Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W

Andrzej87 02 Nov 2019 21:04 19071 88
Buderus
    Andrzej87
    Level 9  
    Witam

Posiadam kocioł kondensacyjny kompaktowy Vitodens 111-W (moc minimalna 6,5 kW, jedyna pompa to ta w piecu) w domu 3 kondygnacyjnym o powierzchni około 100 m2, ocieplony 20 cm styropianem. Posiadam obecnie na parterze podłogówkę około 40 m2 na 4 obwodach sterowane przez RTL, na I piętrze 10 m2 podłogówki i 4 grzejniki (w tym jeden łazienkowy), wszystkie obwody podłączone pod jeden kolektor, podłogówka na RTL, na poddaszu obecnie są tylko wyprowadzenia pod 3 kaloryfery bez kaloryferów.

Piecem steruje sterownik pokojowy SALUS ustawiony na 20 C. W kotle maksymalna moc C.O. została zredukowana do 25%. Jeżeli kocioł dłuższy czas nie działa, to potrafi chodzić na minimalnej mocy około godzinę powoli podgrzewając C.O. Jak się wyłączy, bo osiągnie nastawioną temp. na piecu (obecnie 42 C, tak mało ze względu na ogrzewanie podłogowe) i następnie włącza po lekkim wystudzeniu, to włącza się na 10 s, podgrzewa wodę o 15 C i wyłącza, woda po 20 s od wyłączenia ma już temperaturę taką samą jak przed włączeniem. Pompa pracuje stale, wyłącza się wtedy kiedy SALUS wyłącza piec. W takim cyklu kocioł pracuje co 5 minut przez 10 s(zabezpieczenie przez częstszym włączaniem się).

Wg mojej obserwacji i opinii serwisanta piec rozpoczyna pracę na wysokiej mocy i zanim zejdzie do minimum, podgrzewa na tyle mocno wodę, że wyłącza się przez jakieś zabezpieczenie lub przez osiągnięcie zadanej na piecu temp. wody.

Serwisant od kotła stwierdził, że jest za mały odbiór wody, ale termostaty na grzejnikach są maksymalnie otwarte, zaworki pod kaloryferami otwarte, podłogówka otwarta, układ odpowietrzony, filtr na powrocie do pieca wyczyszczony, drożność zaworów RTL i odcinających na zasilaniu sprawdzone. Instalacja od kotła do kolektorów wykonana na rurach zgrzewanych, do kaloryferów gałązki i podłogówka wykonana z PEX/AL/PEX.

Gdyby piec startował z mniejszej mocy albo zdążył przetłoczyć więcej wody, to by pracował dłużej.

W związku z powyższym proszę Was o radę jak wydłużyć pracę pieca.

Co sprawdzić jeszcze w sprawie słabego odbioru?

Czy pompa z tego pieca nie jest za słaba na taki układ?

Czy można zmusić kocioł Vitodens-111W do startu z małą mocą?

Jaką na piecu można ustawić maksymalną bezpieczną temperaturę przy ogrzewaniu podłogowym?

Poniżej zdjęcie wyprowadzeń pieca - zastanawiam się czy rurki miedziane nie mają zbyt małych przekrojów.

Dziękuję za pomoc.

• Buderus
    ewoo
    Level 30  

Pod tym mosiężnym elementem gromadzi się syf który blokuje wypływ wody z wymiennika.
    Zamknij zawory pod kotłem, przez odpowietrznik zaznaczony strzałką spuść ciśnienie do zera, zabezpiecz szmatami sterownik przed zachlapaniem, odkręć śrubę która blokuje ten mosiężny element imbusem lub torx. Ciągnąc do siebie lekko zdejmij ten element. Są w nim montowane czujniki które zatrzymują syf i blokują przepływ.
    Andrzej87
    Level 9  
    ewoo niestety miejsce, które wskazałeś jest drożne. Żadnych zanieczyszczeń tam nie było.

Jakieś jeszcze pomysły?
    ewoo
    Level 30  
    Jest jeszcze jedno miejsce które może mieć wpływ na przetłaczanie wody, miałem przypadek, że jeśli kocioł pracował dłużej to nie dogrzewał najdalej odsunięty od kotła grzejnik . Oprócz tego objawy jak u Ciebie czyli taktowanie kotła, odpalenie na kilka sekund i wyłączenie palnika. Coś blokowało przepływ wody. Znalazłem dwa problemy jeden to tam gdzie zaglądałeś (wyczyściłem i była poprawa ale ostatni grzejnik i tak nie dogrzewał)a drugi to był problem z pompą. Kocioł Vitodens 100 z zasobnikiem. W trakcie odrzewania wody w zasobniku drobniejszy syf odrywał się z wymiennika kotła płynął na wężownicę zasobnika i wracał do kotła. To co grube zatkało wylot ten do którego zaglądałeś a drobniejszy dotarł do wirnika pompy. Wymontowałem pompę i na wlocie do wirnika było pełno syfu (maluteńki wirnik w stosunku do zwykłych pomp. Wyczyściłem, zamontowałem na powrocie z wężownicy filtr i od tej pory spokój. Może to jakiś kierunek.

