Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

T.amp tsa 4-1300 nie włącza się

06 Lis 2019 20:38 9627 203
  • Poziom 9  
    Witam
    Jestem posiadaczem końcówki mocy T.amp tsa 4-1300
    Problem polega ta tym , że końcówka nie włącza się. Po odkreceniu obudowy i zmierzeniu napięcia jakie dochodzi do zasilacza impulsowego zauważyłem, że miga czerwona dioda zamontowana obok kondensatorów. Dodam , iż bezpiecznik, jest cały. Nie widać żadnych spalonych elementów, kondensatory całe.. nie rozbieralem dalej , gdyż może ktoś z was zna temat i nie chce nie potrzebnie rozkręcac całego wzmacniacza. Potrzebuje pomocy co Tu mogło się skończyć w tej końcówce.
    Pozdrawiam

    Dodano po 6 [godziny] 15 [minuty]:

    w załączeniu podam link do filmu z identycznym T.amp -em , gdzie jest ten sam problem , celem pokazania o co mi dokładnie chodzi .
    https://www.youtube.com/watch?v=-p8wrjf3Rd0
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 9  
    Wyciągnąłem cała płytę główną, tranzystory IRGP 4066D dosłownie wystrzelone
  • Poziom 36  
    Czy masz do niego schemat lub Service Manual?
    W internecie nie widziałem.
  • Poziom 36  
    Niestety to User Manual czyli instrukcja obsługi, a nie serwisowa.
    Moze ktoś ma. Bo nie mając go na stole i nie mając schematu to wróżenie z fusów.
  • Poziom 9  
    No dokładnie, obejrzałem dokładnie cała płytę, jedynie te tranzystory są uszkodzone , kondensatory całe, ścieżki wszystkie są ok . Końcówki mocy na każdym z 4 kanałów również są sprawne . Mogę podesłać fotki całej płyty jak mi się uda

    Dodano po 8 [minuty]:

    T.amp tsa 4-1300 nie włącza się
    Wieczorem podeślę dokładniejsze

    Dodano po 30 [minuty]:

    fotki przed wymontowaniem radiatora z wymontowanymi tranzystorami IRGP T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się

    Dodano po 4 [minuty]:

    wymontowany radiator , oraz tranzystory które są w tym samym rzędzie co uszkodzone IRGP montowane na tym samym radiatorze
    T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się [img-2] T.amp tsa 4-1300 nie włącza się

    Dodano po 10 [minuty]:

    dodatkowo w załączniku zdjęcia
  • Poziom 9  
    Te tranzystory z jakiego powodu mogły wystrzelić?
  • Poziom 26  
    Te tranzystory(strzelam), są na pierwotnej stronie przetwornicy. Kluczują to trafo między kondensatorami. Powodem ich wybuchu był większy przepływ prądu niż mogą wytrzymać.
  • Poziom 9  
    czyli tak jakby jakiś rezystor odmówił posłuszeństwa .. tylko tak na oko nie widać żadnego rezystora który by był połaczony z nimi , jedynie co to ten kondensator MKKP82

    Dodano po 22 [minuty]:

    osobiście podejrzewam transormator.. jest tylko problem bo nie ma na tym obecnym żadnego numeru seryjnego .. tranzystory widzę są na 600V
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 43  
    Z powodu uszkodzenia. :) A gdzie to uszkodzenie wystąpiło to już by trzeba sprawdzić. Możliwe, że sam tranzystor był nie do końca sprawny, możliwe, że Z jakiegoś powodu został przeciążony, lub... przegrzany.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Matek920605 napisał:
    osobiście podejrzewam transormator.
    TRANSFORMATOR - jak kapitan okrętu; schodzi ostatni.
  • Poziom 26  
    Tymi tranzystorami (jeśli jest tak jak przypuszczam)ich bramkami sterować powinien jakiś generator PWM. Nie ma tam w okolicy jakiegoś układu scalonego?
  • Poziom 9  
    nie ma żadnego układu scalonego w okolicy , są tylko za nimi kolejne tranzystory , ale to jest pokazane na zdj . są one oznaczone : GBJ3006SF , 2506SF , 2x APT60D060BG

