Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZWV 624 - błąd F5

05 Nov 2019 12:41 927 10
  • Level 14  
    Witam.
    W zmywarce uszkodził się moduł, wystrzelił układ scalony przetwornicy.
    Gdy zamontowałem nowy moduł po zresetowaniu wystartowała niby normalnie.
    Pobiera wodę, po około minucie i 20s załącza się pompa myjąca ciągle pobierając wodę, chodzi jeszcze z pół minuty nagle wypompuje wodę i pokazuje F5.
    Przepływomierz kręci się, podaje impulsy do modułu tak na oko 5-10 na sekundę.

    Kiedy odłączę wtyczkę od przepływomierza to czasy są nie znacznie dłuższe.
    Pobiera wtedy przez ok. 1m i 25s, załącza się pompa myjąca i dopiero po 2 minutach od zadziałania elektrozaworu, wypuszcza wodę. Próbowałem resetować, zmieniać programy, otwierać drzwi podczas pobierania wody, ale ciągle to samo.
    Wydałem 162 zł na moduł i dobrze by było gdyby się udało ją uruchomić.
    Czy możliwe żeby moduł był uszkodzony albo źle zaprogramowany?
    Proszę o pomoc.
  • HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
  • Helpful post
    Level 23  
    Witam
    Wygląda na to jakby zbyt wolno pobierała wodę. Sprawdź filtry na dopływie wody, sprawdź przepływomierz wody i jego połączenia do modułu.
    Pozdrawiam
  • HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
  • Level 14  
    Tak patrząc na płaszcz wodny to mam wrażenie, że woda leci dosyć intensywnie, ale nie mam porównania jak powinna przepływać. Wiatraczek przepływomierza kręci się dosyć szybko, od góry płaszcza jest tak jakby dysza, która miesza wodę z powietrzem tworząc pianę. Woda z bąblami spływa kanalikiem na spód zmywarki. Patrząc na przepływ w tym kanaliku to nie jest on za duży, tak około 30cm / s.

    Może ta dysza jest przytkana i powinien być przez nią większy przepływ. Jutro spróbuję podłączyć wodę wężykiem bezpośrednio do przepływomierza pomijając elektrozawór, a jak to nic nie zmienni to wymontuję cały płaszcz i spróbuję go może jakoś trochę przepłukać. Przewody raczej sprawne, jeszcze dla pewności jutro sprawdzę.
    Pozdrawiam.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Level 14  
    Witam.
    Wyczyściłem płaszcz wodny, podłączyłem węża z wodą bezpośrednio pod przepływomierz i wciąż to samo. Przepływomierz ma połączenie z modułem ponieważ w zależności od przepływu są różne czasy załączania się pomp.
    Gdy podłączyłem wode bezpośrednio do przepływomierza był bardzo duży przepływ i pompa myjąca załączyła się po 35 sek., a po następnych 10s zmywarka wypompowała wodę.

    Gdy podłączyłem normalnie przez elektrozawór to pompa myjąca zał. po 1m 15s a spust wody po 1m 45s. Gdy zdławiłem przepływ zaworem zewnętrznym to te czasy załączęń były znacznie dłuższe, myjąca 2,5min i odpływu ponad 3 min.
    Moduł w takim razie zlicza obroty przepływomierza bo czy przy małym czy dużym przepływie pobiera podobną ilość wody. Przy odłączeniu kostki od przepływomierza czasy są stałe, pompa myj. ok. 1min 25s i wypompowanie po 2min. bez względu na przepływ. Nie mam już pojęcia co jeszcze można sprawdzić. Próbowałem odciąć wodę gdy pompa myjąca zacznie pracować i też nic.
    Jestem coraz bardziej przekonany, że to ferelny jest ten moduł.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Level 23  
    Witam ponownie
    Skoro masz wszystko wyczyszczone i zmywarka zachowuje się tak jak opisałeś to może rzeczywiście moduł. Sprawdź jeszcze czujnik obecności wody w podstawie zmywarki.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Level 1  
  • Level 14  
    Witam.
    Już mi się skończyły pomysły co bym mógł jeszcze zrobić aby zadziałała. Czujnik obecności wody jest sprawny, gdy go wcisnę wyłącza elektrozawór, a załącza pompkę odpływu. Jeżeli miałby ktoś z Was jakieś pomysły co jeszcze można zrobić czy sprawdzić, byłbym bardzo wdzięczny.

    Kiedyś kupiłem nowy wirnik do szlifierki kątowej i chodził dosłownie 5 minut i się spalił. Teraz chyba z tym sterownikiem też źle trafiłem może to tylko błąd w oprogramowaniu.
    Pozdrawiam.
  • Level 23  
    Witam ponownie
    Napisz jeszcze czy jak zacznie pobierać wodę to trwa to do czasu aż zaczyna wypompowywać czy może jest inaczej? Pozdrawiam
  • Level 14  
    Witam.
    Po załączeniu start załącza się pompka odpływu na paręnaście sekund, pompka przestaje pracować i załącza się elektrozawór. Pobiera wodę przez pewien czas (opisywałem ten czas we wcześniejszych postach) i załącza się pompa myjąca ciągle pobierając wodę. Po pewnym czasie wyłączy się elektrozawór i pompa główna, a załączy wypompowanie wody. Jak wypompuje wode pulsują wszystkie kontrolki i wyświetla F5.
    Pozdrawiam.
  • Level 1  
  • Level 14  
    Pompa myjąca działa normalnie, nie chce mi się wierzyć aby była kontrola poboru prądu. To może odłączę tę pompę i zobaczę czy się coś zmieni. Zmywarka chodziła przez około 5 lat 1-2 razy dziennie i spaliła się tylko przetwornica w module, a wszystko inne było sprawne. Mogę podłączyć pompę bezpośrednio i sprawdzić watomierzem pobór mocy czy jest właściwa. Nie chciałbym pakować się w kolejne koszty nie będąc pewnym usterki.
    Pozdrawiam.