Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyłącznik M 611 podłaczenie do zestawu hydroforowego

07 Lis 2019 18:16 189 19
  • Poziom 7  
    Witam, szukam pomocy.
    Od 17tu lat funkcjonował zestaw hydroforowy: pompa z silnikiem 3 fazowym, zbiornik z czujnikiem ciśnienia i wyłącznik silnika typu M-611 - foto.
    Wyłącznik M 611 podłaczenie do zestawu hydroforowego
    Stało się, że w rozdzielni zrzuciło bezpiecznik całej "listwy" z podłączeniami na inne media. Natomiast bezpiecznik przypisany do tzw. hydroforni nie został zrzucony.
    Dotychczasowe podłączenie M611 jak na foto.
    Wyłącznik M 611 podłaczenie do zestawu hydroforowego
    Szukając przyczyn wypiąłem M611 z sieci i podłączyłem całość z pominięciem M611. Okazało się, że silnik - pompa oraz wyłącznik ciśnieniowy działają prawidłowo. Zakupiłem nowy wyłącznik M611 i podłączyłem jak było to poprzednio. Niestety było jak poprzednio. Zrzucało bezpiecznik całej "listwy" nie ruszając bezpiecznika hydroforni. Zauważyłem, że są pewne różnice między starym (uznany za wadliwy) i zakupionym nowym M 611. Mianowicie, w górnej części, foto:
    Wyłącznik M 611 podłaczenie do zestawu hydroforowego
    znajdują się dwa gniazda oznaczone "21" i "13" (w starym ich nie było).
    I podobnie na dole wyłącznika, foto
    Wyłącznik M 611 podłaczenie do zestawu hydroforowego
    dwa gniazda "22" i "14" (w starym ich nie było).
    Pytanie i prośba o pomoc:
    - czy kupiłem niewłaściwy M611 (szukać takiego jak stary, bez gniazd 21, 22, 13, 14)?
    - czy mimo wszystko można go zastosować, ale jak podłączyć żeby nie zrzucało bezpiecznika.
    - czy przyczyną jest (może być) całkiem coś innego czego taki "specjalista jak ja " nie jest w stanie wyłapać.
    Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 42  
    1 Wyłącznik jest właściwy
    3 Przyczyna pewnie leży gdzieś indziej, jeśli zamontowałeś nowy wyłącznik i przewody na zaciski 1,3, 5----2,4,6., a zabezpieczenie nadal wyłącza. Sprawdź jak wygląda wyłącznik ciśnieniowy, może on jest przyczyną działania/ wyłączania bezpieczników.
  • Poziom 38  
    Witam .
    Kolego ma pytania do Ciebie;
    -czy masz w instalacji RCD(różnicówkę)
    -jeżeli tak ,to ona zadziałała,czy wyłącznik nad prądowy (S-ka)
    -czy pomijając M611 miałeś podłączony przewód PE z hydroforem ?.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Witam .
    Kolego ma pytania do Ciebie;
    -czy masz w instalacji RCD(różnicówkę)
    -jeżeli tak ,to ona zadziałała,czy wyłącznik nad prądowy (S-ka)
    -czy pomijając M611 miałeś podłączony przewód PE z hydroforem ?.


    Witam.
    -Dobre pytanie dla takiego "speca jak ja". Różnicówka, ha , słyszałem o takim czymś.
    Natomiast na 3 pytanie jestem w stanie odpowiedzieć.
    Domyślam się, że PE to uziemienie, dobrze ?
    Jeżeli tak to jak widać na szkicu, zniknął M611 i wszystkie przewody (przedłużając) połaczyłem .
    Coś skopałem ?
  • Poziom 38  
    Czyli pomijając M611 ,również podłączyłeś przewód PE,tak?.
    RCD wygląda tak przykładowo;Link

    Dodano po 2 [minuty]:

    Lub wstaw zdjęcie ,co zadziałało.
  • Poziom 7  
    stanislaw1954 napisał:
    1 Wyłącznik jest właściwy
    3 Przyczyna pewnie leży gdzieś indziej, jeśli zamontowałeś nowy wyłącznik i przewody na zaciski 1,3, 5----2,4,6., a zabezpieczenie nadal wyłącza. Sprawdź jak wygląda wyłącznik ciśnieniowy, może on jest przyczyną działania/ wyłączania bezpieczników.

    Witam.
    Na początku szukając przyczyn zrzucznia bezp. całej listwy, wymieniłem wyłacznik ciśnieniowy bo z moich oględzin wygladał na wychuśtany (jak mawia mój szwagier). Czyli jest nowy.

    Dodano po 4 [minuty]:

    nikusert napisał:
    Czyli pomijając M611 ,również podłączyłeś przewód PE,tak?.
    RCD wygląda tak przykładowo;Link

    Dodano po 2 [minuty]:

    Lub wstaw zdjęcie ,co zadziałało.


