Witam chciałbym połączyć końcówkę mocy do miksera i 2 kolumn tonsil zeus mogę prosić o pomoc ?
Mikser : Hq power6 channel stereo mixer
Końcówka mocy : Crown ce1000A
Kolumny : Tonsil Zeus Rock
JESTEM AMATOREM CO DO ZAKŁADANIA NOWYCH TEMATÓW JAK I ŁĄCZENIA TAKICH SPRZĘTÓW ZA JAKIEKOLWIEK BŁĘDY Z GÓRY PRZEPRASZAM...
Dodam jeszcze zdjęcie kabli/wtyków jakie posiadam by jakoś to podłączyć (lutownica już rozgrzana)
Ale jaką konkretnie pomoc, bo samo podłączenie to z miksera wyjście STEREO OUT L R do wejścia wzmacniacza L R. Z wyjść wzmacniacza kabel głośnikowy do kolumn i tyle.
No to grzej lutownicę, bo parę kabelków trza będzie polutować. Widzę, że złącza (wtyki) jakieś tam masz ale nie widzę ekranowanych przewodów sygnałowych, z których można by polutować kable łączące mikser z końcówką mocy.
Zrób tak: zbierz wszystkie kable/przewody sygnałowe (oprócz kolumnowych, czyli tych grubych nieekranowanych), i każdemu z osobna zrób fotki ale tak by było widać ich wtyki, lub końce tych bez wtyków. Muszę zobaczyć, czy któryś się nadaje do zrobienia kabli do połączenia miksera z końcówką mocy.
Co do kabli kolumnowych, to widzę że z jednej strony masz już przykręcone/przylutowane wtyki bananowe, więc teraz musisz z drugiej strony tych kabli, założyć wtyki SPEAKON (te duże, z niebieskimi nakrętkami), które będą wpięte do wyjść kolumnowych końcówki mocy.
Rozkręć speakony, czerwoną żyłę kabla przykręć do pinu styku 1+ a czarną żyłę kabla do pinu styku 1-. W drugim kablu tak samo.
https://www.youtube.com/watch?v=z_gzIz7dvgE
Witam Serdecznie ! Z góry przepraszam za te przerwę,myślę,że praca w delegacji mnie usprawiedliwi.Dziś smutna wiadomość mianowicie praca nad podłączeniem wszystkiego stała w miejscu aż do dziś (taki był plan) niestety ruszyłem kablem zasilającym miksera,jak się okazało było tam majstrowane przez poprzedniego właściciela...(mikser kupiony w lombardzie). Musze czekać do poniedziałku by dostać jakiś zastępczy zasilacz i tutaj PYTANIE do was zasilacz opisany 18VAC*2 700mA mógłbym zastąpić 18v1A? wydaje mi się,że urządzenie pobierze po prostu tyle ile potrzeba i wszystko będzie ok? Martwi mnie fakt,że mikser posiada przycisk dający 48V na MIC wymagane dla mikrofonów pojemnościowych a taki w przyszłości kupię nie chciałbym go z miejsca uszkodzić.. Co do okablowania,podłączenia to jestem w trakcie czytania PL instrukcji,dużo tam (jak dla mnie) niezrozumiałych słów,rozwiązań podłączenie symetryczne czy nie i wiele innych mniej i bardziej przydatnych jak dla mnie treści. Postanowiłem nie bawić się z lutowaniem w weekendy,mając takie doświadczenie jest to czasochłonne,irytujące. Zamówiłem 2xJack mono 6,3/x2 xlr żeński tak podłącze mikser z końcówka prawda? doradzi mi ktoś jakie dokładnie kable kupić i do jakich gniazd podłączyć? Zeusy to jedyne kolumny jakie będą okablowanie jest już okej z wtykami banan/xlr men. Został tylko odsłuch i kwestia podpięcia wszystkiego (z mikrofonem sobie poradzę na razie nawet go nie mam) prośba o rodzaje kabli które najlepiej użyć markę pozwólcie wybiorę sam . Posiedzę z podłączonym sprzętem przy instrukcji na pewno trochę krócej i będzie to już relaks.A jeszcze może parę słów na temat zapisu wokalu na laptopie jak to zrobić przez jaki kabel bo dynamiczny mikrofon już mam.POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Nie. Oryginalny dostarczał dwa napięcia 18V a proponowany przez Ciebie tylko 1 x 18V. Prąd zasilacza może być większy - mikser pobierze tyle ile potrzebuje.
