Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka BOSCH WAE2026FPL czy coś innego?

kiniuh 07 Nov 2019 08:31 10974 90
SterControl
    kiniuh
    Level 8  
    Witam,
    przymierzam się do zakupu pralki standardowych rozmiarów, z wsadem ok. 7 kg, 1000/1200 obrotów wirowania, bez zbędnych bajerów w cenie do 2.000 zł. Obecnie od ok. 10 lat użytkuję Siemensa E 10-46. Raz był naprawiany, wymiana szczotek. Rozmawiałem wczoraj z serwisantem agd i twierdził, że obecnie Bosch i Siemens bardzo się popsuły. Sugerował kupno Indesita za 900 zł., bo kilka stówek zostaje na ewentualną naprawę lub wymianę. Twierdził, że ewentualnie Samsung lub Amica. Powiedział również, żeby nie kupować z silnikiem indukcyjnym, bo to nowość i nie wiadomo jak się będzie sprawować za kilka lat. Podobno w pralkach z silnikiem indukcyjnym jest dużo elektroniki, która lubi paść, a naprawa jest droga.
    Wiem, że teraz produkuje się sprzęt na innych zasadach, ale wyczytałem na forum, że można jeszcze nabyć pralki z wymiennymi łożyskami tzn. naprawialne. Dawniej było tak, że Siemens i Aeg to były marki z górnej półki. Zacząłem się więc rozglądać za sprzętem tych firm, ale nic nie namierzyłem. Na forum i w sklepach znalazłem pralkę Bosch WAE2026FPL w cenie ok 1.300 zł. Na forum padło stwierdzenie, że seria WAE to ostatnia, która pochodzi wiele lat. Czy to zatem dobry wybór?
  • SterControl
    mrice
    Moderator of Home appliances
    kiniuh wrote:
    Obecnie od ok. 10 lat użytkuję Siemensa E 10-46. Raz był naprawiany, wymiana szczotek.

Szczotki to typoa rzecz eksploatacyjna, a teraz co z nim ?

kiniuh wrote:
    Rozmawiałem wczoraj z serwisantem agd i twierdził, że obecnie Bosch i Siemens bardzo się popsuły.

Na pewno nie jest to już to co było kiedyś, jak u wszystkich producentów z Miele na czele, ale moim zdaniem nadal jakościowo stoi to trochę ponad przeciętną.

kiniuh wrote:
    Powiedział również, żeby nie kupować z silnikiem indukcyjnym, bo to nowość i nie wiadomo jak się będzie sprawować za kilka lat.

Nowość która na rynku już lata jest i dobrze widomojak sie sprawuje, silniki genialne, niestety tego samego nie da sie powiedzieć o falownikach nimi sterujących.

kiniuh wrote:
    seria WAE to ostatnia, która pochodzi wiele lat

To też kwestia szczęścia jeszcze do egzemplarza, ale bazuje na sterej konstrukcji która jest w pełni serwisowalna.

kiniuh wrote:
    Czy to zatem dobry wybór?

Moim zdaniem tak, dobry stosunek jakości / rozwiązania / ceny.
    ^ToM^
    Level 41  
    kiniuh wrote:
    Podobno w pralkach z silnikiem indukcyjnym jest dużo elektroniki, która lubi paść, a naprawa jest droga.
    Na forum padło stwierdzenie, że seria WAE to ostatnia, która pochodzi wiele lat. Czy to zatem dobry wybór?

