Przepływy będą ok bo na samej pompie z pieca i ustawieniu rotametru na 1 na którym jest grzejnik nie mam żadnych strat. Ja bardziej bede celował w l9. Nie mam kabli pociągniętych do regulatorów i muszę jakieś bezprzewodowe. Muszę wszystko przeanalizować bo nie porównywałem wszystkich. To sterownik od Coolera1989 do pieca przez OT a Techa na On/OFF?? Dobrze rozumie ?? A jak sterujesz c.w.u. ?? Mam teraz podpięta pogodowke i vitotrol 100 który mi ją blokuje hehe. Jak się dogadam z Coolerem1989 to vitotrol będzie musiał iść w odstawke
Sygnał z tech idzie prosto do sterownika Cooler1989. Sterownik Cooler1989 odpowiada za pracę kotła. Czujnik zewnętrzny podpięty do kotła. Poprzez opentherm odczytuje temp zewnętrzną i modyfikuje temp zadaną
Mój sterownik niestety zabiera możliwość wykorzystania magistrali OpenTherm innym sterownikom i udostępnia tylko przekaźnikowe sterowanie CO. Nie daje też możliwości sterowania CWU.
Głównym celem jest poprawienie działania CO powyższymi kosztami.
Rozważam możliwość rozbudowy i chyba najlepszą opcją byłoby dodanie cyfrowego protokołu wejścia sterowaniem parametrami. Są różne alternatywy, ale wymagają na tyle dużo pracy, że w tym sezonie nawet pewnie nie zacznę.
Jest możliwość dodania sterowania on/off CWU. To dałoby się w miarę szybko ogarnąć. Wtedy założeniem jest, że sterownik nadrzędny będzie realizował harmonogram CO/CWU poprzez sterownie przekaźnikowe on/off. Dla CO na podstawie temperatury zadanej i pomierzonej w pomieszczeniu/pomieszczeniach (tutaj integracja sygnałów z kilku pomieszczeń musi być realizowana przez sterownik pokojowy), a CWU tylko na podstawie sztywnej tabeli czasu gdzie można zaznaczyć okresy gdzie CWU ma być aktywne/nieaktywne.
W taki sposób działa mój sterownik nadrzędny - tzn ma dwa osobne przekaźniki CO i CWU i możliwości ustawienia harmonogramów.
Dodam że na piętrze w rozdzielaczu mam dołożoną pompę + mieszalnik. Mieszalnik lada dzień wyrzucam by był lepszy przepływ
Zacznij od wyczyszczenia tego zaworu mieszającego. Mi to dużo pomogło, był zablokowany brudem bo niestety deweloper nie zainstalował separatora magnetycznego. Instrukcja z której korzystałem jak wyczyścić i konserwować taki zawór na przykładzie Afriso: https://www.youtube.com/watch?v=l50YGbaCE5c
A jak to zgrać - u mnie w domu termostaty kontrolują elektrozawory na pętlach, po rozwiązaniu problemu z taktowaniem dzięki sterownikowi to nawet sensownie działa.
Fajnie by było gdyby była tylko opcja np. ustawienia samej temp. c.w.u.. Harmonogram On/OFF wtedy mógłbym pójść w odstawkę bo sam zbiornik potrafi dlugo utrzymać temp. wody. A podpiecie Twojego sterownika przez OT nie blokuje czasem możliwości ustawienia temp. c.w.u. na wyświetlaczu pieca ?? Tak jest np. w vitotrol 100
@cooler1989 czy Twój sterownik sprawdzi się w zestawie dół domu podłogówka + piętra grzejniki? Posiadam piec VITODENS 111-W, bez pogodówki. Generalnie mam chyba podobny problem jaki wszyscy opisują w tym wątku.
To mój pierwszy sezon grzewczy z tym piecem. Na dole mam podłogówkę na RTL + łazienki na RTL na piętrach. Na piętrach dodatkowo grzejniki (7 sztuk). Obecnie przy 46 stopniach dla CO, piec ma kilka cykli 20-30 sekundowych, gdzie przy ok. 30-32 stopniach uruchamia na chwilę palnik dogrzewa przez parę sekund do 52-55 stopni i wyłącza się. Temperatura powoli spada do 30 stopni (ok. 5-6 minut) i sytuacja się powtarza. Grzejniki raz ciepłe raz zimne.
Jak rozumiem, zastosowanie Twojego sterownika pozwoliłoby wyeliminować taktowanie. Czy zastosowanie na piętrze grzejników, pozwala na zejście temperatury poniżej 40 stopni na piecu i czy oprócz poprawy kultury pracy (taktowania) sterownik ma jakiś wpływ na zużycie gazu?
