem auto u mechanika ale planuje jechac do innego zeby inny sprawdzil a prostownik na noc zostawialem i tez bylo ciezko odpalic
  • Level 41  
    Fiat i ładowanie 14,4, nie rozśmieszać klientów.
    Zmierz napięcie podczas odpalania bezpośrednio na akumulatorze i dobrze by było pomierzyć też bezpośrednio na rozruszniku (ale masę do pomiarów weź z tylnej obudowy rozrusznika).
    Bez tych pomiarów to wróżenie z fusów.
  • Level 39  
    Wysokikielce wrote:
    Witam
    mam od niedawna fiata stilo 1.9 jtd 115 km i mam problem po nocy bardzo ciężko odpala jakby akumulator był rozładowany i po dłuższym postoju,Akumulator nowy sprawdzony u elektryka,rozrusznik tez był sprawdzany i dalej jest problem na odpalonym silniku lądowanie jest 13.9 wiec alternator chyba tez dobry. Może ktoś coś podpowie co to może być.dodaje film
    https://filmy.elektroda.pl/80_1572696416.mp4


    Jednak mimo wszystko upierałbym się na rozruszniku. Jego wymiana na inny egzemplarz może zadziwić niejednego fachmana.
    Po drugie Stilo - napięcie ładowania. W Stilo mojej ślubnej był taki sam problem. Ładowanie 13,8-13,9 V. Wymiana alternatora, oraz dodatnie drugiego kabla masy łączącego biegun ujemny akumulatora z karoserią pozwala się cieszyć napięciem ładowania na poziomie 14,3 14,4 V. Włącz silnik i sprawdź spadki napięcia na przewodach masy oraz przewodzie dodatnim łączącym alternator z akumulatorem.
  • Level 3  
    Rozrusznik sprawdzony alternator tez akumulator w idealnym stanie naładowany a nadal ciężko odpala
  • Level 33  
    No to kolego, patrz post#6 i #7. Cały czas nasuwa się pytanie- jak był sprawdzany ten rozrusznik. Poza tym- ten silnik to jest common rail- jak wał korbowy nie ma odpowiednich obrotów, to go nie odpalisz. Zresztą, te silniki pakowali też do opla.
    tyle że tam występuje pod nazwą cdti. Jest wiele tematów na forum odnośnie tych silników, i ich bolączek. Użyj wyszukiwarki. Lekturę którą znajdziesz polecam. Nie chciał bym wprowadzać w błąd, ale o ile dobrze pamiętam, to cyt.> Wał korbowy przy rozruchu musi mieć miń. 240 obrotów/min. Mogę się mylić, bo te posty czytałem dosyć dawno. Poza tym- czy ktoś podłączał ten silnik pod komp. diagnostyczny?
  • Level 39  
    kot mirmur wrote:
    Wał korbowy przy rozruchu musi mieć miń. 240 obrotów/min. Mogę się mylić, bo te posty czytałem dosyć dawno. Poza tym- czy ktoś podłączał ten silnik pod komp. diagnostyczny?


    Tak jak piszesz. W moim nissanie, miał gdzieś z połowę tego i nie chciał zapalać. Różni fachowcy to oglądali, ale żaden nie wpadł na to, że trzeba rozrusznik wymienić bo zamiast 240 obr/min to kręcił 120 obr/min. To powodowało problemy z rozruchem.
    Po wymianie rozrusznika jest zasadnicza zmiana.
  • Level 33  
    Ponoć OBD pokazuje te obroty. Ja miałem to samo w astrze 1.9 120km. Po przeczytaniu postów z forum, wywnioskowałem ze - warto zacząć od rozrusznika. Trafiłem do dobrego, dziadka elektryka, co prawda nie miał kompa, ale miał za to zwykły amperomierz z zewnętrznym bocznikiem+jakieś magiczne pudełeczko podłączone do tego miernika/zwykły wskazówkowy ustrój pomiarowy klasy2.5 , z zerem na środku skali/. Podłączył astrę pod swój aku, szeregowo do niego włączył ten miernik-po pierwszym zakręceniu stwierdził-ładowanie jest ok, ale rozrusznik ciągnie za duży prąd, pan mi go przywiezie, a ja panu go naprawię. Więcej zapłaciłem za demontaż i ponowny montaż rozrusznika , jak za jego regenerację. Astra śmiga. Także- do autora postu- warto czasami poczytać trochę, zanim udasz się do "mechanika". Głupoty na tym forum lądują od razu w koszu, jest ostra selekcja.
  • Level 39  
    kot mirmur wrote:
    Podłączył astrę pod swój aku, szeregowo do niego włączył ten miernik-po pierwszym zakręceniu stwierdził-ładowanie jest ok, ale rozrusznik ciągnie za duży prąd, pan mi go przywiezie, a ja panu go naprawię. Więcej zapłaciłem za demontaż i ponowny montaż rozrusznika , jak za jego regenerację. Astra śmiga. Także- do autora postu- warto czasami poczytać trochę, zanim udasz się do "mechanika". Głupoty na tym forum lądują od razu w koszu, jest ostra selekcja.


    Ja zrobiłem tak samo. Podłączyłem amperomierz cęgowy i zobaczyłem 150-170 A to już od razu wiedziałem, że coś jest nie tak. Teraz pokazuje poniżej 100 A a kręci 2x szybciej. Poza tym napięcie nie siada do 9 V. Po prostu rozrusznik na pewno miałem niesprawny, mimo iż mimo wszystko kręcił.
  • Level 41  
    Panowie klient był u mnie z tym fiatem i jest tak.
    -Ładowanie mierzone na alternatorze 14,01
    ------------------------na akumulatorze 13,97
    Podczas rozruchu masa silnika względem klemy - spadek 0,18 V
    Napięcie na aku podczas rozruchu osiąga 10,9 V.

    Wyczyściłem główną masę, tę na silniku, była korozja że chej. Oprócz tego ktoś wcześniej dał dodatkową masę na rozrusznik. Wszystkie ww pomiary były robione po oczyszczeniu masy na silniku.

    Uwaga - automat na rozruszniku jest nowy, prawdopodobnie cały rozrusznik jest nowy (od góry ciężko stwierdzić, ale klient twierdzi że widział na nim chińskie poczwarki). Mnie intryguje pytanie czy jest wstawiony właściwy rozrusznik, może ktoś wstawił od benzyny ?
    Co jeszcze ? Pomiar obciążeniowy akumulatora przez 10 s 300 A napięcie siada do 10,9 V (czyli ideał).

    Start rozrusznika - na początku ciężko, potem coraz szybciej. Zobaczymy co będzie po nocy .
  • Level 33  
    No i szkoda, że kolega Aleksander bliżej mnie nie mieszka- Astre byś mi naprawił, nie musiał bym szukać fachowców, no i jeszcze pewnie o wojsku byśmy sobie pogadali. Eeech jaka strata. W końcu spotkał bym osobiście jakiegoś kolegę z forum- a tu lipa.