Może być dobry wybór.
    Wszystko zależy ile gwarancji daje producent. Tak samo to czy dużo elektroniki czy mało jest bez znaczenia jak masz długą gwarancję.
    Od lat już, przy zakupie czegokolwiek patrzę na długość gwarancji a nie markę.
    Zobacz w modelach CANDY, w ubiegłym roku dawali na niektóre modele 5 lat gwarancji producenta w cenie. Lepiej kupić Indesit z 3 latami gwarancji niż Bosch z dwoma latami - takie jest moje zdanie.
    Z tego co widzę, Candy daje obecnie gwarancję 5 lat na następujące modele pralek:
    GC41072D3, GC41062D3, GV4117D3, CS41062D3, CS41072D3, CLT272L-S, CS1382D3, CS41172D3, GC41071D1, CS1492D3-S, CS41372D3, CS41262D3, GVS138DC3-S, GVS158TWHC3, CST370L, CST372L, CSTG370D-S, CSS1292D3-S, CSS4127T3DR, CS1292D3, CSTGP370D, CSS41372D3/1-S, CS31162D3, CBWM712D-S, CSS1382D3-S, CSS1492D3-S, CLTG370DM-S, CSS41382D3/2-S, CVSTG372DM, GVS4137TWHC3-S, GVS138TC3-S, CSS148T3DR, GVS4137TWC3, CSTG384D.
    Posprawdzaj to, bo może któraś z pralek będzie w twoim typie.
    vodiczka
    Level 43  
    ^ToM^ wrote:
    Teoretycznie masz rację ale... Kilka dni temu dzwoni do mnie koleżanka, której pralka padła po 5 latach i kilku miesiącach a miała wykupioną wydłużoną gwarancję, właśnie pięcioletnią.
    W innym temacie było trochę dyskusji na temat gwarancji. Moim zdaniem (i nie tylko) wszystkich producentów powinna obowiązywać docelowo pięcioletnia gwarancja np. od 2025 roku.
    ^ToM^
    Level 41  
    vodiczka wrote:
    ^ToM^ wrote:
    Teoretycznie masz rację ale... Kilka dni temu dzwoni do mnie koleżanka, której pralka padła po 5 latach i kilku miesiącach a miała wykupioną wydłużoną gwarancję, właśnie pięcioletnią.

Bądźmy rozsądni - po 5 latach to sobie już może paść. Za 1000 zł kupię następna na kolejne 5 lat - zakładając, że naprawa jest nieopłacalna albo nie możliwa do przeprowadzenia z jakichś powodów.

Gorzej jak padnie po 2 latach i jeszcze do tego sporo kosztowała a naprawa jest równie droga.
    kiniuh
    Level 8  
    [quote="mrice"]
    kiniuh wrote:
    Obecnie od ok. 10 lat użytkuję Siemensa E 10-46. Raz był naprawiany, wymiana szczotek.

Szczotki to typoa rzecz eksploatacyjna, a teraz co z nim ?

Dalej działa, przeprowadzam się i muszę go zostawić. Tzn. nie muszę, ale pomyślałem, że do nowego miejsca kupię nową pralkę bo ten Siemens ma swoje lata i nie wiadomo ile jeszcze pociągnie.

Dodano po 7 [minuty]:

^ToM^ wrote:
    Zobacz w modelach CANDY, w ubiegłym roku dawali na niektóre modele 5 lat gwarancji producenta w cenie. Lepiej kupić Indesit z 3 latami gwarancji niż Bosch z dwoma latami - takie jest moje zdanie.

Teraz jest do kupienia BOSCH WAN2426 też 5 lat gwarancji to chyba lepiej ten Bosch z wymiennymi łożyskami niż Candy?
    https://allegro.pl/oferta/pralka-bosch-wan2426-wymienne-loz-5-lat-gwarancji-8482595463
    ^ToM^
    Level 41  
    kiniuh wrote:

Teraz jest do kupienia BOSCH WAN2426 też 5 lat gwarancji to chyba lepiej ten Bosch z wymiennymi łożyskami niż Candy?
    https://allegro.pl/oferta/pralka-bosch-wan2426-wymienne-loz-5-lat-gwarancji-8482595463

Oczywiście to nie jest gwarancja producenta, ale ubezpieczenie. Poczytaj dokładnie szczegóły tej "gwarancji". Dla mnie to wygląda na jakiś wałek. Po co im przy rejestracji gwarancji mój pesel? Przecież gwarancja dotyczy grata a nie właściciela.
    mrice
    kiniuh wrote:
    Dalej działa, przeprowadzam się i muszę go zostawić. Tzn. nie muszę, ale pomyślałem, że do nowego miejsca kupię nową pralkę bo ten Siemens ma swoje lata i nie wiadomo ile jeszcze pociągnie.

