Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Fiesta Mk6 2003r - Piszczenie w głośnikach w trakcie jazdy

06 Lis 2019 15:09 81 2
  • Poziom 14  
    Jak w temacie problem polega na piszczących głośnikach w trakcie jazdy. Na wyłączonym silniku radio i głośniki grają czysto bez zakłóceń, ale tylko gdy uruchomię silnik jest przeraźliwie głośny pisk bez względu na poziom głośności. Problem narasta kiedy głośniki grają przy użyciu bassu przy średnim i wyższym poziomie głośności. Na zerowych ustawieniach radia głośniki grają ale przy wyższym poziomie głośności już charczą. Najlepsze jest to, że czasami w trakcie jazdy wszystko jest ok i czasami np. przy hamowaniu pisk jest tylko kiedy świecą światła stop. Czasami jak skręcam (o dziwo) tylko w lewo to głośniki piszczą, ale śmieszne jest to, że w prawo już nie :O Wszystko pojawiło się od momentu ponownego montażu modułu GEM, który chciałem wymienić na nowy z powodu montażu elektryki w drzwiach (szyby, lusterka, centralny zamek). Po podłączeniu nowego modułu bez zapłonu wycieraczki włączyły się samoistnie i dmuchawa działała bez możliwości jej wyłączenia. Po podłączeniu starego modułu okazało się, że popaliły się bezpieczniki od kierunkowskazów, klaksonu, świateł awaryjnych, wycieraczki tylnej, ogrzewanie tylnej szyby było ciągle włączone, oświetlenie nie działało wewnętrzne i wycieraczki nie włączały się przy włączeniu spryskiwaczy przedniej szyby. Po wymianie około 5 bezpieczników zaczął się problem z tymi głośnikami. Radio samo w sobie gra dobrze w innym samochodzie, ale tylko jak podłączę w moim to są w/w problemy. W czym może leżeć problem? Z góry dzięki za pomoc.
    Ps. Nie posiadam żadnych wzmacniaczy, jest to seryjne nagłośnienie tylko w drzwiach przednich.
  • Poziom 10  
    Witaj,

    Zapewne w linię zasilania wkrada się jakieś zakłócenie, skoro w innym samochodzie jest okej to możemy wykluczyć usterkę w elektronice radia..

    Obstawiam, Ze usterka leży przy alternatorze ( regulator napięcia, bliskie zużycia szczotki) Jeszcze też jest opcja że jakaś ładowarka do telefonu bądź nawigacji ma słabą filtracje i sieje po instalacji..

    Jesli masz warunki i możliwości to zrzuc pasek alternatora i odpal silnik bez paska tak , aby alternator nie był napędzany i sprawdz czy odgłos jest..

    Opcjonalnie można jeszcze jakiś układ filtracyjny zamontować na zasilaniu, żeby od napięcia stałego filtrować inne składowe ( zakłócenia)
  • Poziom 14  
    zumik998 napisał:
    Obstawiam, Ze usterka leży przy alternatorze

    Podejrzewam, że szansa na akuratnie zużycie szczotek alternatora akurat po wymianie modułu komfortu jest bliska zeru, czy problem nie leżałby gdzieś w bezpiecznikach lub komputerze?