Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Problem z procesorem - komputer się nie włącza.

08 Lis 2019 03:36 123 9
  • Poziom 9  
    Kupiłem na allegro Nowy-uzywamy procesor, który teoretycznie powinien być kilkukrotnie szybszy od mojego poprzedniego procesora. Po uruchomieniu komputera okazało się, że wszystko się zacina i chodzi meeeega wolno, więc uznałem, że sprzedano mi uszkodzony procesor. Podłączyłem więc stary procesor, i... Komputer włącza się na kilka sekund, po czym się wyłącza (nie następuje włączenie monitora). Po takim jednym włączeniu (które trwa kilka sekund) procesor był tak gorący, że nie dało się go dotknąć.

    O co chodzi?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Witaj.
    Nie wiadomo, bo nie wiadomo jaki masz sprzęt, jaką płytę, jakie chłodzenie i jakie procesory. Na to pytanie nie można odpowiedzieć jeśli nie podajesz podstawowych danych.
  • Poziom 9  
    Płyta MSI ms-7788
    Nowy-uzywany procesor to i5 3570
    Stary procesor to bodajże dwurdzwniowy g2080
    Zasilacz forton 350w
    A chłodzenie, hm, jakieś defaultowe/najtańsze.
  • Poziom 20  
    Napisałeś "Po takim jednym włączeniu (które trwa kilka sekund) procesor był tak gorący, że nie dało się go dotknąć."
    Zapytam - czy był na nim wtedy radiator z wentylatorem? Czy to ten radiator był tak gorący?
  • Poziom 9  
    Był na nim wentylator, ale przy takim wytwarzaniu ciepła w ciągu kilku sekund, to raczej to czy był, czy go nie było, nie miało tu różnicy. Gdy zdałem wentylator i chciałem wyjąć i jeszcze raz włożyć procesor, był bardzo gorący. Sam procesor.
  • Poziom 20  
    Hellbike napisał:
    Był na nim wentylator, ale przy takim wytwarzaniu ciepła w ciągu kilku sekund, to raczej to czy był, czy go nie było, nie miało tu różnicy. Gdy zdałem wentylator i chciałem wyjąć i jeszcze raz włożyć procesor, był bardzo gorący. Sam procesor.


    Procesor nagrzewa się bardzo szybko i nie dość, że radiator musi być na nim od samego początku, to również świeża pasta przewodząca powinna się znaleźć pomiędzy nimi. Powyżej temperatury 150 stopni (wewnątrz, a nie na obudowie) złącze krzemowe przestaje pracować. Spróbuj z dobrym chłodzeniem i napisz czy się coś posunęło naprzód.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Hellbike napisał:
    Płyta MSI ms-7788

    Ona obsługuje I5-3xxx dopiero od BIOSu w wersji 2.4, więc podłącz stary procesor, sprawdź jaką masz wersję BIOS, jeśli niższą niż 2.4 to zaktualizuj.

    Hellbike napisał:
    Stary procesor to bodajże dwurdzwniowy g2080
    Zasilacz forton 350w
    A chłodzenie, hm, jakieś defaultowe/najtańsze.

    Powinno TOBIE zależeć na rozwiązaniu problemu, więc od jakości informacji, które podajesz może sporo zależeć. Przeczytaj oznaczenie z procesora, możesz to przecież zrobić, to nie jest aż takie trudne. Czegoś takiego jak G2080 nie ma. Zasilacz też ma swoje oznaczenie. Fortron zrobił tuzin zasilaczy 350W. A przede wszystkim chłodzenie, co to jest jakieś defaultowe? Standardowe od tego Pentiuma? To nie nadaje się ono do I5 ze względu na wyższe wydzielanie ciepła (chociaż uruchomić się procesor i tak na nim powinien). Jaką pastę termoprzewodzącą zastosowałeś i jak ją nałożyłeś?
  • Poziom 9  
    Stary procesor to g2020. Tak, wiatraczek od tego Pentiuma. Na zasilaczu nie widzę żadnego oznaczenia. Komputer włącza się i wyłącza zarówno na jednym, jak i drugim procesorze. Nie używam i nigdy nie używałem żadnej pasty.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Przy braku pasty jest pewne prawdopodobieństwo uszkodzenia procesora. Zarówno jednego, jak i drugiego, skoro sobie je tak rotujesz beztrosko ignorując chłodzenie.

    Tak naprawdę w tej sytuacji może być problemem praktycznie każdy podzespół. Płyta główna jest dość budżetowa i ma już kilka lat, być może się uszkodziła. Procesory były nieprawidłowo eksploatowane, nie było prawidłowego kontaktu chłodzenia, być może się uszkodziły (czemu powinno zapobiec zabezpieczenie termiczne, ale nie musi). Może być też zasilacz - jeśli nie potrafisz odczytać modelu z naklejki - to wrzuć jej zdjęcie. Jeśli to zasilacz z ubiegłej dekady to również z nim może być związany problem.

    W aktualnej sytuacji powinieneś sprawdzić na innej płycie procesory, czy są sprawne, w sumie pamięć RAM również można sprawdzić. Jeśli są sprawne to można sprawdzić zestaw na innym zasilaczu, czy sprzęt się odpali, jeśli nie to pozostaje dokładna diagnostyka płyty głównej.
  • Poziom 9  
    Problem rozwiązany... Okazało się, że jakiś kabelek był niedocisniety :|