Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nintendo 3DS - Brak ładowania...

08 Lis 2019 00:33 69 1
  • Poziom 2  
    Witam

    Problem mam dość nietypowy z moją konsolą. Zasięgałem wiedzy na tym forum i różnych portalach zagranicznych spędziłem kilka dni na research'u i wnioski płynące z tego zebrały się w ilości dużej i bez potwierdzenia, dlatego też zakładam nowy temat.

    Historia dłuższa, może nudnawa, ale rozjaśni sytuację. Jestem fanem handheldów od dziecka GameBoy'e Ds'y Konsolki Sony (Granie wielkoformatowe razej PC). Tak też kilka lat temu stałem się posiadaczem Nintendo 3DS. Grałem, kupowałem gry wszystko było ok.
    Kilka dni temu bo dłuższym nieużywaniu konsoli ( i to ważny fakt) postanowiłem ją odpalić i przygotować do wyjazdu. Konsola nie dawała znaków życia, więc podpiąłem do prądu i nie ładuje . Co zrobiłem kombinowałem wpinałem i wypinałem kabel, wstawiałem w docka ładującego i w końcu zaskoczyło, ale ikona baterii w menu świeciła na pomarańczowo z migającym czarnym znaczkiem ładowarki by po chwili pokazać pełen stan na niebiesko.
    Postanowiłem wgrać CFW Luna w celu zgrania mojej kolekcji na kartę SD ( wykonanie kopii posiadanej gry w celach archiwizacji w obawie przed uszkodzeniem) nie chciałem brać tyle card'ów w trasę. Proces ten przebiegł w miarę sprawnie uwzględniając fakt ,że ten migoczący błąd ? baterii wyłączył mi konsolkę kilka razy. Jednak uruchomiłem konsolę ( po raz kolejny) i moja kolekcja działa uruchamia się poprawnie. Zacząłem grać , profilaktycznie wpięta ładowarka w gniazdo ( i tu było dziwnie raz dioda pokazywała, że ładuje raz nie ) gram ostro w Mario, aż nagle konsola zrobiła nieoczekiwane ojoj , wyłączając się przy dźwięku głośnego pyk.
    Na ten moment konsola się nie uruchamia mimo ładowania org. ładowarką, ale również kablem ładującym wpiętym w ładowarkę wieloportową AUKEY PA-TN 60 W na całość z QC3 oraz w docku dostarczonym z konsolą zarówno poprzez org. ładowarkę jak i wcześniej wspomniany zestaw ładujący.

    Jedynym oznakiem życia jest fakt, iż dioda ładowania na konsoli po wpięciu w jakiekolwiek ze źródeł zasilania zapala się na pomarańczowo na okres około 5 sekund i gaśnie . Można wypiąć i wpiąć źródło zasilania i dzieję się to samo ( nawet 20 razy pod rząd sprawdzałem). Zauważyłem że podczas tego jakże długiego okresu świecenia diody ładowania wcisnę przycisk power , mignie na momencik druga niebieska dioda sygnalizująca stan włączony konsoli ( tak więc wyeliminowałem fakt ze przycisk power mógłby nie działać).

    Totalnie nie znam się na elektronice z punktu widzenia układów scalonych itp raczej użytkowej programowej może nawet, ale po obszernej lekturze którą pochłonąłem nasuwają mi się takie opcje:

    1. Banalna - bateria is dead ( nie mam jak sprawdzić, ale profilaktycznie zamówiłem drugą, będzie po weekendzie )
    2.Jakiś problem z tasiemkami ponoć popularny w tej serii konsol
    3. Uszkodzone FUzy F1.F2 o ile dobrze pamiętam
    4.Uszkodzenie płytki pcb z guzikami (tam jest jeden z bezpieczników ładowania) jest to płytka doczepiana na taśmie do głównej ( motherboard)
    5. Gniazdo ładowania - chociaż mechanicznie nie uszkodzone - konsola zawsze używana bez kabla ten był podpinany tylko do docka i tak się konsola ładowała- to jednak może tam coś

    I uprzedzę od razu, nie mam multimetru mogę pożyczyć tylko, że średnio go ogarniam, ale na naukę nigdy nie jest za późno.
    I teraz pytanie do was drodzy użytkownicy : Czy coś ktoś ?
    Miał ktoś taki problem ? [/u]
  • PCBway

  • Poziom 43  
    Najprawdopodobniej bateria tym bardziej jak konsola przeleżała dłuższy czas, po podmianie na inną wszystko się wyjaśni.
    Jak masz możliwość pożycz miernik i sprawdź napięcie na pinach baterii.