A i jeszcze jedno. W Vitodensie 100 (tym z pokrętłami) można regulować moc pompy, w tym z dotykowym ponoć też ale nie jestem pewien.
    Nie znam Vit 111 ale elektronika (raczej) niewiele się różni.
  • Buderus
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Jakie przepływy na rotametrach ?
    Andrzej87 wrote:
    Serwisant od kotła stwierdził, że jest za mały odbiór wody

I pewnie tak jest. Być może pompa w kotle ma zbyt małą wydajność i nie jest w stanie przetłoczyć wody.
    W moim kotle wydajność pompy można ustawić w zależności od mocy z jaką działa kocioł. Jeśli przy mocy minimalnej wydajność pompy jest "minimalna" to masz efekt.
    Pokaż/narysuj jak to jest połączone.
    Andrzej87
    Level 9  
    Wg instrukcji przy sterowaniu sterownikiem pokojowym pompa pracuje z maks. prędkością i nie można tego zmienić, ustawienie mocy kotła nie wpływa na wydajność pompy.
    Sprawdzę dzisiaj drożność wlotu do pompy.

Niestety moja instalacja jest wyposażona tylko w RTL, bez rotametrów.

Wg instrukcji pieca pompa to Grundfos upm3 15-75. Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Woda jest jak prąd - płynie tam gdzie ma najmniejszy opór. Jak nie masz rotametrów to jak chcesz by woda krążyła przez wszystkie pętle ?
    Regulator jest on/off czy OT ?
    Piszesz że masz grzejniki więc jaką masz pewność że woda nie krąży tamtędy ? Sprzęgła pewnie brak....
    Andrzej87
    Level 9  
    Regulator jest obecnie podłączony ON/OFF, był podłączony jako OT, ale potrafił ustawić temperaturę na piecu 90C, a przy moim sterowaniu podłogówką, to nie wskazane.
    Sprzęgła brak.
    Wszystkie pętle grzeją, oczywiście nierównomiernie.
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Andrzej87 wrote:
    pompa pracuje z maks. prędkością i nie można tego zmienić

No więc wydajności pompy nie zwiększysz aczkolwiek do takiej ilości podłogówki pompa z kotła powinna spokojnie wystarczyć. Oczywiście pod warunkiem, że masz zrównoważoną instalację.
    Andrzej87 wrote:
    Wg instrukcji przy sterowaniu sterownikiem pokojowym pompa pracuje z maks. prędkością

Andrzej87 wrote:
    Regulator jest obecnie podłączony ON/OFF

Wyjaśnij mi więc co ma piernik do wiatraka ? Co ma sterowanie regulatorem on/off do wydajności pracy pompy ?

Andrzej87 wrote:
    Wszystkie pętle grzeją, oczywiście nierównomiernie.

Cóż można powiedzieć.............wymień belki na takie z rotametrami. A przy okazji dorzuć sprzęgło. Jak zrównoważysz instalację to można myśleć o taktowaniu. W tej chwili to masz podstawowy problem z przepływami.
    Andrzej87
    Level 9  
    Wg instrukcji przy połączeniu sterownika pokojowego nie można sterować wydajnością pompy, ale po zainstalowaniu pogodówki już można.

Dać tylko rotametry czy cały zestaw pompowy z mieszaczem i zaworem trójdrożnym, pompą, rotametrami itp.?
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Andrzej87 wrote:
    Wg instrukcji przy połączeniu sterownika pokojowego nie można sterować wydajnością pompy, ale po zainstalowaniu pogodówki już można.

Nie będę się upierał bo nie znam kotła.
    Andrzej87 wrote:
    Dać tylko rotametry czy cały zestaw pompowy z mieszaczem i zaworem trójdrożnym, pompą, rotametrami itp.?