Jeżeli chodzi o zużycie gazu sterownik od Cooler1989 likwiduje zupełnie problem ze startem palnika czyli taktowaniem przy rozruchu. Daje to spore oszczędności gazu lekko licząc u mnie jakieś 15 mniej rok do roku po zamontowaniu sterownika. Mam listwę tech i7 daje sygnał na sterownik poprzez otwieranie zamykanie styku i wowczas gdy osiagnieta jest temp zadana kocioł zostaje wyłączony. Sterownik komunikuje się z kotlem poprzez opentherm co umożliwia poprawne działanie czujnika temp zewnetrznej. Mam tak podpięte i wszystki smiga od ponad roku
Sterownie strefami każda strefa na jedno pomieszczenie w niektorych strefach np. Salon 3 pętle. Każda strefa ma swój harmonogram i temperatury zadane w zależności od preferencji osadników
Podzielę się moimi doświadczeniami z tym sterownikiem. Zamontowałem dodatkowo siłowniki Salusa (w sumie 12szt.) gdyż na piętrze zawsze było zimniej i jeden termostat na parterze nie dawał rady. Sterowanie czujnikami temperatury Tuya w każdym pokoju na piętrze + sterowanie pogodowe pieca. Dzięki sterownikowi Cooler piec nie taktuje. Nawet z tym sterownikiem do tego pieca muszę mieć otwarte min. 2 pętle, aby dobrze to wszystko działało. Średnie zużycie gazu wychodzi 4m3 (111m2) na dzień przy 21stC, czyli około 120m3 na miesiąc.
Ciekawostka:
Wiecie jak doszedłem do tego, że piec startuje z większą mocą i jak długo to trwa?
Wykreśliłem sobie profile na podstawie zużycia gazu. Kaloryczność gazy jest znana i da się łatwo przeliczyć na kWh. Trzeba było tylko zbadać szybkość przepływu gazu.
Tu znajduje się kilka pomiarów:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1073lS...k3qtiIJEoNARGuHs-LLtjGhd5m3s/edit?usp=sharing Liczyłem również pojemości cieplne mojej instalacji CO i charakterystykę czujnika temperatury zewnętrznej.
Najciekawsze jednak jest to w jaki sposób liczyłem zużycie gazu. Teraz to wydaje mi się dość śmieszne jak byłem wtedy zdeterminowany...
Posiadam dość stary miernik:
Integracja pomiaru z jakimkolwiek systemem pomiaru ciągłego jest dość upierdliwa. Niektórzy mogli by nawet stwierdzić, że niemożliwa, ale...
Mój miernik dość charakterystycznie piszczy/skrzeczy. Uruchamiałem więc dyktafon i włączałem palnik pieca. Z nagrań dźwiękowych byłem w stanie wyznaczyć położenie i prędkość obrotu okrągłych piszczących elementów wskazujących zużycie. Byłem nawet w stanie wyznaczyć położenie dość dokładnie co do ułamków części całego obrotu dlatego, że ten dźwięk był inny dla każdego położenia tego koła.
A jak już miałem moc, to byłem w stanie pomierzyć przepływy wody na podstawie pomiaru temperatury wody przed i za piecem, bo miałęm termometry, a nie miałem przepływomierzy
O dziwo pomiary były dość dokładne. Szczególnie widać to na wykresach mocy. Przepływy pompy też mniej więcej zgadzały się z tym co przedstawiała dokumentacja projektowa. Stąd doszedłem do tego, że pompa jest za słaba i trzeba było znaleźć inne rozwiązania.
@allekko, @cooler1989, potrzebowałbym Waszej rady. Mam sterownik i szukam dalszych możliwości optymalizacji. Mam ogrzewanie podłogowe na 2 piętrach, na każdej "skrzynka" z podłączonymi regulatorami temperatury, sterującymi elektrozaworami. Zastanawiam się co dalej ma sens. Czy np.
- zamontować sterownik pokojowy, umieszczony w "reprezentatywnym" pomieszczeniu, który by wyłaczał piec i nie uruchamiał go kiedy prawdopodobnie większośc pokojów jest dogrzana
- zamontować inteligetną listwę; tylko co jeśli mam dwa piętra i dwie listy - czy da się to podłączyć do sterownika coolera, i co wtedy z manualnymi regulatorami w pokojach - podłącza sie je do listwy, ktora ma nad nimi priorytet?
Witam. Mam podłączony sterownik i piec już nie taktuje. Jest to mój pierwszy, pełny sezon grzewczy i mam kilka pytań.
Dom parterowy ok. 120 m2 do ogrzania, całość podłogówka. Piecem steruje termostat pokojowy. Lepiej jest utrzymywać stałą temperaturę na sterowniku z histerezą 0,2 czy w dzień inną niż w nocy z różnicą 1 stopnia? Ewentualnie wyłączenie termostatu ? Czy lepiej zainwestować w pogodówkę?
Panowie a zmniejszaliście też moc pieca przy zamontowanym sterowniku ?? I na ile % macie nastawioną pompę w piecu ??
Tak, przy domu 120m^2 i piecu Vitodens 100-W B1HC 19kW ustawiłem najmniejszą możliwą moc, bodajże 6,5kW. Co do pompy nie podpowiem, mam w układzie jeszcze dodatkową pompę działającą z pełną mocą.