Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

moj robot nie skonczony-pomozcie

wader_669 28 Wrz 2005 15:35 8995 63
  • #31 28 Wrz 2005 15:35
    kucus
    Poziom 11  

    Dzień dobry


    Jestem początkujący i mam pytanie.
    Na jakie napięcie zasilany jest ten mostek we wczesniejszym poscie??



    Z góry dziękuję za odpowiedż

  • Sklep HeluKabel
  • #32 28 Wrz 2005 16:46
    wader_669
    Poziom 28  

    konradek26 mozesz mi dac schemat podlaczenia tego l293 bo ja mam taki i niewiem czy jest poprawny i mi sie wydaje ze powiny jeszcze byc jakies rezystorki zabezpieczajace cos? niewiem

    kots sie pytal o moj mostek wiec odpowiadam podlaczylem zasilanie do 9v (niektorzy radza dac rezystor 10 ohmowy przed zasilanie) a wejscie bylo zasilane z 5v z tej samej bateri tylko byl stabilizator ktory z 9v robil 5v
    narazie nie radze tobie budowac tego mostka bo cos z nim nie gra przynajmniej mi niewiem czy go uszkodzilem czy on jest taki slaby bo jak obciaze silniczek np probujac go zatrzymac to napiecie u mnie wzrasta 2x co jest normalne ale moj mostek nie moze sobie z tym poradzic a jak podlanczm bez mostka to wszystko gra

  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #33 28 Wrz 2005 18:58
    konradek26
    Poziom 17  

    Podłączony jest tak samo jak ten w pierwszym załączniku... :)

    Pozdrawiam.

  • #34 28 Wrz 2005 20:29
    wader_669
    Poziom 28  

    a masz tam jakies rezystory?

    dla mnie juz to nie jest wazne pisz dla innych forumowiczow okazalo sie ze moj mostek jest jakis zrabany bo zbudowalem taki sam z nowych czesci i wszystko dziala :D wiec znowu musze leciec do elektronicznego po nowe czesci

    teraz zastanawiam sie nadal jakie mam uzyc czujki uzyc do line follow. jak by to nie bylo drogie bym przetestowal wszystkie ale jak sie dowiedzialem ze czujka grd1114 kosztuje 7zl to wole sie spytac. wiec co mi radzicie fotorezstor czy moze wlasnie te czujki na podczerwien grd1114 jak sa dobre to je kupie jeszcze widzialem schemat w necie zalnaczam go sciagnelem go ze strony:
    http://elm-chan.org/works/ltc/report.html
    niewiem co to sa za czujki ale moze mi ktos powiedziezc jakie drogie sa i jakiej jakosci sa czy sie nadaja do line follow czy nie?

  • #35 02 Paź 2005 19:06
    wader_669
    Poziom 28  

    jakos temat umarl moze sie znowu rozkreci
    dzisiaj mialem czas i bawielm sie troche moim mostkiem H i go zabezpieczylem dziala dobrze nie testowalem tego jeszcze na betryjce 9v teraz moze mi ktos powiedziec czy dobrze go zabezpiczeylem? mi sie wydaje ze zle podlaczylem te diody do srdokowego tranzystora chyba mialem je podlaczyc do gornego to by mi sie wydawalo bardziej logincze. moja niewiedza wynika z tego poniewaz niewiem przed czym maja chronic te diody mostek H ?


    (tu jeszcze byl schwmat ale usunelem go poniewaz byl zly i nie chce nikgog wprowadzac w blad poprawiana wersje juz zrobil clipo za co mu bardzo dziekuje)

  • Pomocny post
    #36 02 Paź 2005 20:01
    clipie
    Poziom 16  

    ma chronic tranzystory przed pojawiniem sie na nich ujemnego napiecia (po wsadzeniu tam diod, max co moze sie na nich pojawic to - 0.7V)

    przy malych silniczkach wystarzczy sam kondensator

    i musisz tez wiedziec czy siniczek parcuje rowno? (czy amperomierz podczas pracy silnika pokazyje stalą wartosc - czy tez skacze?, a lepiej zeby nieskakalo)
    Czy ten siniczek wymontowales z zabawki, takie silniki, czesto wczesniej pzeciarzone i ponadpalane, pobierają strasznie duze, chwilowe prady i sie nie nadają do takich projektow bez zastosowania solidnych filtrow (cewki i kondensator).

    poprawiony schemat:

  • #37 03 Paź 2005 21:30
    wader_669
    Poziom 28  

    ztwierdzilem ze juz nie bede budowal 5 mostka H i kupuje inny ten jest do kitu!!!!!!!!!!!!!

  • #38 03 Paź 2005 21:52
    valarian
    Poziom 22  

    Dlaczego? Bardzo sprawny, dobry i tani mostek...
    Nie rozumiem, dlaczego Ci sie nie podoba...

