Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston LST 116 - Zmywarka nie pracuje

climber67 02 Nov 2019 17:51 894 10
  • #1
    climber67
    Level 8  
    Witam.
    Świecą mi się dwie diody 1 i 3 od lewej ,zmywarka na nic nie reaguje. Czy ktoś może mi pomóc co to może być. Zmywarka Ariston LST 116
    Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
    Edit:
    Zresetowałem właśnie zmywarkę przyciskając jednocześnie dwa pierwsze guziki dzięki temu zmywarkę da się znowu uruchomić. Jednak po wciśnięciu odpowiedniego programu wlewa się woda do zmywarki i kiedy jest jej już odpowiednia ilość wyskakuje błąd czyli zapalają się diody 1 i 3 i zaczyna się wypompowywanie wody. Całość trwa kilka minut.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    qwazarpl
    Level 20  
    Sprawdź czy na spodzie zmywarki nie masz wody.
    Wyłącz z prądu przy tej czynności!
  • #3
    climber67
    Level 8  
    Pod zmywarką sucho ewidentnie słychać jak ta woda jest wypompowywana. Zauważyłem jeszcze, że jak woda do zmywarki się nalewa i otworze drzwiczki to zmywarka się wyłącza. Jednak jak zaczynają migać diody i woda jest wypompowywana to nawet jak otworzę drzwi zmywarka się nie wyłącza tylko normalnie wypompowuje, a powinna się wyłączyć.
    Edit:
    Czy niema szans na żadną podpowiedź?
  • Helpful post
    #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    climber67
    Level 8  
    A gdzie to ustrojstwo się znajduje?
  • #6
    mrice
    Home appliances specialist
    W misce myjącej, proponuje po nitce do kłębka, z hydrostatu wychodzi wężyk i idzie na komorę
  • #7
    User removed account
    Level 1  
  • #8
    climber67
    Level 8  
    Ariston LST 116 - Zmywarka nie pracuje

    W końcu się za to zabrałem.Zdemontowałem presostat tylko teraz nie wiem jak go rozebrać aby czegoś nie urwać.Czy mam odkręcić te dwie śrubki -chociaż wydaje mi się że one są do jakiejś regulacji ,czy jakoś próbować to podważyć ?

    Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

    Ariston LST 116 - Zmywarka nie pracuje Ok rozebrałem ale żadnego syfu tam nie było. Macie jakieś pomysły co dalej?

    Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

    Ok.założyłem go z powrotem .Włączyłem program płukania i wszystko przebiegło prawidłowo.Pomyślałem jest dobrze.Jednak po włączeniu na program mycia dzieje się to samo czyli do momentu pobrania wody wszystko jest ok a potem nagle wyskakuje błąd i woda jest wypompowywana.Coś mnie tknęło i ściągnąłem wężyk z presostatu i załączyłem jeszcze raz program płukania .Na presostat założyłem swój wężyk i w chwili kiedy zmywarka pobrała już wodę zacząłem dmuchać w wężyk i zamiast błedu zmywarka chodziła normalnie dalej.Wydaje mi się ,że w weżyku który dochodzi do presostatu niema ciśnienia.Wężyk oczywiście sprawdziłem i jest ok.Moje pytanie co wytwarza to ciśnienie?
  • #9
    qwazarpl
    Level 20  
    Ciśnienie w wężyku "robi" się przy napełnianiu wody.
    Dmuchnij w kierunku do zmywarki.
    Czy powietrze przechodzi swobodnie?
  • #10
    User removed account
    Level 1  
  • #11
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Prawidłowa podpowiedź była udzielona jednak autor tematu nie mając zielonego pojęcia zamiast dokładnie dopytać wolał sam na własną rękę naprawić a wynik? - dużo większe koszty naprawy. Same chęci bez odpowiedniej wiedzy wydłużają czas i kilkakrotnie koszty naprawy.
    Temat zamykam i zostawiam dla przestrogi.