Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zdalne zarządzanie pilotami otwierającymi szlaban

unky 05 Nov 2019 08:38 1203 24
    unky
    Level 18  
    Witam serdecznie,
    Otwieramy mały prywatny parking na którym będą obowiązywały miesięczne abonamenty - wjazd będzie możliwy po otwarciu szlabanu.
    Potrzebujemy czegoś na zasadzie zarządzania systemem otwierania szlabanu. Czy na rynku dostępne są takie sterowniki do szlabanów które umożliwią zdalnie przez internet aktywować/deaktywować piloty? Chcielibyśmy zastosować piloty DTM Neo.
    Prot
    Level 38  
    unky wrote:
    Czy na rynku dostępne są takie sterowniki do szlabanów które umożliwią zdalnie przez internet aktywować/deaktywować piloty?

Na moim parkingu zastosowany jest sterownik DTM433, który posiada interfejs dla aplikacji ProgramatorUSB - ale to daje możliwość jedynie sterowania "zdalnego" poprzez kabel USB. Dla naprawdę zdalnego sterowania uprawnieniami użytkowników tymczasowych stosujemy równolegle sterownik GSM Tousek 420-RS 868 (otwieranie telefonem ). Eksploatujemy te sterowniki od 3 lat bez większych problemów :D
    adversus
    Level 32  
    Pomyliłem tematy... kolega wybaczy... :)
    jak widać ze zrzutu ekranu miałem dużo stron otwartych i się pomyliłem :)
    proszę o wyrozumiałość.
    unky
    Level 18  
    adversus wrote:
    Zainteresuj się tymi kartami, przemysłowe, WD Purple (do zastosowań profesjonalnych i przemysłowych, dedykowane do monitoringu video) predysponują je do zastosowań gdzie wytrzymają bardzo dużą liczbę zapisanych danych a cena jest bardzo przystępna. Osobiście mam taką w odtwarzaczu na Raspberry Pi - Volumio gdzie spisuje się rewelacyjnie, bo niestety inne co jakiś czas padały, mimo że sam system Volumio jest optymalizowany pod kątem jak najmniejszej ilości zapisów karty...

Zdalne zarządzanie pilotami otwierającymi szlaban

Witam,
    Dotyczy to mojego tematu? Nie bardzo widzę związek?
    adversus
    Level 32  
    Ale w nawiązaniu do tematu z tego wątku, to ja stosuję poniższe rozwiązania ze względu na to że pilota można skopiować (zgubić, bateria padnie itp) a telefon ma każdy i zawsze przy sobie....

- pierwsze z racji że lubię coś zbudować od czasu do czasu to znaleziony w sieci projekt sterowanego przez GSM przekaźnika ( u mnie otwiera bramę garażową do hali parkingowej). Możesz dodawać i usuwać zdalnie do 100 użytkowników. Koszty z kupionych części na allegro to wyjdzie z 50pln razem z obudową (moduł gsm sim800L i arduino, przekaźnik i kilka pierdółek)...

https://majsterkowo.pl/telefoniczne-sterowanie-przekaznikiem/

- druga opcja bez bawienia się w budowanie układu to zakup tego cuda w śmiesznej cenie (niestety trzeba poczekać na dostawę), sterownik GSM RTU5024, z możliwością wpisania i zarządzania zdalnie do 200 użytkowników.

- alternatywą jest jeszcze to rozwiązanie, rodzimy moduł GSM2000 firmy Elmes (bardzo dobra jakość urządzeń) ma możliwość zdalnego dodawania i usuwania użytkowników (2000 jak wskazuje nazwa). Niestety koszt to prawie 300pln za nowy.

Tak więc od koloru do wyboru... oczywiście jest jeszcze wiele innych gotowych rozwiązań i możliwości, ja podałem sprawdzone i wypróbowane przeze mnie.
    unky
    Level 18  
    adversus wrote:
    Ale w nawiązaniu do tematu z tego wątku, to ja stosuję poniższe rozwiązania ze względu na to że pilota można skopiować (zgubić, bateria padnie itp) a telefon ma każdy i zawsze przy sobie....