Rotametry musisz mieć. Tak na prawdę by to miało ręce i nogi to powinieneś mieć sprzęgło i oddzielić podłogówki od grzejników. Pytanie na co możesz sobie teraz pozwolić ? Jak z rurami ? Nie wiadomo gdzie masz pompy. Generalnie dużo niewiadomych.
    Allekko
    Level 8  
    Mam ten sam problem z kotłem vitodens 111-w.
    Taktowanie a wlasciwie wyłączanie przy starcie jest spowodowane startem kotla z mocą ok 75% maksymalnej. Moc taka jest utrzymywana przez kilkanaście sekund po tym czasie kocioł zaczyna modulować moc. Informacja z Vissman. U mnie polowicznie pomogło założenie sprzęgła i montaż pompy 90 wat po stronie ogrzewania podlogowego. Aktualnie najniższa temp. jaka mogę ustawić na kotle to 34'C. Poniżej kocioł nie potrafi przejść procedury startowej. W najbliższym czasie developera czeka montaż bufora ciepła zamiast sprzęgła hydraulicznego. Zgodnie z informacją fabrycznego serwisu problem u mnie leży w niewlaciwym odbiorze ciepła przez instację ogrzewania podłogowego. Niestety ale taki sposób uruchamiania się kotla wymaga instalacji która będzie w stanie w tym krótkim czasie odebrać generowaną moc. Dlatego u mnie będzie najprawdopodobniej montowany bufor ciepła. On zmagazynuje nadmiar energii ze startu i zapewnić możliwość obniżenia temp ustawianej na kotle. Doradcy techniczni Vissmann będąc wraz z technikami wyliczyli że wystarczy zbiornik około 50 litrow i to powinno zapewnić możliwość startu kotła przy zadanej temp. 28'C.
    Niestety histereza kotła jest stała od - 6 do + 8 'C i podczas pracy z wyższymi temp. problem nie występuje to przy bezpośrednim zasilaniu ogrzewania podlogowego pojawiają się problemy.
    Niestety informacji o specyficznym sposobie startu kotla nie znajdziemy w dokumetacji viessmann dostępnej dla nabywcy. Przypuszczam że jeżeli takie dane zawarli by w katalogu ilość nabywców mocno by spadła. Ja na pewno na zakup tytułowego kotła bym się nigdy nie zdecydował. Życzę udanej walki warto wrzucić temat na centralę viessmann w przypadku mojej reklamacji dzialania kotła twierdzili że to przypadek bardzo rzadki. Wieksza liczba reklamacji może otworzy im oczy i coś poprawia w procedurze startowej.
    Pompę mam ustawioną na 95
    % mocy. Po mimo zapisu w instrukcji, że regulacja nie jest możliwa dziala zwiekszanie mocy pompy. Mozna to zrobić z menu confi P:12 potem OK NASTEPNIE migajaca cyfra na 6 znowu OK i zmieniamy moc pompy. Na koniec ok i sprawdzamy rezultat
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Allekko wrote:
    Zgodnie z informacją fabrycznego serwisu problem u mnie leży w niewlaciwym odbiorze ciepła przez instację ogrzewania podłogowego.

Ameryki to oni nie odkryli.....
    U każdego komu kocioł taktuje jest ten sam problem: instalacja nie jest w stanie odebrać wyprodukowanej przez kocioł energii i musi się on (palnik) wyłączyć.
    Allekko
    Level 8  
    Tylko tutaj problem jest taki że woda osiąga górną temp histerezy tylko na końcu wymiennika w całym ukladzie jej temp niewiele się zmienia i dlatego kocioł uruchamia się na kilkanaście sekund i wyłącza. Po kilkunastu próbach uruchomienia i dalszemu obniżeniu temp w układzie w końcu uda się nie przekroczyć histerezy i kocioł uruchomi się i będzie prawidłowo grzał co. Do osiągnięcia temp. max dla górnej wartości histerezy w calym ukladzie. Niestety taka praca taktowanie na starcie mocno zmniejsza trwałość kotla i znacząco podnosi zużycie gazu.
    Andrzej87
    Level 9  
    Dzięki Allekko. Sprawdzę jaką mam wartość mocy ustawioną.
    Mój problem ze startem kotła Allekko opisał idealnie, na bufor nie mam zupełnie miejsca.

Pompę mam tylko w kotle.

Gdzie powinno być założone sprzęgło zgodnie z narysowanym schematem kilka postów wyżej? Ustalmy, że ten jeden obwód podłogówki podpięty wspólnie z grzejnikami do jednego kolektora wysteruje RTL. Najważniejsze jest sterowanie 5 obwodami podłogówki najbliżej pieca.
    Allekko
    Level 8  
    W mojej ocenie schemat podłączenia powinien wyglądać tak jak poniżej.
    Sprzęgło hydrauliczne jak nawiekszej mocy i pojemności. Zwiększenie zładu po stronie kotła ulatwi mu start. Podłączenie do sprzegla po stronie kotla w miedzi jak największa średnica np 32mm znacząco zwiększy to przeplyw.
    Ten układ umożliwi zwiększenie temp na kotle zgodnie z wymaganiami grzejników.
    Zawór 3 drogowy umozliwi regulację temp podłogówki. Rtl może poradzi sobie z podlogowka w srodkowym rozdzielaczu.
    Andrzej87
    Level 9  
    Moc pompy była nastawiona na 90%, zmieniłem na 95%.

Sprzęgła niestety nie zmieszczę.

Zainstaluję kaloryfery na ostatnim piętrze i zobaczę jaki to będzie miało wpływ na taktowanie i zrównoważenie temperatury na piętrach.
    Jeżeli to nie pomoże, to zainstaluję rotametry, pompę, mieszacz i zawór trójdrogowy do podłogówki zamiast RTL.
    Allekko
    Level 8  
    Andrzej87 wrote:
    Moc pompy była nastawiona na 90%, zmieniłem na 95%.

Sprzęgła niestety nie zmieszczę.

Zainstaluję kaloryfery na ostatnim piętrze i zobaczę jaki to będzie miało wpływ na taktowanie i zrównoważenie temperatury na piętrach.
    Jeżeli to nie pomoże, to zainstaluję rotametry, pompę, mieszacz i zawór trójdrogowy do podłogówki zamiast RTL.

