Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault laguna II 01r1.8 - Renault laguna 2 1.8 dziwne zachowanie silnika, nie

511813726 10 Nov 2019 11:34 831 5
Automation24.pl
    511813726
    Level 8  
    Witam, mam autko tak jak w temacie Reno laguna II 1.8
    Auto ma dziwny objaw ogólnie nie odpala, ale gdy podam mu bezpośrednio benzynę strzykawka do przepustnicy to odpali odrazu ale obroty dostaje od razu do 4/5 tys obrotów i wyskakuje komunikat battery schwatch na wyświetlaczu na czerwonym tle i zaraz gaśnie, później chwilowo nie chce zaskoczyć dopiero po jakimś czasie gdy znowu wleje benzynę, ale to musi odczekać.
    Nwm co jest z autem, sprawdzałem, cewki, świece wszystko okej, spr filtry powietrza, obudowe, wszystko szczelne i sprawne a auto nie odpala wcale jak mu nie pomogę strzykawka
    Spr wtryski, pompę wszystko okej paliwo dostaje, w listwie jest benzyna ale samoczynnie nie potrafi odpalić.
    Co może być przyczyną że auto nie odpala, martwią mnie te wysokie obroty ten komunikat i że auto od razu zgaśnie, koledzy pomóżcie bo długo myślałem ale pomysłu nie mam
  • Automation24.pl
    4495redberet
    Level 27  
    Gdzieś,cos, kiedyś było na taki temat i to była bateria w karcie do wymiany.
  • Automation24.pl
    carrot
    Moderator of Cars
    Paliwo w listwie jest, ale czy pod odpowiednim ciśnieniem ?, drugie to sprawdź diodą led czy wtryskiwacze są kluczowane
    511813726
    Level 8  
    Co do karty, nie mam w niej bateria co prawda, ale jeździłem tak z pół roku i było wszystko okej i bez baterii nie było wcześniej żadnego komunikatu, co do listwy i wtryskiwaczy, pompa paliwowa mi się zatarła w mojej winy ( mało benzyny, a jeździłem na gazie, wymieniłem na dobrą, która podaje benzynę, przy każdym włożeniu karty pięknie ja słychać, wtryski wyjmowałem i sprawdzałem czy czyste, każdy z nich podaje mgiełki benzyne po skosie, więc wtryski okej wydobywa się z nich benzyna.
    Odnośnie tej diody LED i sprawdzenia spr tego kluczowania to o co chodziło bo jestem samoukiem, ale akurat nie wiem co miałeś na myśli, ten komunikat i te wysokie obroty cos tu jest problem i że nie odpala sama bez pomocy

Dodam jeszcze iż jak nie podam benzyny do przepustnicy tylko normalnie próbuje go odpalić to kręcę rozrusznikiem i dodaje gazu ale nie odpala, lecz próbuje ale nie może wejść na obroty, czasem wskazówka lekko się podniesie do 200 rzadko do 500 ale nie potrafi załapać i odpalić w ogóle
    carrot
    Moderator of Cars
    Skoro po podaniu paliwa strzykawką odpala, to można przyjąć, że układ zapłonowy jest sprawny i należy sprawdzić układ paliwowy: Pierwsza to pomiar ciśnienia paliwa w listwie manometrem (ma być ok 3,5bar), żadne metody typu paliwo sika z wężyka, jest w listwie etc. nie są miarodajne. Druga sprawa, to sprawdzenie czy sterownik kluczuje (otwiera) wtryskiwacze, najprościej wziąć dowolną diodę led połączoną szeregowo z rezystorem (470-560Ω) i podpiąć ją do wtyczki któregoś z wtryskiwaczy pamiętając o odpowiedniej biegunowości, przy kręceniu silnikiem powinna błyskać
    511813726
    Level 8  
    jesli chodzi o dzialanie wtryskiwaczy to , wtryski byly wykrecane i podczas krecenia rozrusznikiem wtryski podwaly benzyne, podawaly mgielke, aczkolwiek wyjasnie dokoladnie, jak podam benzyne do przepustnicy to auto odpali, ale nie tak jak powinno ( nie spala calej ilosci benzyny i wtedy gasnie tylko od razu obroty sie podnosza z miejsca do 4/5tys i spadaja od razu bo silnik gasnie, pozniej od razu nei chce zaskoczyc tylko po jakims czasie, i ogolnie to czuc mocno benzyne bo takim odpaleniu a nie powinno jej czuc) co do cisnienia to nie bylo to sprawdzane