- pierwsze z racji że lubię coś zbudować od czasu do czasu to znaleziony w sieci projekt sterowanego przez GSM przekaźnika ( u mnie otwiera bramę garażową do hali parkingowej). Możesz dodawać i usuwać zdalnie do 100 użytkowników. Koszty z kupionych części na allegro to wyjdzie z 50pln razem z obudową (moduł gsm sim800L i arduino, przekaźnik i kilka pierdółek)...

https://majsterkowo.pl/telefoniczne-sterowanie-przekaznikiem/

- druga opcja bez bawienia się w budowanie układu to zakup tego cuda w śmiesznej cenie (niestety trzeba poczekać na dostawę), sterownik GSM RTU5024, z możliwością wpisania i zarządzania zdalnie do 200 użytkowników.

- alternatywą jest jeszcze to rozwiązanie, rodzimy moduł GSM2000 firmy Elmes (bardzo dobra jakość urządzeń) ma możliwość zdalnego dodawania i usuwania użytkowników (2000 jak wskazuje nazwa). Niestety koszt to prawie 300pln za nowy.

Tak więc od koloru do wyboru... oczywiście jest jeszcze wiele innych gotowych rozwiązań i możliwości, ja podałem sprawdzone i wypróbowane przeze mnie.

Rozumiem że Twoj propozycje dotyczą scenariusza w którym sms'em otwieramy, ewentualnie dzwonimy na numer bramy i otwieramy ją?
    Czyli defacto identyfikatorem jest numer "dzwoniącego do bramy" telefonu?
    adversus
    Level 32  
    unky wrote:
    Rozumiem że Twoj propozycje dotyczą scenariusza w którym sms'em otwieramy, ewentualnie dzwonimy na numer bramy i otwieramy ją?

Otwieramy nie sms'em, tylko wdzwaniamy się (puszczamy głuchacza) i dokładnie numer dzwoniącego jest jego identyfikatorem, odpada problem z pilotami, a jak pisałem telefon ma praktycznie każdy. W każdej chwili można skasować numer użytkownika (skasować go z systemu). Pierwszy raz się spotkałem z tym rozwiązaniem gdy byłem u klienta i on w swojej wspólnocie miał takie coś na bramie (otwieranie) i twierdził że jest to lepsze niż piloty. I nie powiem sam zaproponowałem kilku znajomym do naszej bramy i maja identyczne odczucia. Telefon masz zawsze, a jeśli miał byś kilka bram to ile pilotów (brama na osiedle, garaż, brama w pracy itd). Sam osobiście mam kilka kompletów kluczy z pilotami do powiedzmy "obiektów z nadzorowanymi systemami" i wiem jakie to upierdliwe mieć np 4 piloty przy kluczach bo każdy ma inny system.

Oczywiście sam zdecydujesz co i dla kogo jest lepszym rozwiązaniem, możesz mieć i piloty i taki "gate opener" dla entuzjastów.
    Bardziej chodziło mi o pokazanie innej możliwej drogi rozwiązania problemu.
    unky
    Level 18  
    adversus wrote:
    unky wrote:

Otwieramy nie sms'em, tylko wdzwaniamy się (puszczamy głuchacza) i dokładnie numer dzwoniącego jest jego identyfikatorem, odpada problem z pilotami, a jak pisałem telefon ma praktycznie każdy. W każdej chwili można skasować numer użytkownika (skasować go z systemu). Pierwszy raz się spotkałem z tym rozwiązaniem gdy byłem u klienta i on w swojej wspólnocie miał takie coś na bramie (otwieranie) i twierdził że jest to lepsze niż piloty. I nie powiem sam zaproponowałem kilku znajomym do naszej bramy i maja identyczne odczucia. Telefon masz zawsze, a jeśli miał byś kilka bram to ile pilotów (brama na osiedle, garaż, brama w pracy itd). Sam osobiście mam kilka kompletów kluczy z pilotami do powiedzmy "obiektów z nadzorowanymi systemami" i wiem jakie to upierdliwe mieć np 4 piloty przy kluczach bo każdy ma inny system.

Oczywiście sam zdecydujesz co i dla kogo jest lepszym rozwiązaniem, możesz mieć i piloty i taki "gate opener" dla entuzjastów.
    Bardziej chodziło mi o pokazanie innej możliwej drogi rozwiązania problemu.