JA bym go zabrał i nawet się nad tym nie zastanawiał. Twój E10-46 to to samo co nowy WAE, tylko z fajniejszym panelem obsługi, bo dotykowym, a WAE obecnie otrzymał stare moduły z serii Clasixx, wnętrze niczym się nie różni. Jeśli Cię to przekona, to osobiście mam siemensa WXL z 2003 roku i też pracuje bez najmniejszych problemów, a konstrukcja bazowa jest współdzielona miedzy wszystkimi trzema wyżej wspomnianymi.

kiniuh wrote:
    eraz jest do kupienia BOSCH WAN2426 też 5 lat gwarancji to chyba lepiej ten Bosch z wymiennymi łożyskami niż Candy?

To jest ubezpieczenie i nie ma to nic wspólnego z firmą BSH. Generalnie te cud ubezpieczenia zwane gwarancjami w większosci przypadków nie opłacają się, zreszta gdyby były opłacalne dla klienta nie były by opłacalne dla ubezpieczycieli, więc ich by nie było na rynku.

A jeśli chodzi o porównanie canby vs bosch, to wolał bym już boscha bez gwarancji kupić niż Candy z piecioletnią.
    vodiczka
    Level 43  
    ^ToM^ wrote:
    Za 1000 zł kupię następna na kolejne 5 lat
    Kupisz za 1000zł z pięcioletnią gwarancją? Jaki model?

Dodano po 4 [minuty]:

mrice wrote:
    A jeśli chodzi o porównanie canby vs bosch, to wolałbym już boscha bez gwarancji kupić niż Candy z piecioletnią.
    Nie przesadzaj. Bosh też potrafi paść po niecałym roku użytkowania. ;)
  • SterControl
    mrice
    vodiczka wrote:
    Nie przesadzaj. Bosh też potrafi paść po niecałym roku użytkowania. ;)

Hah, oczywiście, sam byłęm świadkiem, gdzie fabrycznie nowy WAE (ale z tych pierwszych WAE) miał uszkodzony i ciągle otwarty elektrozawór.
    Nie mniej z małym przekącem pisałem, ze wole już BSH bez gwarancji niż Candy z pięciolatką, po prostu jestem zdania, że włoszczyzna jest najlepsza do zupy, a o Candy rewelacyjnego zdania nie mam, choć i tak chyba nieco lepsza niż Amica czy Samsung.
    vodiczka
    Level 43  
    mrice wrote:
    jestem zdania, że włoszczyzna jest najlepsza do zupy,
    Może teraz ale włoska pralka Candy kupiona jeszcze w PEWEXIE, służyła teściom ponad trzydzieści lat a nasza zmywarka Zanussi prawie dwadzieścia lat.
    kiniuh
    Level 8  
    A lepsza będzie Bosch WAE2026FPL czy WAE24240PL?
    mrice
    kiniuh wrote:
    A lepsza będzie Bosch WAE2026FPL czy WAE24240PL?

Różną się tylko funkcjami, wybierz wg siebie.

vodiczka wrote:
    Może teraz ale włoska pralka Candy kupiona jeszcze w PEWEXIE, służyła teściom ponad trzydzieści lat a nasza zmywarka Zanussi prawie dwadzieścia lat.

Nie porównujmy tego co było 20-30 lat temu i tego co jest dziś, ba nie porównujmy nawet tego co było 10 lat temu i tego co jest dziś.
    ^ToM^
    Level 41  
    vodiczka wrote:
    ^ToM^ wrote:
    Za 1000 zł kupię następna na kolejne 5 lat
    Kupisz za 1000zł z pięcioletnią gwarancją? Jaki model?

