Podczas prób naprawy swojego radia Becker BE-1240 zetknąłem się z problemem odczytu i programowania pamięci eeprom - 85C82. Kupiłem prosty programator CH341A ,który niestety nie ma w swoim katalogu tego układu. Przeczytałem datasheet 85C82 i 24C02 jak również wszystkie tematy na forum odnośnie 85C82 i ustaliłem, że do programowania trzeba podać masę na pin 7 (NC). Dodajmy, że w Becker Europa pin 7 jest już fabrycznie zmasowany. Problem jest jednak już na etapie odczytu – pusta pamięć. Lokalny serwis elektroniczny sczytał pamięć zaawansowanym programatorem poprawnie, a jej zawartość zaprogramowałem na 24C02 – radio Becker działa.
Bardzo chciałbym jednak zrozumieć teorię dlaczego występuje taki problem zarówno z odczytem jak i programowaniem. Od czego zależy, że jedynie najbardziej podstawowe (XPROG) lub najbardziej zaawansowane programatory (CAS4 ; Orange5) mają ją w katalogu. Jak to ruszyć? Jakie są potrzebne parametry odczytu/zapisu?
Bardzo chciałbym jednak zrozumieć teorię dlaczego występuje taki problem zarówno z odczytem jak i programowaniem. Od czego zależy, że jedynie najbardziej podstawowe (XPROG) lub najbardziej zaawansowane programatory (CAS4 ; Orange5) mają ją w katalogu. Jak to ruszyć? Jakie są potrzebne parametry odczytu/zapisu?