Bez sprzęgła będzie problem z dodatkowymi pompami i hydraulicznym zrównoważeniu układu.
    Polecam zgłoszenie problemu do VIESSMANN. Taki sposób startu kotła i zatajenie tego w materiałach opisujacych kocioł to delikatnie mówiąc skandal.
    Polecam oglądnięcie filmiku z YouTube z załączonego zdjęcia polecam szczególnie uruchomienie od 5 min. Tam prowadzacy szkolenie z VIESSMANN twierdzi że kocioł rusza z mocą minimalną. Warto podgladnąć temperatury jakie osiąga zaraz po starcie z temp 23'C.
    Cooler1989
    Level 11  
    Witam,
    borykam się już z tym problemem od 2 sezonów. Żaden z serwisantów nie był w stanie pomóc mi inny sposób niż sugestie instalacji termostatu pokojowego i sterowanie na zasadzie włącz/wyłącz i ustawienie wysokiej temperatury wody w obiegu CO. Dla mnie to rozwiązanie było nie do przyjęcia ze względu na to, że to powoduje porzucenie wszelkich korzyści posiadania pieca kondensacyjnego względem normalnego. Chyba nie po to kupuje się droższy kondensacyjny, aby pracować w zakresie gdzie kondensacja się nie odbywa.
    Musiałem więc sam zdiagnozować i znaleźć rozwiązanie problemu.
    Zrobiłem eksperymenty i pomiary, które wykazały, że moc pompy CO w porównaniu do mocy pieca jest na granicy możliwości przy założeniu różnicy histerezy: -6C od zadanej włącza, +8 od zadanej wyłącza grzanie. To daje 14 st C różnicy. Stąd można obliczyć jaki powinien być przepływ wody, aby woda ogrzewała się o niecałe 14 st C. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że to był zapas kilku procent i to w najlepszych warunkach pracy pompy - brak oporów, centralne na jednej kondygnacji. Potwierdziłem te obliczenia z doradcą projektowym Viessmann telefonicznie.

Ale nie każdy potrzebuje takiej dużej mocy na CO. Zapas mocy zawsze przyda się do CWU. Ale jak już odkryliście szkodzi to ze względu na warunek startu ogrzewania czyli 10-15s pracy z mocą 75%. Więc i tak trzeba mieć idealnie drożną instalację CO. W przeciwieństwie do wielu z was, nie mam dużego doświadczenia i wiedzy na temat hydrauliki. Mam za to doświadczenie w elektronice i programowaniu i wiem, że nie było by problemem napisać lepszy firmware, który dopuszczałby przez początkowy okres stabilizowania płomienia przekroczenie temperatury zadanej o więcej niż +8 st C.

Niestety firma Viessmann nie dba o klientów i nie zastosowała ani pierwszego rozwiązania czyli większa pompa, ani nie wdrożyła poprawek w firmwarze. Dlatego tak jak poprzednicy - uważam, że to jest skandal. Nie polecam nikomu być klientem firmy Viessmann ze względu na ich brak wsparcia w przypadku produktów z wadami projektowymi.

Udało mi się rozwiązać problem. Niestety nie była to błahostka, bo wymaga znalezienia sterownika, który daje otwarte możliwości sterowania piecem lub zbudowanie takiego od podstaw. Ja wybrałem to drugie, mimo, że istnieją na rynku "pół prodkukty".
    Nie ma o tym wiele, ale w instrukcji można złącza opisane skrótem OT. OT- Open Therm. Jest to magistrala komunikacyjna z otwartą specyfikacją. Pozwala na odczytywanie i kontrolowanie podstawowych parametrów pracy kotła. Wykorzystałem informacje o zmianie stanu płomienia przy ogrzewaniu CO i od razu po wykryciu włączenia ogrzewania podwyższam na ok 60s temperaturę zadaną wody w centralnym ok +20st C względem pierwotnie nastawionej. Po tym okresie przywracam do poprzedniej wartości.

System dalej jest w fazie prototypu. Jeżeli chodzi o materiały to kosztował grosze w porównaniu do sprzęgieł hydraulicznych i innych modyfikacji instalacji, ale w podliczeniu czasu spędzonego na rozwiązanie problemy to pewnie go znacznie przewyższa. Gdyby ktoś chciał ten czas skrócić mogę coś doradzić lub pomóc w kwestii rozwiązania problemu jeżeli chodzi o dostarczenie kontrolera do magistarli Open Therm, bo zamierzam dokończyć mój projekt i zaprojektować PCB zamiast wątpliwej jakości prototypu, więc pewnie będę miał kilka płytek w zapasie.

Powodzenia w walce z niechlubnymi produktami Viessmanna.
    lovesaurus
    Level 9  
    Również walczę z już dłuższy czas z taktowaniem kotła Vitodens z tego samego powodu co poprzednicy. Chyba nawet nie będę się rozpisywał, jednym słowem masakra. Jeżeli była by możliwość wsparcia od Cooler1989, byłbym bardzo wdzięczny.
    Dziękuję
    Cooler1989
    Level 11  
    Hej, ponieważ rozpoczął się sezon grzewczy powróciłem do tematu. Obecne stadium projektu wykazuje, że stabilność prototypu używanego do obsługi pieca z wykorzystaniem magistrali opentherm jest zadowalająca. Nie mam dowodów na to, że kiedykolwiek, algorytm kiedykolwiek źle zadziałał, a zbierałem logi i miałem wykresy z kilku tygodni pracy.

