Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Galaxy 1.9 ASZ 130KM - problem z akumulatorem

mariusz_1988 10 Nov 2019 17:54 384 3
  • #1
    mariusz_1988
    Level 12  
    Witam, od 2 lat mam problem, który wraca jak bumerang na jesieni i w zime.
    Jak zrobi się chłodno ciężko kręci rozrusznik. W lato brak tego objawu.
    Rozrusznik sprawdzony, wymieniony automat dla świętego spokoju.
    Alternator wymienione szczotki z regulatorem na oryg. Boscha.
    Ładowanie przed i po wymianie w okolicach 13.5-14.1V. Kupiłem ładowarkę USB z miernikiem napięcia. Po otworzeniu auta wkładam i mierzę napięcie na aku. Waha się między 12.2-12.4V. Akumulator już drugi w ciągu 2 lat. Pobór mierzyłem kilka razy, jest ok. 0.100A. Problem polega na tym, że jak stoi 2 dni to ledwie kręci. Boję się, że zrobi się zimno i nie odpalę gruza. Autem jeżdżę codziennie około 30 km.
    Ostatnio zrobiłem 150 km i po nocy stał około 15h i to samo, ledwie zakręcił.
  • #3
    mariusz_1988
    Level 12  
    DriverMSG wrote:
    Do kompletu wymień kabel plusowy (akumulator>rozrusznik) i sprawdź dokładnie kabel masowy silnika.
    bingo !kable zrobione auto jak nowe. Malo rozrusznika nie rozerwie. Palenie po nawet 3dniach to pryszczyk. Nawet się nie spodziewałem tak pognitych kabli. Ford Galaxy 1.9 ASZ 130KM - problem z akumulatorem Ford Galaxy 1.9 ASZ 130KM - problem z akumulatorem Ford Galaxy 1.9 ASZ 130KM - problem z akumulatorem
    Najsmieszniejsze jest to że latem i na wiosnę problem znikał.
  • #4
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Kabel naciąga wilgoci i w odpowiednich warunkach zaczyna działać jak kondensator. Niejednokrotnie miałem przypadek, że mi kable przy zwarciu iskrzyły mimo, że akumulator był zdemontowany. Na dodatek, takie kable potrafią rozładować akumulator. Nie jestem chemikiem i nie wiem co się w nich dzieje, wiem tylko, że ich wymiana pomaga :D