Przecież w poście #3 podałem spis modeli objętych 5-letnią gwarancją. :)
    freebsd
    Level 41  
    mrice wrote:
    Amica
    Amica - produktów tej firmy unikał bym jak ognia. Teraz jeszcze starci na "jakości", bo zatrudnili wykwalifikowaną kadrę emigrantów, do której rząd dopłaca po 800 zł z naszej kieszeni.
    dozoku
    Level 11  
    Nigdy więcej Amici, w naszej pralce tej marki było wymienione wszystko z wyjątkiem obudowy i wyjątkowo programatora, nawet drzwi, a łożyska co roku. Facet, który przyjeżdżał do nas je wymieniać, musiał z politowaniem o mnie myśleć, że uparcie starą naprawiam zamiast w końcu nową kupić. Za pieniądze, które w nią włożyłam, miałabym nową porządną miele. Zaznaczam, że nasza Amica to nie był jakiś byle jaki model, tylko pralka, która w 2002 r. kosztowała 1890 zł, a bajery miała takie, których jeszcze teraz co tańsze nie mają. Jak dołożę wszystkie naprawy, to się uzbiera ładna sumka...
    Ale do rzeczy: wymieniliśmy ją w końcu, po wielu kontaktach z producentami, gdzie prosiłam o rysunki techniczne bębna, żeby sprawdzić, czy faktycznie łożyska dadzą się wymienić... Wolę nie myśleć, co sobie o mnie musieli myśleć...
    W 10/2016 r. kupiliśmy w końcu nową pralkę: Bosch Serie 4 VarioPerfect WAN2427EPL. do tej pory jest w sprzedaży i -odpukać - do tej pory bezawaryjnie i cichutko pierze...
    vodiczka
    Level 43  
    dozoku wrote:
    Zaznaczam, że nasza Amica to nie był jakiś byle jaki model, tylko pralka, która w 2002 r. kosztowała 1890 zł, a bajery miała takie, których jeszcze teraz co tańsze nie mają. Jak dołożę wszystkie naprawy, to się uzbiera ładna sumka...
    To miałeś wyjątkowego pecha (albo ja wyjątkowe szczęście) bo nasza Amica kupiona bodajże w 2006 r pracowała ponad 10 lat z jedną wymianą łożysk i jedną wymianą elektrozaworu na dopływie wody, jeszcze szczotki w silniku ale jak słusznie zauważył jeden z kolegów - to materiały eksploatacyjne.
    dozoku wrote:
    W 10/2016 r. kupiliśmy w końcu nową pralkę: Bosch Serie 4 VarioPerfect WAN2427EPL. do tej pory jest w sprzedaży i -odpukać - do tej pory bezawaryjnie i cichutko pierze...
    Raptem 3 lata plus kilka tygodni :) odśwież ten temat pod koniec 2022 r.
    dozoku
    Level 11  
    Wiem, wiem... Ale w porównaniu ze starą Amica, to i tak dużo... 😉
    kiniuh
    Level 8  
    A czy lepsza będzie seria WAE czy WAN?
    andrzej20001
    Level 43  
    Ja mam drugiego hotpoint Ariston, silence. Jest ok. W pierwszym korozja obudowy wokół szuflady do proszku ,wszystko działa ,wylądowała na działce.
    dozoku
    Level 11  
    kiniuh wrote:

Obie powinny mieć wymienne łożyska. Najlepiej sprawdź, która ma te programy, z których najczęściej będziesz korzystał. I taką kup, która Tobie lepiej pasuje.
    Hermanowy
    Level 17  
    kiniuh wrote:

WAN to linia zastępująca WAE. Plus WAE to silnik szczotkowy czyli łatwonaprawialny, plus WAN to silnik bezszczotkowy, czyli dużo cichszy, ale mogący przysporzyć problemów z psuciem się sterownika silnika (falownik). Poza tym większych różnic nie ma. W zasadzie wszystko sprowadza się do jednego wyboru, czy pralka o prostej budowie i łatwości serwisowania, czy pralka dużo cichsza szczególnie przy wirowaniu, ale z jednym elementem bardziej awaryjnym :).
    No i jeszcze dla niektórych ważna kwestia WAE ma zdejmowany blat, WAN już nie.
    mrice
    Hermanowy wrote:
    WAN to linia zastępująca WAE.