  • #39 05 Paź 2005 19:19
    wader_669
    Poziom 28  

    no mowie ze mam duze problemy z nim lutuje go a tu nie dziala czasami jeden kanal pozniej zlutowalem go dobrze niby wszystko ok podlanczam go do 9v niby dzialal ale mostek juz nie mogl dac wiecej niz 0.02A a silniczek moj gdy ma opor pobiera 0.12A. clipie dal mi rade zeby podlaczyc kondensator i diody prostownicze tez nic nie dalo jeden kanal dziala ale bradzo slabo wiec nie zabezpieczyl go juz niewiem co robic myslicie ze z l293 bede mial te same problemy?

  • #40 05 Paź 2005 19:35
    valarian
    Poziom 22  

    Nie wiem, ale wiekszosc osob na forum opisuje ten mostek jako dzialajacy... Sam dzis zmodzilem jeden taki i dla silniczka o poborze 50mA dzialal bardzo dobrze... Wiec nie wiem, co moze byc nie tak...

  • #41 05 Paź 2005 22:53
    wader_669
    Poziom 28  

    ja tez nie a robiles na pajaczku? (wiem ze to nie ma roznicy ale z ciekawosci pytam) jak zasilasz mostke ? i jakie slinickzi masz ? bo na moim zasilaczu niby tez wszystko dziala ale pozniej jak podlanczam pod 9v baterie to koniec

  • #42 06 Paź 2005 07:17
    valarian
    Poziom 22  

    Zasilanie szlo z 4 ogniw NiCd [w sumie 4.8V], silniczek byl ze starej kolejki... Akurat taki mialem pod reka ;-)
    A wszystko bylo na plytce uniwersalnej, polaczenia zrobione przewodami...

  • #43 06 Paź 2005 17:21
    wader_669
    Poziom 28  

    narazie przetestuje jeszcze raz (chyba poraz 8) na pajaczku ten sam mostek H moze cos zle robie czego nie widze

  • #44 06 Paź 2005 17:28
    valarian
    Poziom 22  

    Sprawdz dokladnie polaczenia, kierunki tranzystorow... Czesto przy tym robi sie bledy...

  • #45 06 Paź 2005 19:17
    wader_669
    Poziom 28  

    mam pytanie do valarian na jakich tranzystorach to robiles bo ja robie na bc327 i bc337

  • #46 06 Paź 2005 20:40
    valarian
    Poziom 22  

    BC337 i BC327 dokladnie takie same...

  • Pomocny post
    #47 07 Paź 2005 19:19
    clipie
    Poziom 16  

    widze ze nikt mojego schemaciku niewziol sobie do serduszka (a szkoda)

    koszt sterownika do dwoch silnikow to : 1x2pln-uln2803 4x0,40pln-bc327/bc640 i 4 rezystory za jakies 40GR-ów. Łącznie 4 zlote! a za dodatkowe 2 zlote (czyli: 4x0,40pln-bc327/bc640 i 4 rezystory za jakies 40GR-ów) mozna zrobic sterownik do 4 silnikow.

    uklad jetst zabezpieczony diodami (ma ich w sumie 16), prądy spokojnie do 300mA obslurzy.

    w moich konstrukcjach najczesciej napiecie zasilania wynosi 12V, a jak chce poszalec to jezdze z zasilacza - 23V i dziala wysmienicie!

    wiec jesli naprawde palisz juz ktorys mostek z kolei to wyprobuj
    moje rozwiazanie a nieporzalujesz.

  • #48 08 Paź 2005 13:44
    wader_669
    Poziom 28  

    ok moze wyprubuje zobacze a jakiej wielkosci tobie wychodzi caly schemat ? i budujesz go na pajaczku czy na plytce ? ja wole na plytce bo latwo bedzie mi mostek przymocowac

  • #49 08 Paź 2005 13:55
    Coyote~
    Poziom 20  

    clipie, czy w twoim mostku podanie na wejście 2 stanów wysokich nie powoduje aby zwarcia?
    A tak wogóle to natkąłem się jakiś czas temu na kostkę komplementarą do uln2803, jakby ktoś przypadkiem znalazł ją to niech da znać...

  • #50 08 Paź 2005 14:56
    wader_669
    Poziom 28  

    "znalazl" znaczy gdy kots znajdzie ta kostke do kupienia ?