Dotychczasowe prace pochłonęły już dużo mojego czasu, ale tym bardziej jest to powodów żeby zwieńczyć to zaprojektowaniem i wykonaniem kilku urządzeń, które byłyby na tyle łatwe w obsłudze, że mogły by być zainstalowane i wykorzystywane przez innych w codziennym użytkowaniu. Im więcej osób się odezwie tym większa dla mnie motywacja. Z tego co wiem ten piec nie jest bardzo popularny. Z wiadomych powodów może to i dobrze.

Do zakończenia koncepcji brakuje mi wygodnego i prostego w użytkowaniu interfejsu użytkownika. Najprostszy sposób sterowania to przekaźnik, ale nie rozwiązuje problemu ustawiania temperatury zadanej w CO. Innym sposobem sterowania temperatury jest zależność od temperatury zewnętrznej, ale nie każdy ma możliwość wyprowadzenia czujnika na zewnątrz. Zresztą to i tak pewnie wymagałoby kalibracji. Jakieś sugestie? Najlepiej wykluczające konieczność projektowania - użycie gotowego interfejsu open source z dostępnym na rynku sprzętem byłoby najlepsze. Myślałem o czymś takim jak np WIO terminal od Seeed Studio.

Dam znać o postępach. Mam nadzieję, że szybciej niż później. Trzymajcie się ciepło :)
    Cooler1989
    Level 11  
    Witam,
    udaje mi się przepychać temat dalej.

Program działa już od poprzedniego sezonu, ale na platformie ESP32. Jest to zwykła płytka ewaluacyjna bez interfejsu użytkownika. Nie mam wizji, a raczej chęci aby opracowywać i zbudować interfejs użytkownika, bo to tylko odsunie w czasie osiągnięcie fazy przekazania tego innym użytkownikom ogrzewania, więc zamierzam wykorzystać gotowy projekt. Załatwiłem i przejrzałem możliwości sprzętowe wspomnianego WIO terminala. Wydaje się spełniać wymogi tego zadania, co więcej pasuje do designu pieca :)

Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W

Zastanawiałem się nad platformą m5Stack esp32 co może było by łatwiejsze, bo to ta sama architektura co mój prototyp, ale dostępność jest ograniczona w szczególności na polskim rynku.

Ostatnie kilka dni zajmowałem się porządkowniem kodu opowiedzialnego za sterowanie piecem/magistralą Open Therm, aby można to przenieść łatwo na inne platformy. Następny krok, to samo przeniesienie kodu. Kluczowa jest obsługa samej magistrali Open Therm. Wymaga zapoznania się z zasobami MCU, które umożliwią sprzętowe wsparcie obsługi protokołu. Na ESP32 było wręcz idealne peryferium do tych celów: RMT. NA WIO terminalu zostaje kombinacja timerów (capture compare, PWM output), ewentualnie przerwań na pinach, DMA, zdarzeń systemowych i logiki programowalnej. Mam nadzieję, że da się coś z tego zlepić.

Do obsługi magistrali używam mało schludnego prototypu:
    Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W

Podłączenie kontrolera do pieca jest dość proste: magistrala Open Therm to 2 przewody, w których polaryzacja przewodów jest nieistotna. Do zasilania można wykorzystać złącze 96, które wydaje mi się, że jest do tego celu przeznaczone. Pierwotnie z tego co pamiętam jest tam zamontowana zworka, którą trzeba wyjąć.
    Wystarczy w skrzynkę wcisnąć zasilacz i wyprowadzić kabel USB typu C. Po drobnej kompresji mały zasilacz powinien się tam zmieścić bez problemu.

Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W Taktowanie kotła Viessmann Vitodens 111-W
    Allekko
    Level 8  
    Niestety nie znam się na programowaniu ale trzymam kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia. Nam nadzieję że uda się temat ogarnąć i obsługa przystawki jak i podłączenie będzie wiarę proste. Super by było gdyby udało się zrobić jakieś sterowanie temperaturą kotła w zależności od temperatury zewnętrznej.
    Trzymam kciuki za sukces przedsięwzięcia
    BUCKS
    Level 39  
    Allekko wrote:
    Taktowanie a wlasciwie wyłączanie przy starcie jest spowodowane startem kotla z mocą ok 75% maksymalnej.

nie zdawałem sobie sprawy, że istnieją kotły z tack chorym algorytmem pracy.
    Sądziłem, że to ja mam przegwizdane, bo mam atmosferyczny kocioł Vaillanta z mocą minimalną 9,1kW ale jego charakterystyka pracy jest taka, że każdorazowo startuje z mocą minimalną i z takową pracuje przez pierwsze 2 minuty pracy, dopiero potem moc rośnie do tzw. mocy pośredniej ustawianej w menu kotła.

Cooler1989 wrote:
    Chyba nie po to kupuje się droższy kondensacyjny, aby pracować w zakresie gdzie kondensacja się nie odbywa.

Co do kwestii technicznych to kondensacja ma miejsce gdy temperatura powrotu ma nawet 55 stopni. Czyli w teorii przy wodzie kotłowej 70/50 kondensacja też będzie ale oczywiście mniejsza niż przy wodzie kotłowej 50/30, czy 40/30.
    Zamiast na kondensacji to ja bym się skupił na uniknięciu taktowania, bo praca palnika przez czas liczony w sekundach nie jest dobry.