Tak zacząłem sobie myśleć i to w sumie ma sens:) Każdy ma telefon, nawet starego "trupa" to też sobie tworzy bramę wdzwaniając się do centralki.
    Jak wygląda sprawa zarządzania tymi numerami? Zarządzać też mogę zdalnie czy muszę jakoś robić to bezpośrednio na urządzeniu przy bramie?
    adversus
    Level 32  
    Generalnie zdalnie, tzn wszystkie 3 podane rozwiązania maja taka możliwość, różnią się ilością możliwych użytkowników, ale lokalnie też można edytować...
    unky
    Level 18  
    Zamówiłbym tego chińczyka ale to raczej miesiąc będzie za mało żeby dotarło. Ciekaw jestem jsk to bedzie reagowało na warunki atmosferyczne? Trzeba by do jakiejś szczelnej skrzynki wsadzić.
    Prot
    Level 38  
    unky wrote:
    Jak wygląda sprawa zarządzania tymi numerami?

Przykładowo dla sterownika Tousek całe zarządzanie uprawnieniami użytkowników (numerami telefonów) odbywa się za pomocą SMS - poprzez GSM :D
    Jest to bardzo pracochłonne na początku gdy trzeba zarejestrować 200 czy 300 numerów (aplikacja producenta umożliwia masową rejestrację ale tylko poprzez interfejs USB).
    ropam

Level 17  
    moduł MultiGSM 2 z naszej oferty
    Link

- 1000 numerów z możliwośćią podziału na 8 grup, 4 wyjścia do sterowania
    - zarządzanie numerami:
    * poprzez program BasicGSM Manager: lokalnie USB lub zdalnie przez GPRS,
    * poprzez SMSY - z numeru administratora systemu
    * poprzez aplikację na Android lub iOS - opcja dla administratora budynku: RopamBasic
    unky
    Level 18  
    Prot wrote:
    unky wrote:
    Jak wygląda sprawa zarządzania tymi numerami?

Przykładowo dla sterownika Tousek całe zarządzanie uprawnieniami użytkowników (numerami telefonów) odbywa się za pomocą SMS - poprzez GSM :D
    Jest to bardzo pracochłonne na początku gdy trzeba zarejestrować 200 czy 300 numerów (aplikacja producenta umożliwia masową rejestrację ale tylko poprzez interfejs USB).

Tousek nieźle się ceni. Koszt modułu 1.000 zł
    adversus
    Level 32  
    unky wrote:
    Zamówiłbym tego chińczyka ale to raczej miesiąc będzie za mało żeby dotarło. Ciekaw jestem jsk to bedzie reagowało na warunki atmosferyczne? Trzeba by do jakiejś szczelnej skrzynki wsadzić.

Na zrzucie ekranu masz termin dostawy około 24.11. Dużo kupuje u chińczyków i raczej jak piszą tak dochodzi... ale może też iść dłużej więc nie ma 100% gwarancji.

Elmesa na 2000 numerów kupisz praktycznie wszędzie od ręki.

Mam 3 takie urządzenia pracujące na zewnątrz, wsadzone do obudowy (pod obudowę) napędu bramy przesuwnej i od 3 lat nic się nie dzieje, więc raczej to nie jest problem.

Ilu użytkowników przewidujesz ???

ropam wrote:
    moduł MultiGSM 2 z naszej oferty
    Link

- 1000 numerów z możliwośćią podziału na 8 grup, 4 wyjścia do sterowania
    - zarządzanie numerami:
    * poprzez program BasicGSM Manager: lokalnie USB lub zdalnie przez GPRS,
    * poprzez SMSY - z numeru administratora systemu
    * poprzez aplikację na Android lub iOS - opcja dla administratora budynku: RopamBasic

A kolega jak się ceni za cały system ??? (sterownik i czy jeszcze coś jest potrzebne?). Bo łatwo ie proponuje tylko później jest rozczarowanie ceną bo trzeba kupić i to i to i jeszcze to...
    unky
    Level 18  
    adversus wrote:
    unky wrote:

Na zrzucie ekranu masz termin dostawy około 24.11. Dużo kupuje u chińczyków i raczej jak piszą tak dochodzi... ale może też iść dłużej więc nie ma 100% gwarancji.

Elmesa na 2000 numerów kupisz praktycznie wszędzie od ręki.

Mam 3 takie urządzenia pracujące na zewnątrz, wsadzone do obudowy (pod obudowę) napędu bramy przesuwnej i od 3 lat nic się nie dzieje, więc raczej to nie jest problem.

Ilu użytkowników przewidujesz ???

Max 50 użytkowników. Masz 3 urządzenia od chińczyka czy 3 sztuki Elmesa 2000 ?