  • #52 09 Paź 2005 20:41
    wader_669
    Poziom 28  

    w koncu udalo mi sie zrobic sprawny mostek wszystko dziala nawet pod 9v jest ten kondensator i te 4 diody prostownicze 1A 50v (dalem takie bo akurat mialem niewiem nawet czy sa na mniejsze natezenie i napiecie) jeszcze przed zasilaniem 10 ohmowy opornik. dobrze dziala teraz jestem zadowolony problem pewnie byl taki ze tranzystory przepalalem lutownica. teraz wszystko lutowalem lutownica do ukladow smd i jest wszystko na pajaczku. szkoda ze troche salbo dziala ale no trudno lepiej by dzialal gdybym wymienil te oprniki 100k ohm na 50k ohm ale nie chce ich juz zamieniac bo sie boje ze znowu popsuje mostek.
    dziekuje za pomoc jakos wolno buduje tego robota problem jest taki ze nie mam czasu tylko w weekendy
    jeszcze mam takie pytanie czy sa te traznzystory bc327 i bc 337 w wersji smd ?
    jeszcze zalanczam koncowy schemat z wszytkimi zabezpieczeniami

  • Pomocny post
    #53 10 Paź 2005 12:21
    clipie
    Poziom 16  

    sorki za opuznieinia, ale noestrada cos nie teges.

    coyote- tak, dwie jedynki to zwarcie. (tak rowniez jest z mostkiem H prezentowanym do tej pory)

    wader- gdydy pomyslec to napewno daloby sie wsztkie cztery tranzystory upchnąć pomiedzy nozkami, a calosc przykleic pistoletem klejowym do podwozia grzbietem uln do dolu i jakos to by wygladalo

    na dole zdjecie zterownika do 8miu silnikow komutatorowych z magistralą

  • #54 10 Paź 2005 17:11
    wader_669
    Poziom 28  

    widze ze pelna profesjonalka. ja sie uparlem na plytke nie chce tego przyklejac po 2 jak bede mial wytrawiona plytke to tez bedzie mi latow wymieniac elementy (jak sie cos popsuje oczywiscie) a teraz jak robilem na plytce uniwersalnej myslalem ze sie zastrzele gdy robilem juz ten mostek poraz 4 czy 6 nawet niewiem

  • #55 13 Paź 2005 18:42
    pidpawel
    Red. Komputery FAQ

    wader jak masz warunki do cyknij pare zdjec swojemu botkowi???

  • #56 14 Paź 2005 23:36
    wader_669
    Poziom 28  

    juz sa na 1 stronie ale bedzie wiecej bo juz troche inaczej wyglada narazie nie mam czasu ale postaram sie jak najszybciej go skonczyc i zrobic fotki

  • #57 15 Paź 2005 16:15
    pidpawel
    Red. Komputery FAQ

    jak będzi gotów to zamieść tez schemacik

  • #58 17 Paź 2005 20:34
    clipie
    Poziom 16  

    coyote. kostke udn2981 znalazlem w gdansku, nabylem jedną sztuke i byloby fajnie gdyby nie kosztowala 8zl. osobiscie sklep ten uwarzam za tani wiec wydaje sie ze lepiej bedzie wykonywac rozszerzenia uln2803 z tranzystorow :(
    Szkoda bo ten ukladzik ma czoperki w strukturze wiec przynajmniej w teorii nie mozna by bylo takich sterowników spalic.

  • #59 18 Paź 2005 22:21
    wader_669
    Poziom 28  

    wlasnie znalazlem idealene rozwiazanie jak zrobic mostek nie bede go robic na zadnej plytce zrobie go na pajaczku i wsadze go w klocek lego i zaleje plastikiem
    niedlugo zalacze fotki

  • #60 27 Paź 2005 16:20
    wader_669
    Poziom 28  

    no nadal mam pare problemow wiec mam nowego mikro (ktory chyba juz teraz jest spalony) zaprogramowalem go na brata kompie ktory ma system me wszystko ladnie nie bylo zadnych bledow wlozylem go i podlonczylem wiec robot narazie mi wystrzelil do przodu zasuwa niezle ale nie reaguje wogule na wlaczniki ktore mu wbudwalem. totalenie niewiem co jest grane smieszne jest tez to ze czasami nie wlancza sie sam tylko jak dotkne nozki xtal 1 lub 2 wtedy wlanczaja sie 2 silniczki czyli zapodaje sygal 1 na 13 i 15 pin a gdy go jeszcze raz dotkne ktoregos z pinow wychodzacych na kwarc to dziala tylko jeden silniczek lub cos innego smiesznego sie dzieje. no smieszne rzeczy sie dzieja i zauwazulem ze mocno sie nagrzal czyli juz pewnie nie zyje mikrokontroler. tak naprawde znowu mysle nad poddaniem sie bo mocno mnie denerwuje ten projekt. niewiem co robic czego to wina . kto pomoze ? napewno tego ktory znajdzie blad jakos wynagrodze a schemat robota ktory narazie zrobilem jest tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic312550-0-asc-270.html (tadla.net dal oprogramowanie i schemat )
    nie podlaczylem reseta do vcc czy musze to zrobic ( jak tak to dlaczego) ?