Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nieznane źródło utraty pakietów

08 Lis 2019 19:08 51 2
  • Poziom 2  
    Witam
    Posiadam internet doprowadzony światłowodem do routera ISP (GPON ONU HUAWEI HG8245) poprowadzony dalej do routera na piętrze TP-Link WR841N, standard N i z niego kablem do PC'ta. Dopytując się dostawcy o rozwiązanie problemu zpingował mój router i stwierdził, że wszystko jest w porządku i nie ma żadnej utraty. Co innego pokazuje jednak screenshoot z komputera.
    Nieznane źródło utraty pakietów


    Chciałbym się dowiedzieć co może powodować utratę pakietu.
    Nie jest to wina kabla ani jednego ani drugiego, ponieważ z laptopem pingowałem podłączony do routera ISP, a pakiet dalej uciekał.
    Sam dostawca powiedział mi, że światłowód albo działa albo nie działa w ogóle. Nie wiem czy jest to prawda. Problem występuje na każdym urządzeniu w domu. A zmiana routera ISP na inny nic nie dała.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Nie posiadam wysokiego pingu. Pakiet po prostu znika i tyle.
  • Poziom 39  
    Dostawca "pingnął" pierwszy router, ty pingując świat zewnętrzny przechodzisz przez WR841. I wszystkie urządzenia w domu też są podłączone do TP-Linka? Jeśli tak to podmieniłbym go i jego zasilacz.
  • Poziom 2  
    Wszystkie urządzenia są podłączone a zmiana routera domowego nie zmienia sytuacji. Co do pingowania dostawcy jest to podejrzane. Chociaż pingował router firmy, wyszło mu że wszystkie pakiety zostały dostarczone , z kolei jak podłączam u siebie do laptopa przez kabel prosto do fimowego traci te pakiety. Myślę jednak , że wina leży po stronie dostawcy , ponieważ będąc u znajomego w okolicy, też zpingowałem i również traci pakiety bez powodu.