Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Okap AKPO WK-10 Kasto - Zbyt niskie napięcie zasilania na cewce przek. światła

09 Lis 2019 12:27 771 8
  • Poziom 2  
    Dzień dobry
    Mam problem z okapem AKPO WK-10 Kastos (płytka F315T), mianowicie nie włącza się światło. Widziałem podobne posty, jedna dotyczyły one innego modelu opartego o triak, tu sterowanie światłem odbywa się przy pomocy przekaźnika (nominalne napięcie cewki 24V). Na początku wszystko działało poprawnie, jednak z czasem nie zawsze załączał. Ostatnio w ogóle przestał działać. Zmierzyłem napięcie na cewce przekaźnika - w momencie włączenia wynosiło zalewnie 12V (wg noty katalogowej wymagane jest 18V do załączenia, sam przekaźnik wylutowałem i sprawdziłem, że działa poprawnie).
    Płytka zasilana jest przetwornicą beztransformatorową, za którą znajduje się prostownik i kondensator elektrolityczny na 25V. Podejrzewałem, że problemem jest właśnie elektrolit (jak że urządzenie działało poprawnie, ale się zestarzało). Po jego wymianie na taki o niski ESR nic się nie zmieniło i na cewce nadal było 12V.
    W takim wypadku podmieniłem przekaźnik na taki wymagający 12V. Wiem, leczenie objawów zamiast przyczyny, ale wg. mnie miało działać.
    Warto dodać, że pierwotny przekaźnik posiadał opór na cewce 1600Ω, podmieniony 400Ω, jednak przy 2x niższym napięciu zasilania oznacza to 2x większy prąd. Jakieś 30mA, zarówno tranzystor sterujący, jak i dioda gasząca nie ucierpią.

    Całość zadziałała, zadowolony z siebie skręciłem urządzenie.

    Ale jak się później okazało jednoczesne włączenie oświetlenia i wyciągu resetuje mikrokontroler. Co ciekawe przetwornica pierwotnie dawała 24, teraz 12V, a mikrokontroler (jakiś PIC) zasilany jest z 5 - pewnie dalej jest kolejna przetwornica jednak nie potrafiłem jej rozpoznać pośród niewielkich elementów SMD.

    I teraz proszę o pomoc - nie mam pomysłu co dalej. Naprawić przetwornicę i wrócić do starego przekaźnika? Tylko nie wiem co mogło się popsuć w urządzeniu z 2 rezystorów, kondensatora z elektrolitem stałym i diody (kondensatora nie wymieniałem, nie mam testerów, jednak myślałem że kondensatory MKP są wieczne).

    Albo można podnieść wydajność prądową przetwornicy zmieniając podzespoły (na jakie?). Albo w ogóle dorobić osobny zasilacz do mikrokontrolera na bazie starej ładowarki do telefonu (dużo przerabiania płytki i zabawy żeby zwarcia nie zrobić)?

    Dołączam zdjęcie górnej warstwy płytki (przetwornica beztransformatorowa, przekaźnik).
    Okap AKPO WK-10 Kasto - Zbyt niskie napięcie zasilania na cewce przek. światła
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 38  
    KamilSPL napisał:
    proszę o pomoc - nie mam pomysłu co dalej
    Najprosciej byłoby kupic nowy zestaw ( moduł ) o ile są dostepne.
    KamilSPL napisał:
    Naprawić przetwornicę i wrócić do starego przekaźnika?
    Też dobry pomysl jeżeli ogarniasz zasadę działania przetwornic.
    KamilSPL napisał:
    Tylko nie wiem co mogło się popsuć w urządzeniu z 2 rezystorów, kondensatora z elektrolitem stałym i diody
    .To nie są wszystkie elementy typowej przetwornicy. :cry:
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 13  
    Podłącze się do tematu jeśli pozwolisz , bo mam ten sam problem tylko w WK6, ale płytka widzę że taka sama... Mianowicie ten sam problem 12V na zasilaniu cewki przekaźnika oświetlenia... Czy udało ci się rozwiązać problem?

    Bo już mam myśli zastosować przekaźnik na 230V i zamianie mikrowłącznika na on/off > oczywiście po odizolowaniu od starego układu....
  • Specjalista AGD
    Myślę że nikomu nie narażę się 😉 jak podpowiem Ci abyś wymienił ten czerwony kondensator obok elektrolitu.
  • Poziom 11  
    Witam.
    Ledwo skończyła się gwarancja pojawił się problem z oświetleniem okapu. Oświetlenie działa prawidłowo tylko gdy jest wyłączona dmuchawa. W momencie załączenia dmuchawy oświetlenie po 2 s się wyłącza. Nie można go załączyć podczas pracy dmuchawy, trzeba wyłączyć dmuchawę i włączyć oświetlenie.
    Czy posiada ktoś schemat elektryczny bądź podpowie co może być przyczyną nieprawidłowego działania oświetlenia. Wrzucam zdjęcia płytki sterującej.
    Okap AKPO WK-10 Kasto - Zbyt niskie napięcie zasilania na cewce przek. światła Okap AKPO WK-10 Kasto - Zbyt niskie napięcie zasilania na cewce przek. światła
    Tematy scaliłem TONI_2003
  • Poziom 13  
    machefi napisał:
    Myślę że nikomu nie narażę się 😉 jak podpowiem Ci abyś wymienił ten czerwony kondensator obok elektrolitu.
    Dzięki, ale już do tego doszedłem sam... Mam troszkę inny kondensator niż ten na zdjęciu. U mnie 1000nF, a miał 450nF po pomiarach. Jednak już zamówiony i mam nadzieję, że po wymianie wszystko będzie działać (4 lata - ach ta chińska technologia):D
  • Specjalista AGD
    rafallod napisał:
    Ledwo skończyła się gwarancja pojawił się problem z oświetleniem okapu.
    Szukajka nie działa? Właśnie jest ten temat wałkowany w innym wątku Link
    Tematy scaliłem TONI_2003
  • Poziom 11  
    Zrobiłem pomiary i tak:
    - kondensator ten czerwony koło przekaźnika 419nF zamiast 820nF
    - rezystor 47Ω, czyli prawidłowo.
    - napięcie na cewce przy włączonym oświetleniu 9.5V, gdy włączona dmuchawa 8.5V

    Dziś dostałem nowy kondensator, zmierzyłem jego pojemność - 795nF. Po wymianie tego kondensatora oświetlenie działa prawidłowo. Więc potwierdzam, że wystarczy wymienić sam kondensator i okap będzie działał prawidłowo.
    Dziękuję za pomoc.
  • Poziom 2  
    Potwierdzam, wymieniłem kondensator z tym, że dałem na 400V. Mam nadzieję, że teraz na dłużej będzie spokój. Dziękuję za pomoc.