Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

termet st-292v2 - Podłączenie czujnika temperatury zewnętrznej

Heyden90 10 Nov 2019 18:08 5121 8
    Heyden90
    Level 2  
    Witam ma pokojowy regulator temperatury firmy termet st - 292 v 2 i chce go połączyć z zewnętrznym czujnikiem firmy Sencor który działa na częstotliwości 433mhz. Problem jest z regulatorem termet który ma 55 kanałów i nie wiem na jakim kanale jest określona częstotliwość ktoś pomoże?
    seta1
    Level 27  
    Instrukcje od jednego i drugiego pewnie przeczytałeś
    Pewnie jak nie spróbujesz po kolei wszystkich kanałów i nadal się nie połączy, to proponuje zadzwonić do firmy, najpierw Sencor, może pomogą bo będą chcieli sprzedać swój czujnik, potem do termet, i tu nie wiadomo czy pomogą bo zaproponuje swój wyrób.
    kontakt do termet, jest na końcu instrukcji

https://www.termet.com.pl/upload/upload/pliki...20nowy%20wy%C5%9Bwietlacz%20wersja%202016.pdf
    BUCKS
    Level 39  
    Heyden90 wrote:
    ma pokojowy regulator temperatury firmy termet st - 292 v 2 i chce go połączyć z zewnętrznym czujnikiem firmy Sencor

pytanie po co?
    Ten "Termet" jest na bazie TECH ST-292 v2, a w przypadku regulatora TECH to oryginalny czujnik temperatury zewnętrznej pełni rolę wyłącznie informacyjną.
    Wskazania temperatury zewnętrznej nie mają żadnego wpływu na pracę samego regulatora, więc ten czujnik jest tak potrzebny jak zeszłoroczny śnieg ;-)

Jeśli myślisz, że po zakupie czujnika temperatury zewnętrznej uzyskasz regulację pogodową to jesteś w błędzie, bo tak to nie działa.
    Ogólnie TECH ST-292 v2 to jest "zwykły" bezprzewodowy regulator ON/OFF, czyli bez dwukierunkowej komunikacji z kotłem typu BUS, OpenTherm, więc bez wyrafinowanego sterowania kotłem.
    quest67
    Level 2  
    Zewnętrzny czujnik temperatury pogodowy podłącza się do kotła gazowego a nie do pokojowego czujnika temperatury. Im niższa temperatura na zewnątrz ,kocioł gazowy automatycznie zwiększa temperaturę grzania wody w CO by szybko uzyskać temperaturę ustawioną na pokojowym czujniku temperatury.
    BUCKS
    Level 39  
    quest67 wrote:
    Zewnętrzny czujnik temperatury pogodowy podłącza się do kotła gazowego a nie do pokojowego czujnika temperatury.

z założenia w odniesieniu do obecnych kotłów masz rację ale kiedyś pogodówka nie była integralną częścią kotła. Jeśli pogodówka była wbudowana w regulator pokojowy to czujnik temperatury zewnętrznej podłączało się do czujnika pokojowego.

Jak pierwszy raz widziałem opcję podłączenie oryginalnego bezprzewodowego termometru z regulatorem Tech ST-292 to pomyślałem, że jest tam jakiś zaawansowany algorytm i pseudo pogodówka. Dopiero później doczytałem, że ów oryginalny termometr pokazuje tylko temperaturę na regulatorze i nie ma żadnego wpływu na cykl sterowania kotłem.
    Tylko trzeba pamiętać, że regulację pogodową wykorzystamy efektywnie jeśli mamy moc minimalną kotła na odpowiednio niskim poziomie, bo przy taktującym kotle będzie to problematyczne.
    Ryszard49
    Level 38  
    quest67, napisał:
    Quote:
    Im niższa temperatura na zewnątrz ,kocioł gazowy automatycznie zwiększa temperaturę grzania wody w CO by szybko uzyskać temperaturę ustawioną na pokojowym czujniku temperatury.

Ciekawa teoria, u mnie kotłem sterują pokojowe regulatory temperatury i nie interesuje mnie jaka jest temperatura na zewnątrz, tylko wewnątrz danego pomieszczenia.
    BUCKS
    Level 39  
    Ryszard49 wrote:
    Ciekawa teoria

teoria dobra w odniesieniu do regulacji pogodowej ale czepiając się szczegółów nie chodzi by szybko dogrzać pokój lecz by automatycznie zrekompensować większe straty energii cieplnej.
    Im chłodniej na zewnątrz tym większa moc potrzebna do ogrzewania, a moc cieplna przy stałej fizycznej wielkości grzejników można regulować temperaturą wody grzewczej.
    Czy sam korzystasz z regulacji pogodowej i co masz u siebie ustawione to nie ma większego znaczenia dla sensu tego co napisał quest67.
    Ryszard49
    Level 38  
    BUCKS, napisał:
    Quote:
    Im chłodniej na zewnątrz tym większa moc potrzebna do ogrzewania, a moc cieplna przy stałej fizycznej wielkości grzejników można regulować temperaturą wody grzewczej.

Wychodzę z założenia że baz względu na panującą temperaturę na zewnątrz, wewnątrz ma być utrzymana nastawiona temperatura. I chyba o to chodzi.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Ryszard49 wrote:
    Wychodzę z założenia że baz względu na panującą temperaturę na zewnątrz, wewnątrz ma być utrzymana nastawiona temperatura. I chyba o to chodzi.

Dokładnie o to samo chodzi w obu systemach.
    Różnica jest jedynie w komforcie cieplnym i w kosztach ogrzewania.

Zamykam bo dyskusja zdecydowanie odbiegła od tematu.