Cooler1989 wrote:
    Więc i tak trzeba mieć idealnie drożną instalację CO.

Potwierdzam, że opory hydrauliczne robią duże różnice.
    Dlatego w swojej instalacji z kotłem 9,1kW zmieniałem rury na większą średnicę i dałem do końca najdłuższego obwodu miedź 22mm aż do samego grzejnika. Zamiast kolanek starałem się by wszędzie montować łuki i tam gdzie była możliwość to ograniczałem ilość kolanek zmieniając nieco położenie rur.
    Do tego zwiększyłem moc, czyli wielkość grzejników średnio o 50%.
    Owszem mam stary nieocieplony budynek i swoje specyficzne warunki ale obserwowałem jak pracuje kocioł, jak grzeją grzejniki i sam dochodziłem do tego co trzeba zmienić, aby uzyskać poprawę.

Cooler1989 wrote:
    Niestety firma Viessmann nie dba o klientów i nie zastosowała ani pierwszego rozwiązania czyli większa pompa, ani nie wdrożyła poprawek w firmwarze.

Warto pamiętać, że mocniejsza pompa generuje więcej szumów w instalacji, więc jeśli nie mamy mały oporów hydraulicznych to może być problem.
    Ja u siebie w ostatnim i zarazem największym (o długości 2m) grzejniku to zdemontowałem wkładkę zaworową.
    Grzejniki bliżej kotła są odpowiednio skryzowane i całość tak ustawiona, że jak włącza się kocioł to przepływ wody jest niemal przez wszystkie grzejniki. Lekki szum jest słyszalny ale biorąc pod uwagę, że obecnie pompa u mnie chodzi na maksymalnych obrotach to instalację określiłbym jako bezgłośną.
    Moim daniem zamiast pompy lepszym rozwiązaniem byłaby modyfikacja oprogramowania sterującego ale w praktyce jest to nierealne.
    Producentowi na tym nie zależy. Podobnie robi Salus producent regulatorów pokojowych, zamiast zmienić soft to masz kupić nowy regulator, bo firma zarabia na sprzedaży regulatorów, a nie na zmianie oprogramowania.

Cooler1989 wrote:
    Wykorzystałem informacje o zmianie stanu płomienia przy ogrzewaniu CO i od razu po wykryciu włączenia ogrzewania podwyższam na ok 60s temperaturę zadaną wody w centralnym ok +20st C względem pierwotnie nastawionej. Po tym okresie przywracam do poprzedniej wartości.

Sprytne i skuteczne tylko ma jedną wadę możesz to zrobić samodzielnie, bo raczej nikt inny z tego wątku nie ma takiej wiedzy i umiejętności.
    Gdybym potrafił to sam chętnie zmieniłbym algorytm pracy mojego kotła ale nie mam takiej możliwości to zmieniam to na co mam samodzielnie wpływ.

Cooler1989 wrote:
    ale w podliczeniu czasu spędzonego na rozwiązanie problemy to pewnie go znacznie przewyższa

ale nie zapominaj o satysfakcji jaką masz.
    Ja podobnie straciłem mnóstwo czasu na rozgryzienie swojego kotła ale mam satysfakcję z wykonanej pracy i ze zdobytej wiedzy na temat ogrzewania i budowy swojego kotła. To jest pewnego rodzaju samorealizacja, bo traktuję tematy ogrzewania jako pewnego rodzaju hobby.
    Programowanie to nie moja działka ale wymiana wymiennika płytowego na większy, dołożenie czujnika NTC do c.w.u., którego fabrycznie nie było. Montaż zamiennika naczynia przeponowego, znalezienie i montaż zamiennika pompy obiegowej, która idealnie pasuje w oryginalny korpus to też wymagało czasu ale satysfakcja, że to zrobiłem samodzielnie jest ogromna :)
    Człowiek całe życie się uczy a i tak umiera głupi, jest w tym wiele prawdy ale mnie rajcuje ciągłe odkrywanie czegoś nowego, nawet jeśli zawsze mam poczucie, że ciągle wiem za mało i pojawiają się kolejne pytania.

Cooler1989 wrote:
    Jest to zwykła płytka ewaluacyjna bez interfejsu użytkownika.

wydaje mi się, że najważniejsze jest to, że udało Ci się zmusić kocioł do normalnego startu, czyli dajesz mu sygnał, że przy starcie ma grzać wodę do temperatury wyższej o 20 stopni, gdy pracuje z mocą 75%, a potem gdy praca palnika ustabilizuje się na mniejszej mocy to ustawienia temperatury wracają do wcześniejszej wartości.
    Jeśli to robi jakąś różnicę to można by pójść na skróty i przez pierwszą minutę kocioł widziałby jako zadaną temperaturę np. 80 stopni, a po 60 sekundach wracałby do ustawień pierwotnych.
    Jeśli pomimo takich ustawień kocioł nadal by taktował przy starcie to wtedy pozostanie odczekanie aż woda w układzie ostygnie albo kupno bufora ciepła, choćby wiszące 100 l zrobi duża różnicę.
    Biawar ma taki bufor o wysokości 1m i średnicy 45cm. Nie jest to mało ale jak ktoś ma miejsce to zapewni dużo lepszą kulturę pracy kotła oraz podniesie komfort działania c.o.
    Nie wiem jak mają wasze kotły, bo ja w swoim mam ustawiany czas wybiegu pompy, czyli czas w minutach 1-60 przez jaki pompa obiegowa pracuje po wyłączeniu palnika, więc regulator może wyłączyć grzanie ale pompa i tak nadal pracuje przez zadany czas. Domyślnie mam to ustawione na 3 minuty byleby woda z kotła dopłynęła do grzejników i wychłodziła nieco wymiennik.

