Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL66010 - pobiera za dużo nabłyszczacza

buran 08 Nov 2019 08:29 4584 3
    buran
    Level 11  
    Witam,
    potrzebuję pomocy w diagnozie usterki.
    Zmywarka pobiera za dużo nabłyszczacza - pozostają plamy na szkle, poza tym jednorazowe napełnienie wystarcza na 3 dni / 3 zmywania. Przy tabletkach kilka w jednym, jest w miarę ok, ramiona się obracają, z solą nie ma problemów, zmywarka czysta i odkamieniona.
    Wyjąłem zasobnik detergentów - z zewnątrz OK, nie widać uszkodzeń, wycieków po zewnętrznej stronie drzwi. uszczelka klapki nabłyszczacza też raczej szczelna - sprawdziłem dmuchając/ciągnąc powietrze ustami przez otwór wylewowy nabłyszczacza. Niepokoi mnie działanie przekaźnika, przy fazie płukania uruchamia się i trzyma, a mam wrażenie, że powinien załączyć się i wyłączyć - może kilkakrotnie w celu wpompowania nabłyszczacza do komory.
    Proszę o info, jak powinien działać ten przekaźnik podczas dozowania nabłyszczacza - pulsacyjnie, czy stale, jak stale to zakładam, że sterowanie jest OK i po prostu wymienię zasobnik detergentów.
    Dzięki
    Marek Nawrocki
    Level 27  
    Witam.
    Kolego też posiadam zmywarkę Elektrolux , trochę inny model niż Twoja , u mnie nabłyszczacz jest dozowany pulsacyjnie , 3 puknięcia zaworu nabłyszczania, Ja nabłyszczacz uzupełniam gdzieś po tygodniu lub dłużej , zmywania 1 raz dziennie .Ale jak pisałem mam trochę inny model.
    Pozdrawiam
    mb3366
    Level 2  
    Dzień dobry.

Posiadam taką samą zmywarkę i dokładnie ten sam problem. Czy udało się zdiagnozować usterkę ?
    buran
    Level 11  
    Winny był dozownik. Wymieniłem i jest OK