Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BC547 -> 15V na bramce i zasilanie dziwne zachowanie

07 Lis 2019 08:25 207 8
  • Poziom 18  
    Witam, zbudowałem generator sygnału na TL494 zasilany stabilizowanym 15V. Segment ten działa prawidłowo. Sygnał wyjściowy potrzebuję ( nie istotne dla dalszych rozważań dlaczego ) odwrócić. Wymyśliłem sobie prosty inverter na jednym tranzystorze i nie mogę zrozumieć czemu nie chce to działać zgodnie z założeniami. Całość uruchomiona według tego schematu:

    BC547 -> 15V na bramce i zasilanie dziwne zachowanie

    Tranzystor kiedy odłączony w punkcie A jest wszystko okej sygnał PWM 15Vpp.

    Kiedy BC547 zostaje wpięte w punkcie A napięcie siada do około 1V co jest zapewne spowodowane przepływem prądu baza emiter. Nie wiedzieć jednak czemu napięcie w punkcie B wynosi 5V ( sygnał wygląda prawidłowo jest odwrócony ale 5Vpp) .

    Nie mogę zrozumieć istoty tego zjawiska bo wszelkie symulacje oraz moja logika pokazuje co innego. Tranzystor otwarty w punkcie B powinno być 0 a kiedy zamknięty około 15V.
    Czyżby nie do końca się zamyka tranzystor ? Jeśli tak to dlaczego? Może 15V na bramce jest dla niego za wysokie?

    Niby prosty temat a nie mogę tego sobie w głowie wyjaśnić.

    PS. Wiem ze sygnał można odwrócić już w tl494 rezystor wpinając w emiter a kolektor do zasilania. Interesuje mnie jednak czemu inwerter na BC547 nie chce działać poprawnie.

    Poprawiono tytuł tematu z "BC574..."/trymer01
  • Computer Controls
  • Poziom 25  
    Jeśli oglądałeś przebieg oscyloskopem, jest 5Vpp, ale od 0 do 5, czy od 10 do 15, a może jeszcze inaczej. W dokumentacji scalaków bywa tak, że namalowany jest pojedyńczy tranzystor, ale w rzeczywistości jest to trochę bardziej rozbudowane.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Na początek między TL494 a BC547 dałbym dzielnik 1kΩ/250Ω.
  • Computer Controls
  • Poziom 38  
    Witam,
    Oj chyba sie podstawy klaniaja:
    - z ktorego wyjscia TL494 tym sterujesz ? wyglada ze C1 lub C2.
    - zauwazyles ze zlacze B-E tranzystor to poprostu dioda zwierajaca do masy ?
    - daj rezystor w bazie a uklad ozyje :)
    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    viayner napisał:
    - zauwazyles ze zlacze B-E tranzystor to poprostu dioda zwierajaca do masy ?


    Zgadza się ale prąd tego złącza ogranicza rezystor w punkcie A
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Jak podepniesz w ten sposób tranzystor, to tak jakbyś podpiął diodę na wyjściu spadek na złączu baza emiter ok.0,7V

    Może przy załączonym tranzystorze w TL494 napięcie jest tak wysokie, że BC547 przewodzi.

    Zwiększ rezystor zasilający tranzystor w TL494 z 1k na 10k (1,5mA do bazy przy wzmocnieniu 100 da ci 150mA na kolektorze, a potrzebujesz tylko 15 mA) , dodaj rezystor 1k między wyjście TL494 i bramkę tranzystora i rezystor 1K między bazę a masę.

    Przy wył tranzystorze w TL494 do bazy będzie płynął prąd ok, 0,7mA przy załączonym tranzystorze w TL-u będzie przez niego płynął prąd 1,5mA co na wyjściu nie powinno dać napięćia wyższego niż 0, 3V, a wtedy na bazie będzie 0,15V i tranzystor powinien się wyłączyć dając na kolektorze 15V.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Tranzystor wewnątrz TL494 ma prąd 200mA, a tobie jak widać ze schematu wystarcza 15mA

    Więc podaj 15V na C-(olektor) emiter przez 1K do masy i na E-(miterze) będziesz miał sygnał "odwrócony".
    dokładnie taki jaki chcesz mieć na kolektorze BC547.
  • Poziom 2  
    Witam, spróbowałem to zasymulawać w qucs:
    BC547 -> 15V na bramce i zasilanie dziwne zachowanie
    Wygląda na to że sygnał B jest odwrócony w stosunku od A