Oczywiście, ze nie, WAN to nowa konstrukcja. Następcą WAE jest seria WLG często dziś opisywana jako series4, ma odświeżony wygląd zewnętrzny, inną elektronikę i wnetrze od WAE.

Hermanowy wrote:

Oczywiście, że WAN ma zdejmowany blat, jakoś trzeba dojść do podzespołów, natomiast nie pokrywa on 100% powierzchni góry, czyli po zdjęciu blatu zostaje zakałek maskownicy przedniej który wystaje w górę.
    Hermanowy
    Level 17  
    mrice wrote:
    Hermanowy wrote:
    WAN to linia zastępująca WAE.

Oczywiście, ze nie, WAN to nowa konstrukcja. Następcą WAE jest seria WLG często dziś opisywana jako series4, ma odświeżony wygląd zewnętrzny, inną elektronikę i wnetrze od WAE.

Przecież WLG to WAE tylko w slimie, na rynku funkcjonowały równolegle. WAN ma na rynku zastępować WAE produktowo dla klientów, bo coraz mniej modeli WAE i pewnie za jakiś czas już ich w ogóle nie będzie.

mrice wrote:
    Hermanowy wrote:

Oczywiście, że WAN ma zdejmowany blat, jakoś trzeba dojść do podzespołów, natomiast nie pokrywa on 100% powierzchni góry, czyli po zdjęciu blatu zostaje zakałek maskownicy przedniej który wystaje w górę.

Co klienta obchodzi pokrywa zdejmowana do serwisowania, ja piszę pod względem użytkowym. WAE ma zdejmowany blat do wsunięcia pralki pod blat np w kuchni. WAN już tej opcji nie ma.
    mrowathelegend
    Level 9  
    A co z modelami WLT ? popularne Serie 6 VarioPerfect
    Na portalach zbiera chyba najwięcej pozytywnych recenzji
    Hermanowy
    Level 17  
    WLT to WAN w slimie :). Te same zalety i wada, tylko w płytszej budzie.
    marcinradom
    Level 13  
    I ja, po kilkunastu latach, stanąłem przed dylematem, którą pralkę kupić. Wybór wstępnie padł na Boscha, choć nie upieram się. Od kliku dnie przeglądam ofertę sklepów stacjonarnych i internetowych i ... jestem głupi. Cyferki, literki, serie, cześć produkowana w Turcji, część z Polsce, Rosji. Może ktoś z osób zorientowanych podpowie co wybrać. Moje wymagania/oczekiwania:
    - głębokość do 45cm (może być ładowana od góry)
    - nie szukam wodotrysków, bajerów, łączności wifi
    - pranie głównie codzienne 3-4 razy w tygodniu
    - budżet 1500, 1600, a jeśli warto dołożyć kilka stówek to się dołoży.
    mrowathelegend
    Level 9  
    Z Bosha po moim 4h reasearchu to Bosch WAN2816EPL Serie 4 VarioPerfect albo wersja w slimie WLT24460PL Serie 6 VarioPerfect
    Ja się zastanawiam włąśnie między WAN Bosha a AddWash WW70K5213WW Samsunga
    marcinradom
    Level 13  
    Niestety obie mają głębokość 55cm. Ja potrzebuję, bez konieczności przeróbki łazienki, 45cm.
    Hermanowy
    Level 17  
    No przecież WLT24460PL ma 45cm głębokości.