    Dodano po 2 [minuty]:

    https://www.youtube.com/watch?v=Le80PIi-yMs
    na tym filmie facet w miare dokladnie pokazuje co jest w środku .
  • Poziom 26  
    A po drugiej stronie płyty? Gbj3006sf to mostek prostowniczy sprawdź go od strony zmiennej multimetrem, odlutuj jedną nogę zmiennego, bo przez uzwojenia trafa będzie zwarcie na nim.
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    No i jest generator pwm sg3525.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Ir2110 to driver IGBT, czyli tak sg3525 poprzez ir2110 sterował tymi tranzystorami IGBT co wybuchły. Po 2 tranzystory na driver czyli jakby na sztuki się zgadza. Ten cały system też jest do sprawdzenia. Oscyloskop/częstościomierz będzie potrzebny, lub druga opcja, wymiana w ciemno, i fajerwerki, dym i smród, albo się włączy.
  • Poziom 9  
    fajtycznie , chyba ze wzrokiem u mnie słabo :D Dzięki za pomoc , zamawiam części i zabieram się za wymianę , Mam tylko pytanie co do tych tranzystorów , ciężko znaleźć identyczne z oznaczeniem 739P . Można zastosować coś innego ? NP. 725p
  • Poziom 26  
    Typ i obudowa maja być takie same, tamte oznaczenia to może jakieś data prod. nr seryny, mało istotne chyba są. No nie wiem te irgp4066d to po 50pln są. To drogie fajerwerki będą.
  • Poziom 9  
    patrzyłem też na ALI.. tam za 10szt 50zł , no ale nie wiem czy ryzykowac

    Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

    Tych tranzystorow są 2 rodzaje ? Znalazłem IRGP 4066D oraz IRGP 4066D-EPBF .
  • Poziom 14  
    Witaj,

    Mam ten wzmacniacz z identyczną usterką.

    Wymiana IRGP4066D i IR2110S nic nie da, miałem już bardzo drogie fajerwerki po ich wymianie, wzmak się w pełni załączył, kondy zaczęły ładowanie i po 3s nastąpiło załączenie przetwornicy głównej wyp*alając z hukiem IGBT (ale napięcie poszło poprawne bo zielone diody na wszystkich kanałach zaświeciły się).

    Problem polega na tym , że wokoło tranzystorów IGBT jest sporo elementów SMD i są one nie znanej wartości np. kondensatory , diody o oznaczeniu EF8 itp. Może któryś z tych elementów też być uszkodzony, ale dobór bez znania wartości odpada.

    W wolnej chwili, która kiedyś nastanie, mam zamiar wymienić SG3525, oraz ponownie IR2110S oraz zdjąć przebiegi oscyloskopem, może one coś powiedzą.

    Ta przetwornica wybitnie trudna nie jest, jest to układ full bridge, ale bez znania wartości SMD to trochę loteria.

    Thomann ze schematem udaje głupa.

    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    Z tego co kolega opisuje to wydawać by się mogło, że przetwornica wstała, po tych 3 sec mogło załączyć się obciążenie, przetwornica musi sie rozpędzić współczynnikiem wypełnienia, taki soft start. Raczej szukałbym problemu dalej za przetwornicą. Piszesz, że po 3 sec załączył się przekaźnik?(załączenie prztwornicy głównej?) i wybuch hmn. Może do pierwszego uruchomienia ten (przekaźnik)dezaktywować?
  • Poziom 14  
    Witaj,

    Na szybko odpisując - wydaje mi się, że tam system działa tak - załączasz, 3 sek ładują się kondensatory główne i następuje załączenie przetwornicy poprzez triak.

    Zachowanie dokładnie było takie:
    - Power ON,
    - Dioda na płycie głównej się zaświeciła, ładują się kondensatory,
    - Po 3 sec. start przetwornicy, zaświecenie się zielonych diod na froncie,
    - milisekunda i rozwalenie IGBT.

    Prawdopodobnie problem mam po stronie pierwotnej w elementach SMD, może jakieś rezystory od wygaszania, diody od sterowania bramkami... pomierzyłem wszystko i znalazłem kilka problemów ale jak pisałem wyżej - dotyczy to diod SMD np. o oznaczeniu EF8... Rezystory to nie problem.