P.S. Znak przestankowy stawiamy po spacji.
Nie pomagam poprzez PW. W razie wątpliwości proszę o post w temacie.
@398216 Usunięty Zasilacz Stabilizowany 18V - 1A 18W LED TV GW FV - dokładnie taki znalazłem,myślałem,że da rade .. Jeśli nie to może jesteś w stanie zaproponować coś co poprawnie zadziała ? Takiego samego nie dostane chyba nigdzie,albo coś nie tak wpisuję..sam nie wiem,mój przykład kosztuje grosze ale nie będę żałować na żadnym z kabli,które kupię aczkolwiek nie stać mnie na kabelki 2m za 2k hehe.
Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:
Dziwi mnie to,że zasilacz tak jak pisał @398216 Usunięty jest opisany x2 18 V a mikser od spodu ma opis 18V ..
Może więc pokaż jak wygląda gniazdo zasilania miksera... Jak ma trzy kontakty to zasilacz ma być 2x18V ~.
Na mikserze napisano także , że zasilacz jest dołączony (w domyśle oryginalny zawarty w opakowaniu wraz z mikserem).
Ten na zdjęciu powyżej to oryginał?
@398216 Usunięty Podobno org. Nie wiem kupiłem go w necie z lombardu a końcówka zasilacza wygląda jak mini xlr żeński. Jakieś propozycje zamiennego ? I tak nie rozumiem tego niektóre zestawy mają x2 18 V a niektóre nie a code jest taki sam ...
Dodano po 5 [minuty]:
to są zasilacze Behringer koleś na allegro oferuje ich sporo,oczywiście takiego jak mój nie ma.Napisałem priva czy ma coś takiego lub od innego miksera bo z tego co widzę oferowane przez niego zasilacze są modelowo wyżej a mój mikser z tego co pamiętam też w sprzedaży już nie jest a został zastąpiony innym modelem
To gniazdo jest w standardzie MIC 3pin jest trochę mniejsze od xlr, a większe od din. Co do oszacowania czy zasilacz ma mieć pojedyncze czy podwójne napięcie, najprościej było by oszacować to po zdjęciu pokrywy. Ile pinów z gniazda jest wykorzystane..
@jurand87sca 3 piny są wykorzystane.ale po odkryciu fatalnych lutów bo to nawet amatorskim lutowaniem nie moge nazwać z resztą osobiście też nie mam sie za jakiegoś profesjonalnego,ale jak spojrzałem jak to wygląda postanowiłem odłożyć rozebrany mikser i poprawie te luty może jutro jak zdążę i wtedy zrobię zdjęcia bo teraz to wstyd normalnie ^^ dzwiwi mnie wogóle że tak zlutowane gniazdo z luźnymi drucikami wogole działało. Dodam zdjęcia po poprawkach które są do zrobienia dodam tylko że dziś doszedł do koncowki kabel xlr/jack 6,3 podwójny .podłączyłem sobie do koncowki glosniki wtykami banan/xrl i xrl/jack A sygnał jak na razie podaje ze wzmacniacza poprzez przejscie z 2 x jack6,3 mono na 6,3 jack stereo wpiete do gniazda słuchawkowego w starym wzmacniaczu, końcówka spisuje się nawet przy takim podłączeniu z resztą świeci się zielone światło więc chyba wszystko jasne:)
@398216 Usunięty nie wiem czy to oryginał czy nie ale mikser działał na tym zasilaczu,który się spalił kto wie czy nie przez te profesjonalne luty z gniazda, zasilacz oddałem do pobliskiego sklepu,sprawdzą czy cos się da z nim zrobić jak się nie uda to oddam tam mixer by coś poradzili
Dawno mnie nie było,dużo się działo mikser posiada już sprawny zasilacz miedzy czasie walczyłem ciągle z podłączeniem laptopa/miksera/końcówki (ciągle coś mi brzęczało za co trafnie obwiniłem końcówkę,posiadała zimne luty,dziś jeszcze zdążyłem odebrać wszystko z naprawy i kolejny problem: 3,5 stereo/rca podaje sygnał z lapka do miksera do tape in wychodzę gniazdami nad gniazdami rca (stereo out) i tu chyba tkwi problem bo zakupiłem kabel /jack mono 6,3 /xrl men,który podpinam xrl,em do końcówki a ta wtykami xlr/banan do kolumn wszystko gra ale końcówka po wielu kombinacjach tak czy siak reaguje jednym kanałem 2 potencjometr nawet nie widzę aby dostał sygnał zamieniając kable wiem już że to połączenie broi a że jestem amatorem kolejny problem jest przy jakimkolwiek miksie zero reakcji co na pewno podłączenie jak ustawienie miksera - czy ktoś mi napisze jakim kablem gdzie podpinać jak ustawić mikser w moim przypadku tyle już czekam na to by zagrać,u kumpla wchodzimy do pokoju odpalamy zasilanie i zabawa a u siebie coś zawsze nie halo
Buli 19955 - ja odpadam... Piszesz jednym ciągiem i zastanawianie się nad tym co tak naprawdę zachciewałeś napisać (co by było jednoznaczne, gdyby poszczególne zdanie oddzielić kropkami lub (i) przecinkami) jest ponad moje siły. Albo zaczniesz szanować czytających Twoje posty, albo ... albo odpowiedzi się nie doczekasz.