Jeszcze pytanko - czy szlaban musi być jakiś odpowiedni do tego systemu otwierania czy każdy szlaban da się podłączyć?
    adversus
    Level 32  
    Mam jedno swoje i dwa Elmesy na zewnątrz . Chińczyka ma znajomy też przy bramie, a że chciał tanio a na czasie mu nie zależało, to kupił u chińczyka, tzn na BangGood'dzie trochę drożej ale przyszło po 2 tygodniach.

Podłączasz pod każdy szlaban (każdy ma wejście sterowania z zewnątrz).

Przy 50 użytkownikach to bym się nie pchał w nic rozwiniętego bo edycja to może raptem jeden czy 2 użytkowników na miesiąc (siedzisz w fotelu i wyślesz 2-3 sms'y i po temacie). Raczej mało prawdopodobne byś miał większą rotację miesięcznie. Ja praktycznie tylko raz zaprogramowałem, czasem dopisałem jedna osobę...
    unky
    Level 18  
    Zamówiłem tego chińczyka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Do szlabanu podpinam wyjscie NC?
    adversus
    Level 32  
    unky wrote:
    Zamówiłem tego chińczyka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Do szlabanu podpinam wyjscie NC?

Raczej NO, ono daje impuls (zwiera np wejscie do masy), ale to zależy od konfiguracji wejścia sterującego szlabanu.
    William Bonawentura
    Level 33  
    adversus wrote:
    Mam 3 takie urządzenia pracujące na zewnątrz, wsadzone do obudowy (pod obudowę) napędu bramy przesuwnej

Przy bramie przesuwnej trzeba pamiętać, że zgodnie z dyrektywą maszynową manewr może rozpocząć się tylko przy bezpośredniej obserwacji (pilot krótkiego zasięgu) lub po zabezpieczeniu ogona i słupka bramy przeszkodami lub fotokomórkami.
    unky
    Level 18  
    William Bonawentura wrote:
    adversus wrote:
    Mam 3 takie urządzenia pracujące na zewnątrz, wsadzone do obudowy (pod obudowę) napędu bramy przesuwnej

Przy bramie przesuwnej trzeba pamiętać, że zgodnie z dyrektywą maszynową manewr może rozpocząć się tylko przy bezpośredniej obserwacji (pilot krótkiego zasięgu) lub po zabezpieczeniu ogona i słupka bramy przeszkodami lub fotokomórkami.

Przy szlabanach nie ma takiej dyrektywy?
    adversus
    Level 32  
    William Bonawentura wrote:

W tym temacie jest mowa o sterowaniu i zdalnym dostępie do edycji użytkowników (naturalnym jest że prawidłowo zainstalowana brama posiada takie zabezpieczenia, na prywatnej posesji jest to sprawa tylko i wyłącznie właściciela i jego świadomości).

Bez problemu można założyć takie zabezpieczenie do szlabanu, zwłaszcza że jak mniemam to jeszcze go nie ma, poza tym praktycznie każdy szlaban czy brama ma dedykowane do tego wejście. Więc tym bardziej w momencie montażu wystarczy poprowadzić kabelek do słupka po drugiej stronie szlabanu i zamontować barierę podczerwieni i po kłopocie (cena bariery IR to poniżej 100).
    unky
    Level 18  
    Bariera IR pod szlabanem jest obowiązkowa.
    Ale w sumie jakie to ma mieć zabezpieczenie przed otwarcie jeżeli nie będzie widać szlabanu (np. z domu ktoś zadzwoni?)
    To zabezpieczenie jest raczej przed opuszczeniem szlabanu jak auto będzie pod szlabanem a to nie jest wyzwalane przez telefon tylko szlaban sam zamyka się po ustalonym czasie.
    William Bonawentura
    Level 33  
    unky wrote:
    Przy szlabanach nie ma takiej dyrektywy?

Przy szlabanie wystarczająca jest podstawowa fotokomórka zabezpieczająca samochód / dziecko przed uderzeniem w trakcie zamykania. Brama przesuwna ma krytycznie niebezpieczny element - słupek który w trakcie ruchu zetnie rękę dziecku. Dlatego jeśli brama jest sterowana bez widoczności to musi być dobezpieczona.
    unky
    Level 18  
    Zakupiłem sterownik GSM RTU5024.
    Piękna i tania sprawa. Działa tak jak tego oczekiwałem.