Nie zwróciłem wcześniej uwagi na ten wątek ale zaciekawił mnie Twój projekt i też trzymam za niego kciuki :)
    Cooler1989
    Level 11  
    Dzięki za komentarz BUCKS. Zgadzam się w zasadzie ze wszystkim co pisałeś.

BUCKS wrote:

Sprytne i skuteczne tylko ma jedną wadę możesz to zrobić samodzielnie, bo raczej nikt inny z tego wątku nie ma takiej wiedzy i umiejętności.
    Gdybym potrafił to sam chętnie zmieniłbym algorytm pracy mojego kotła ale nie mam takiej możliwości to zmieniam to na co mam samodzielnie wpływ.

Dla jasności - to nie jest zmiana algorytmu pracy tylko wykorzystanie kilku dodatkowych możliwości kontroli pracy za pomocą magistrali OpenTherm.

Moje rozwiązanie w przeciwieństwie do rozwiązań o których ty mówiłeś jest relatywnie łatwo skalowalne. Mogę zrobić więcej płytek i pomóc w rozwiązaniu tych problemów innym. Sterownik bardzo łatwo się instaluje - w zasadzie to podpięcie 4 przewodów.

Jeżeli ktoś jeszcze ma podobny problem lub zna wątki, gdzie są poruszane podobne tematy to dajcie znać.

Znam bardzo dobrze algorytm sterowania CO tego modelu, ale nie wiem jak wyglądają algorytmy w innych. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy np Viessmann Vitodens 100-W (bez wbudowanego zasobnika na wodę) działa tak samo i ma podobne problemy? Zakładam, że tak jest, ale nie mam pewności, bo nie mam na czym sprawdzić. Ten model może być nawet bardziej popularny.

BUCKS wrote:

Nie wiem jak mają wasze kotły, bo ja w swoim mam ustawiany czas wybiegu pompy, czyli czas w minutach 1-60 przez jaki pompa obiegowa pracuje po wyłączeniu palnika, więc regulator może wyłączyć grzanie ale pompa i tak nadal pracuje przez zadany czas. Domyślnie mam to ustawione na 3 minuty byleby woda z kotła dopłynęła do grzejników i wychłodziła nieco wymiennik.

Co do działania pompy w tych Viessmannach to działa bez przerwy jeżeli jest odblokowane CO. Trzeba po prostu wyłączyć grzanie CO. Można to rozwiązać poprzez wyłączanie jak spadnie temperatura wody lub czasowo tak jak Ty masz. To też da się zrobić z poziomu mojego sterownika, ale po kolei. Najpierw jakaś podstawa musi być, a potem można dodawać dodatkowe funkcję.
    BUCKS
    Level 39  
    Cooler1989 wrote:
    Dla jasności - to nie jest zmiana algorytmu pracy tylko wykorzystanie kilku dodatkowych możliwości kontroli pracy za pomocą magistrali OpenTherm.

rozumiem co zrobiłeś ale finalnie przez tą modyfikacje "oszukałeś" kocioł i niejako pośrednio zmieniłeś algorytm jego pracy, dzięki czemu nie taktuje jak szalony. I to miałem na myśli.

Cooler1989 wrote:
    Moje rozwiązanie w przeciwieństwie do rozwiązań o których ty mówiłeś jest relatywnie łatwo skalowalne.

nie wiem dokładnie jaki zakres modyfikacji jest dostępny dla użytkownika końcowego w Twoim projekcie, bo jak mówiłem Ty sam masz pełen dostęp ale przeciętny użytkownik musi liczyć na to co będzie zaprogramowane przez Ciebie.

Cooler1989 wrote:
    Co do działania pompy w tych Viessmannach to działa bez przerwy jeżeli jest odblokowane CO.

Mnie zmyliło zdanie:
    Andrzej87 wrote:
    Pompa pracuje stale, wyłącza się wtedy kiedy SALUS wyłącza piec.

bo to sugeruje, że dopóki regulator pokojowy domaga się ciepła to pompa działa nawet jak palnik przestał pracować ale wystarczy, że regulator pokojowy wyłączy grzanie to automatycznie staje pompa. Czyli pojawiła się opcja, że Wasz kocioł nie ma ustawianego wybiegu pompy obiegowej.