    Kod qucs
    [syntax="text"]
    <Qucs Schematic 0.0.20>
    <Properties>
    <View=0,0,1189,866,1,0,0>
    <Grid=10,10,1>
    <DataSet=elektroda_01.dat>
    <DataDisplay=elektroda_01.dpl>
    <OpenDisplay=1>
    <Script=elektroda_01.m>
    <RunScript=0>
    <showFrame=0>
    <FrameText0=Title>
    <FrameText1=Drawn By:>
    <FrameText2=Date:>
    <FrameText3=Revision:>
    </Properties>
    <Symbol>
    </Symbol>
    <Components>
    <Vdc V1 1 70 170 18 -26 0 1 "15 V" 1>
    <GND * 5 70 200 0 0 0 0>
    <GND * 5 300 200 0 0 0 0>
    <_BJT BC547BP_3 1 300 170 8 -26 0 0 "npn" 0 "1.8e-14" 0 "0.9955" 0 "1.005" 0 "0.14" 0 "0.03" 0 "80" 0 "12.5" 0 "5e-14" 0 "1.46" 0 "1.72e-13" 0 "1.27" 0 "400" 0 "35.5" 0 "0" 0 "0" 0 "0.25" 0 "0.6" 0 "0.56" 0 "1.3e-11" 0 "0.75" 0 "0.33" 0 "4e-12" 0 "0.54" 0 "0.33" 0 "1" 0 "0" 0 "0.75" 0 "0" 0 "0.5" 0 "6.4e-10" 0 "0" 0 "0" 0 "0" 0 "5.072e-08" 0 "26.85" 0 "0" 0 "1" 0 "1" 0 "0" 0 "1" 0 "1" 0 "0" 0 "0" 0 "3" 0 "1.11" 0 "26.85" 0 "1" 0>
    <R R1 1 300 110 15 -26 0 1 "1 kOhm" 1 "26.85" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "european" 0>
    <R R2 1 510 110 15 -26 0 1 "1 kOhm" 1 "26.85" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "european" 0>
    <_BJT BC547BP_2 1 510 220 8 -26 0 0 "npn" 0 "1.8e-14" 0 "0.9955" 0 "1.005" 0 "0.14" 0 "0.03" 0 "80" 0 "12.5" 0 "5e-14" 0 "1.46" 0 "1.72e-13" 0 "1.27" 0 "400" 0 "35.5" 0 "0" 0 "0" 0 "0.25" 0 "0.6" 0 "0.56" 0 "1.3e-11" 0 "0.75" 0 "0.33" 0 "4e-12" 0 "0.54" 0 "0.33" 0 "1" 0 "0" 0 "0.75" 0 "0" 0 "0.5" 0 "6.4e-10" 0 "0" 0 "0" 0 "0" 0 "5.072e-08" 0 "26.85" 0 "0" 0 "1" 0 "1" 0 "0" 0 "1" 0 "1" 0 "0" 0 "0" 0 "3" 0 "1.11" 0 "26.85" 0 "1" 0>
    <GND * 5 510 250 0 0 0 0>
    <R R3 1 240 170 -26 15 0 0 "50 Ohm" 1 "26.85" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "european" 0>
    <GND * 5 150 230 0 0 0 0>
    <Vrect V2 1 150 200 18 -26 0 1 "4 V" 1 "100 ms" 1 "100 ms" 1 "1 ns" 0 "1 ns" 0 "0 ns" 0>
    <.TR TR1 1 30 310 0 69 0 0 "lin" 1 "0" 1 "1 s" 1 "1001" 0 "Trapezoidal" 0 "2" 0 "1 ns" 0 "1e-16" 0 "150" 0 "0.001" 0 "1 pA" 0 "1 uV" 0 "26.85" 0 "1e-3" 0 "1e-6" 0 "1" 0 "CroutLU" 0 "no" 0 "yes" 0 "0" 0>
    </Components>
    <Wires>
    <70 80 70 140 "" 0 0 0 "">
    <70 80 300 80 "" 0 0 0 "">
    <300 80 510 80 "" 0 0 0 "">
    <510 140 510 190 "B" 540 150 45 "">
    <300 140 390 140 "A" 430 110 90 "">
    <390 140 390 220 "" 0 0 0 "">
    <150 170 210 170 "" 0 0 0 "">
    <390 220 480 220 "" 0 0 0 "">
    <150 170 150 170 "Inp" 180 140 0 "">
    </Wires>
    <Diagrams>
    <Rect 650 316 385 226 3 #c0c0c0 1 00 1 0 0.05 0.5 1 -2 2 16.5 1 -1 0.2 1 315 0 225 "" "" "" "">
    <"Inp.Vt" #0000ff 0 3 0 0 0>
    </Rect>
    <Rect 650 529 385 169 3 #c0c0c0 1 00 1 0 0.2 1 1 -0.1 0.5 1.1 1 -0.1 0.5 1.1 315 0 225 "" "" "" "">
    <"A.Vt" #0000ff 0 3 0 0 0>
    </Rect>
    <Rect 650 745 385 165 3 #c0c0c0 1 00 1 0 0.2 1 1 -0.1 0.5 1.1 1 -0.1 0.5 1.1 315 0 225 "" "" "" "">
    <"B.Vt" #0000ff 0 3 0 0 0>
    </Rect>
    </Diagrams>
    <Paintings>
    <Text 70 40 16 #000000 0 "https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3629332.html">
    <Text 30 490 12 #000000 0 "simulated by QUCS">
    </Paintings>
    [/syntax]
  • Specjalista elektronik
    nota katalogowa TL494 napisał:
    Output Saturation Voltage Common Emitter I_C=200mA 1.1V

    A to wskazuje, że na wyjściu jest Darlington, nie zwykły tranzystor - pewnie i przy prądzie 1mA napięcie kolektor-emiter nie schodzi poniżej około 0.65V - dlatego układ nie może działać z BC547. Dodaj mu (BC547) diodę w emiterze.
  • Specjalista Automatyk
    BC547 -> 15V na bramce i zasilanie dziwne zachowanie
    A to kawałek karty katalogowej twojego TL
  • Poziom 29  
    Kawałka tej karty katalogowej masz to o co opisałem, bez dodatkowych tranzystorów masz odwrócony sygnał na emiterze.
    Chyba, że oba tranzystory układu tl494 pracują w przetwornicy, a ty potrzebujesz dodatkowy odwrócony sygnał.