Zgadza się, jeden wielki chaos. Nie wgłębiając się w to co napisałeś, postaram się wyjaśnić, jak to połączyć.
Laptop najlepiej podłączyć do wejść stereo LINE 3/4 L,R, lub LINE 5/6 L,R miksera, kablem z wtykami TRS 3,5mm - 2x TS 6,3mm.
Na tych wejściach jest możliwość ustawiania korekcji dźwięku, balansu kanałów L i R, oraz wzmocnienia danego wejścia.
Podłączając laptop do wejść TAPE IN L,R, nie ma możliwości korekcji a wzmocnienie trzeba ustawiać potencjometrem sumy miksera MASTER MIX.
Tak w ogóle, ja z tego wejścia nigdy nie korzystam i traktuję je jako zapasowe, jak by np. zabrakło wejść tzw. kanałowych a trzeba by do miksera jeszcze podłączyć jakieś źródło dźwięku o poziomie liniowym. Choć nigdy taka sytuacja mi się nie zdarzyła a złącza typu RCA na estradzie, traktuję jako zło, co najwyżej niekiedy przydatne.
Wyjścia miksera STEREO OUT LEFT i RIGHT, łączysz z wejściami CH1 (kanał Left) i CH2 (kanał Right) końcówki mocy, dwoma kablami TS 6,3mm - XLRm, lub TS 6,3 - TS 6,3mm.
Przełącznik MODE końcówki, ma być ustawiony w pozycji STEREO. Przełącznik SENSITIVITY w pozycji 1,4V.
Wyjścia kolumnowe końcówki mocy, łączysz z wejściami kolumn dwoma kablami, np. SPEAKON - banan.
Po takim połączeniu, musi wszystko grać.
UWAGA! Wszelkich połączeń poszczególnych elementów systemu nagłaśniającego, czy też zmian połączeń, dokonujemy tylko i wyłącznie na wyłączonym z sieci mikserze i wzmacniaczu!!!
Przy włączaniu sprzętu, najpierw włączamy źródło dźwięku (np. laptop), potem mikser a na końcu wzmacniacz! Przed włączeniem i wyłączeniem sprzętu, wszystkie potencjometry wzmocnienia miksera i wzmacniacza, powinny znajdować się w pozycji wyjściowej, czyli na minimum!
Wyłączamy wszystko w odwrotnej kolejności!
Jeśli cokolwiek podłączamy, czy wyłączamy do/z miksera, należy wyciszyć potencjometr danego kanału i najlepiej potencjometr sumy MASTER MIX!
Wszystkie potencjometry nieużywanych kanałów miksera, mają znajdować się w pozycji wyjściowej!
DjMapet - wszystko co napisałeś się sprawdziło dziękuje, temat uważam za zamknięty. za wszelkie utrudnienia przez moje "chaotyczne pisanie" z góry przepraszam,Pozdrawiam jeszcze raz dzięki za pomoc !
za wszelkie utrudnienia przez moje "chaotyczne pisanie" z góry przepraszam
Nie chaotyczne, a niezrozumiale - poprzez brak przecinków, kropek, czy chociażby wielkich liter,
Ja wiem, wszystko rozumiem - pisanie z telefonu, szybko, itp, itd... ale naprawdę tak napisany post zniechęca do jakiejkolwiek odpowiedzi, bo przy każdym słowie trzeba się zastanawiać "co też Autor chciał przez to powiedzieć".