Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Konserwator Urządzeń Dźwigowych
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nissan Primera P11 gaśnie na zimnym silniku

04 Lis 2019 07:59 204 10
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich. Pojawił się nowy problem z moją Primera a mianowicie z pracą silnika gdy jest zimny. Po odpaleniu pali się kontrolka silnika, silnik się dławi, i po jakimś czasie potrafi zgasnąć. Po przejechaniu paru kilometrów kontrolka gaśnie i wszystko jest ok. Musi się po prostu nagrzać. Może miał ktoś podobne objawy. Silnik to 2.0 td. Dzisiaj zmienię filtr paliwa. Proszę o rady.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodam że przewody od sterownika pompy wtryskowej są lekko skorodowane i izolacja gdzieniegdzie popękała. Może tutaj tkwi problem.
  • Konserwator Urządzeń Dźwigowych
  • Poziom 21  
    Witam.
    Możesz mieć problem z cofającym się paliwem, z kompresja, z grzaniem świec, z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej. Podałeś zbyt mało informacji. Masz możliwość podpięcia komputera i sprawdzenia błędów? Czy auto odpala od kopa czy trzeba męczyć kilka razy rozrusznik?
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Nie mam możliwości podpięcia pod komputer niestety. Auto pali od kopa.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Silnik potrafi zgasnąć nawet podczas jazdy. Ale odpala za pierwszym razem. Jak się nagrzeje kontrolka silnika gaśnie i jest wszystko ok.
  • Poziom 10  
    Witam ponownie. Wczoraj wymieniłem sterownik pompy wtryskowej bo w starym praktycznie każdy kabel miał uszkodzona izolacje. I już się cieszyłem że jest ok ale silnik zdążył się nagrzać i dlatego bylo dobrze. Dzisiaj rano odpalam i znowu to samo. Odlaczylem czujnik temperatury płynu chłodzącego i dalej to samo z tym że wentylator się załączył. Dodam jeszcze że strasznie kopci. I jak już wspominałem pali za raz.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy grzanie świec może mieć naprawdę znaczenie? Przecież one się rozgrzewają tylko na moment odpalenia.
  • Konserwator Urządzeń Dźwigowych
  • Poziom 21  
    Witam
    Czy auto w lato zachowywał się tak samo?
    Warto byłoby zmierzyć kompresję.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Nie latem było ok. Od tygodnia się zaczęło coś dziać. Teraz tak patrzę że i przewód od chłodnicy ten gruby jakos puchnie jak do odpalam
  • Poziom 21  
    W takim razie zrób pomiar ciśnienia sprężania oraz powąchaj płynu w zbiorniku wyrównawczym-jeżeli będziesz czuł spaliny to znaczy że albo uszkodzona uszczelka pod głowicą albo głowicą.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Że zbiornika wyrównawczego nie czuć za bardzo spalinami. A może sonda lambda? Bo już nie mam pomysłów. Filtr paliwa wymieniłem, czujnik wody, sterownik pompy też.
  • Poziom 21  
    Witam
    W twoim aucie nie ma sondy lambda o ile dobrze kojarzę. Czekamy na podanie wartości ciśnień na tłokach.
    Pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Dalej wymieniaj na pale części...

    Jedz na komputer i przeprowadź diagnostykę.
  • Poziom 10  
    Witam. Właśnie wróciłem od elektromechanika. Okazało się że to wtryskiwacz rozruchowy. Tak przynajmniej stwierdził ten pan. A co wyjdzie więcej to się jeszcze okaże.