    No i właśnie , jak miło rozmawiać z kimś co wyjaśni "specjaliście" co i jak.
    Taki właśnie pstryczek na z lewej strony listwy jak ja to nazywam i on jest zrzucany czyli spada, a pstryczek od hydroforni nie spada.
  • Poziom 42  
    TIS2 napisał:
    Witam.
    Na początku szukając przyczyn zrzucznia bezp. całej listwy, wymieniłem wyłacznik ciśnieniowy bo z moich oględzin wygladał na wychuśtany (jak mawia mój szwagier). Czyli jest nowy.
    Wobec tego przyczyna wyłączania zabezpieczenie jest gdzieś indziej.
  • Poziom 38  
    Czyli jak zadziała to z tym żółtym guzikiem ?.
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Czyli jak zadziała to z tym żółtym guzikiem ?.

    Co prawda moja różnicówka jest trochę inna (ma już 17 lat) , ale właśnie to ją zrzuca, opada w dół.
    Teraz już wymontowałem M 611 i nic się nie wyłącza, bo hydrofornia nie działa.
  • Poziom 38  
    Lecz pomijając M611 masz podłączony przewód PE?.
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Lecz pomijając M611 masz podłączony przewód PE?.

    Nie.
    Wszystkie przewody po wymontowaniu M611 są rozpięte.
  • Poziom 38  
    Czym połączyłeś przewody ,pomijając M611?.

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Zasilanie z rozdzielni do hydroforu.
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Czym połączyłeś przewody ,pomijając M611?.

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Zasilanie z rozdzielni do hydroforu.

    Stan na chwilę obecną wyglada następująco:
    - wymontowany M611,
    - przewody zasilające nr 1,3,5 nie są z niczym połaczone, czyli hydrofornia nie jest zasilana, czyli hydrofornia nie pracuje. Mam to dobrodziejstwo, że przełączyłem sie na tzw wodę miejską, co traktuję jako stan przejściowy i chciałbym, ze wzgledu na koszty przejść na własna wodę jak poprzednio.
  • Poziom 38  
    Czyli na obecną chwilę masz wszystko rozłączone .Musisz zaprosić elektryka ,by zrobił pomiar silnika.Wygląda na to że silnik ma upływność i dlatego zadziałało RCD.
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Czyli na obecną chwilę masz wszystko rozłączone .Musisz zaprosić elektryka ,by zrobił pomiar silnika.Wygląda na to że silnik ma upływność i dlatego zadziałało RCD.

    To jest ciekawa sugestia , oczywiście to bez prawdziwego speca sie nie obejdzie, ale mam jeszcze pytanie.
    _ czy jak powtórnie podłączę M 611, a odłaczę zasilanie silnika - pompy to nie powinno zrzucać różnicówki ?
    - a nawet pójdę dalej i odłaczę wyłacznik ciśnieniowy.
    Reasumując:
    1 - dołączę do sieci 1,3,5
    2- odłączony będzie silnik - nie powinno zrzucać ?
  • Poziom 38  
    Tak ,odłączone przewody od silnika .

    Dodano po 5 [minuty]:

    Silnik może być przegrzany ,lub zawilgocony ,lub niechcący zalany wodą.Wszystko zależy gdzie jest hydrofor(w jakim pomieszczeniu).To masz jeżeli dobrze myślę starego typu hydrofor(silnik połączony sprzęgiełkiem ),lub pompa na osi silnika.
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Tak ,odłączone przewody od silnika .

    Dodano po 5 [minuty]:

    Silnik może być przegrzany ,lub zawilgocony ,lub niechcący zalany wodą.Wszystko zależy gdzie jest hydrofor(w jakim pomieszczeniu).To masz jeżeli dobrze myślę starego typu hydrofor(silnik połączony sprzęgiełkiem ),lub pompa na osi silnika.

    Dzięki piękne, jutro podejdę do tego.
    Pozwolę sobie kliknąć i zdać raport co z tego wyszło.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 38  
    Czekam na wiadomości.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Czekam na wiadomości.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Dzięki za pomoc i trafną diagnozę.
    Teraz muszę poszukać silnikowca.
    Serdeczne pozdrowionka.
    Wojciech.
  • Poziom 42  
    Przy kolejnej awarii najpierw "zasięgnij języka", a dopiero później bierz się za wymianę urządzeń.
    Przed przezwojeniem( naprawą ) silnika warto spojrzeć na ceny. Niektóre pompy, wraz silnikiem kosztują niewiele więcej, niż naprawa, a przecież masz pompę 17-letnią, która już swoje zrobiła i być może niedługo się skończy.