    Po stronie wtórnej mam wszystko OK, przed naprawą przetwornicy w kanale 2-gim były dwa zwarte tranzystory w dodatniej i ujemnej gałęzi, są wymienione. Wszelkie zwarcia i problemy usunięte , nawet do tego celu wylutowałem trafko.

    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Witam , w moim przypadku na spokojnie zmierzyłem jeszcze raz wszystko, okazuje się, że 1 kanał jest kompletnie spalony , wszystkie 10 tranzystorow mocy są przebite . Co do tych diod EF8 przy układach ir2110s jedna również jest uszkodzona, gdyż w obydwie strony jest przejście, oraz zauważyłem że obok tej diody układ ir2110s ma delikatne wybrzuszenie .. reszta tych diod na całej płycie albo wgl nie ma przejścia A w większości pokazuje wartości zbliżone
  • Poziom 14  
    Witaj,

    Pierw usuń układ IR2110 a później mierz, te układy jak są uszkodzone to dostają zwarć. Diody EF8 również występują w mostku gretza dla niskiego napięcia po stronie wtórnej, tam możesz też pomierzyć.

    Nje mogę tej diody znaleźć w żadnym dekoderze SMD niestety.
  • Poziom 26  
    Kolego intro_tech z ciekawości zapytam po której stronie przetwornicy są Apt60dq60bg to jakieś szybkie diody na 600v. Do czego mogą służyć nie współpracują z tranzystorami igbt?
  • Poziom 14  
    Nie mam teraz tego wzmacniacza przed sobą, ale raczej szybkie diody będą do IGBT.

    W tej przetwornicy dużo elementów nie ma, ale kurcze wartości... tutaj jest lipa.

    Można by do testu próbować podstawić na trafo jakąś inną przetwornice, ale parametry nie znane.

    Taka sama sytuacja z końcówką mocy - postawić po stronie wtórnej napiecia symetryczne (jest ich w sumie 4) jak zagra to bawić się dalej, problem w tym, że ktoś musiał by ze sprawnego wzmacniacza te napięcia pomierzyć.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nie bez powodu na niemieckim forum uznano ten wzmacniacz za bombę, min. brak ograniczeń prądowych dla przetwornicy, zdania są podzielone - jednym działa a u drugich uszkadza się właśnie z hukiem przetwornica, najczęściej zaraz po gwarancji.
  • Poziom 9  
    Mierzone było już po usunięciu IR2110S.
    Dziś po pracy biorę się za wylutowywanie tranzystorow ze spalonego kanału i przy okazji pomierze resztę rzeczy
  • Poziom 9  
    sprawdzona cała płyta pod kątem uszkodzonych w/w diod o oznaczeniu EF8 oraz tranzystorów ( bo IR2100S , IRGP to wiadomo :D ) otóż na całej płycie diody o oznaczeniu EF8 - uszkodzonych 3 sztuki ( reszta wykazywała tylko w jedną stronę ok 500 OHM . Tranzystory mocy o oznaczeniu : NJW0302GC - uszkodzonych sztuk 10 ( cały jeden kanał , tranzystory przebite ) . Na linii uszkodzonych tranzystorów mocy znalazły się też 2 sztuki uszkodzonych tranzystorów ( mosfet) GP105N15M - uszkodzone 2 sztuki . Znalazłem jeszcze jeden uszkodzony "tranzystor" , nie miałem z takim przyjemności , o oznaczeniu KB15038B , który znajdował się obok uszkodzonych tranzystorów mocy . Nie sprawdzałem jeszcze kondensatorów, jedynie pod kątem uszkodzeń które są widoczne bez pomiarów :)
    w załączeniu dodaję zdjęcia elementów
    T.amp tsa 4-1300 nie włącza się
    T.amp tsa 4-1300 nie włącza się T.amp tsa 4-1300 nie włącza się

    Dodano po 5 [minuty]:

    zdjęcia w lepszej jakości
  • Poziom 26  
    Cześć. Wrzuć zdjęcie pcb tam gdzie generator pwm i drivery całą pierwotną stronę, od kabla zasilającego do IGBT. Coś musi zasilać ten system. Jak to jest rozwiązane? Takie jak w poście #15 ale wyraźniejsze bo już za SG3525 nic nie widać.