Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pamięć 85C82 parametry odczytu/zapisu

AUTOSAN 08 Nov 2019 16:55 429 3
    AUTOSAN
    Level 12  
    Podczas prób naprawy swojego radia Becker BE-1240 zetknąłem się z problemem odczytu i programowania pamięci eeprom - 85C82. Kupiłem prosty programator CH341A ,który niestety nie ma w swoim katalogu tego układu. Przeczytałem datasheet 85C82 i 24C02 jak również wszystkie tematy na forum odnośnie 85C82 i ustaliłem, że do programowania trzeba podać masę na pin 7 (NC). Dodajmy, że w Becker Europa pin 7 jest już fabrycznie zmasowany. Problem jest jednak już na etapie odczytu – pusta pamięć. Lokalny serwis elektroniczny sczytał pamięć zaawansowanym programatorem poprawnie, a jej zawartość zaprogramowałem na 24C02 – radio Becker działa.

Bardzo chciałbym jednak zrozumieć teorię dlaczego występuje taki problem zarówno z odczytem jak i programowaniem. Od czego zależy, że jedynie najbardziej podstawowe (XPROG) lub najbardziej zaawansowane programatory (CAS4 ; Orange5) mają ją w katalogu. Jak to ruszyć? Jakie są potrzebne parametry odczytu/zapisu?
    Ireneo
    Level 42  
    Proste progi też to zrobią .Ten ch341 to taka zabawka.Czasem to co ma w spisie nie zrobi.
    AUTOSAN
    Level 12  
    Ireneo wrote:
    Proste progi też to zrobią

Z całym szacunkiem, ale to właśnie (konkretny mechanizm dlaczego proste to robią) jest przedmiotem mojego pytania.

Udało mi się poprawnie sczytać pamięć 85C82 jako 24C02 programatorem CH341A. Przepis jest prosty - należy podać zewnętrznie napięcie 5V jako Vcc (nie 3,3V). Pin7 może być podłączony do Vss lub nie (w obu przypadkach 85C82 poprawnie odczytuje).

Niestety nadal nie jest wstanie zaprogramować, wyskakuje błąd. Czy ktoś może pomóc jakąś sugestią? :cry:
    Ireneo
    Level 42  
    Proste progi ale przez rs232 lub lpt.Tu pewnie jest problem.