Dodano po 4 [minuty]:

W ogóle z nowymi kotłami bywa różnie, bo ja jestem przyzwyczajony do pewnych opcji ustawień, a jak się człowiek wczyta w szczegóły to potem okazuje się, że pewne kotły nie oferują ustawień, które ja bym traktował jako opcję obowiązkową. Przykładowo w Termecie Crystal ponoć nie ma opcji ręcznej regulacji wydajności pompy obiegowej tzn. w teorii jakaś opcja jest ale każdorazowa zmiana ustawień wymaga wizyty serwisanta ze specjalnym kabelkiem i softem, bo użytkownik nie ma takiej opcji.
    Cooler1989
    Level 11  
    Krótki status prac z mojej strony:
    Jest baza. Sterownik na nowej platformie ruszył praktycznie od razu. Wszystko dzięki wsparciu symulatora kotła, który umożliwił mi rozwój oprogramowania bez konieczności biegania/przepinania/ryzykowania uszkodzenia oryginalnego kotła. Tak wygląda prowizoryczny(ale spełniający swoje zadanie) zestaw rozwojowy:
    Strona magistrali OT jest zbudowana z prostego źródła prądowego umożliwiającego wybór dwóch wartości prądów sygnalizujących stany binarne termostatowi.

W obecnym stadium są następujące funkcjonalności:
    1) 3 okna UI przełączane skrajnymi górnymi przyciskami lewy/prawy: Główne okno (ON/OFF, temperatura), Diagnostyka, Ustawienia parametrów pracy.
    2) Zmiany temperatury w poszczególnych fazach grzania:
    a) rozpalanie płomienia (do ok 1 min od startu) - zwiększenie punktu zadanego utrzymania temperatury według skonfigurowanej wartości 'Startup' w oknie ustawień
    b) aktywny płomień - zmiana temperatury zadanej zgodnie z regułą 'Główne ustawienie' + 'Parametr Runtime'
    c) płomień wyłączony - przywrócenie zadanej wartości do 'Głównych ustawień'.
    Funkcjonalność punktu b) jest owocem dyskusji z @Allekko , który wymagał większej dokładności kontroli temperatury ;) Ten parametr pozwala modyfikować przedział pracy pieca, który normalnie jest -6/+8. Teraz można zmieniać tą różnice w dość dużym zakresie i wymusić dłuższą pracę kotła lub dokładniejszą kontrolę temperaturą wody. Przy dużym zładzie wody w instalacji można się pokusić o kontrolę z dokładnością do pojedynczych stopni Celsjusza.

3) Obsługa żądania ciepła zadana z termostatu pokojowego za pomocą przekaźnika beznapięciowego. Obsługa na lewym złączu 'Grove'. U mnie na zdjęciu zwarcie na sztywno ponieważ nie mam termostatu pokojowego:
    4) Obsługa magistrali OpenTherm. Adapter podłączony pod złącza OT, pin 1 i 2 na 4-pinowej kostce. Dla wygody podłączenia kostka jest numerowana:

Podsumowując obecny stan jestem przekonany, że wraz z ustawieniami ograniczającymi moc pieca, piec ten będzie można wykorzystać do zasilania instalacji o bardzo niskich przepływach dla dowolnej zadanej temperatury. W zasadzie tak powinien działać ten piec jak się go wyjmie z pudełka i zainstaluje na ścianie. Niestety tak nie jest.

Zauważyłem też, że można kupić lekko używane modele na portalach aukcyjnych. Po ogarnięciu sterowania, aby wykorzystywać kondensację + dobre komponenty to może być całkiem ciekawa propozycja :) Niestety na ten moment mam ciepło w mieszkaniu i nie wykorzystam okazji :)
    Allekko
    Level 8  
    Super że sprawy posuwają się tak szybko już nie mogę się doczekać sterownika. Nareszcie kocioł zacznie pracować w sposób prawidłowy. Wielkie dzięki za pomoc i zaangażowanie. Wyglada na to że produkt końcowy będzie miał wielki potencjał i naprawi to czego viessmann nie dał rady.
    Przemano
    Level 1  
    Allekko wrote:
    Super że sprawy posuwają się tak szybko już nie mogę się doczekać sterownika. Nareszcie kocioł zacznie pracować w sposób prawidłowy. Wielkie dzięki za pomoc i zaangażowanie. Wyglada na to że produkt końcowy będzie miał wielki potencjał i naprawi to czego viessmann nie dał rady.

Cześć, też czekam na informacje o produkcie końcowym. Śledzę forum dłuższy czas bo mam ten sam problem i chciałbym go rozwiązać za pomocą przygotowanego przez kolegę "Cooler1989" sterownika. Do wszystkich wymienionych w tym poście informacji nt. specyfiki tego kotła mogę tylko dodać, że autoryzowany serwisant firmy V... przyznał racje, że ten kocioł nie jest przystosowany do charakterystyki pracy w jakiej dosyć często jest instalowany (podłogówka, małe odbiory ciepła, małe przepływy).

Mogę dodać z własnych obserwacji, że kocioł potrafi nawet taktować "dogrzewając" c.w.u. kilka razy przy załączonej recyrkulacji obiegu. Problemem jest oczywiście start z dużą mocą, zakres temp. -6/+8 oraz chyba przede wszystkim krótki czas pomiaru temp. po włączeniu palnika.

Nie rozpisuję się bardziej, bo wszystko w postach już było powiedziane. Dziękuję za zaangażowanie i z chęcią zakupie i przetestuje nowe urządzenie :)

Pozdrawiam