Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Onkyo HT-R758 - check sp wire, brak dźwięku

10 Lis 2019 18:48 408 8
  • Poziom 10  
    Dzień dobry
    Szanowni

    zwracam się z prośbą o pomoc i nakierowanie na dalsze kroki
    Posiadam amplituner Onkyo HT-R758, podczas włączenia miga krótko Check Sp Wire i wyłącza się (ale nie do standby, poprostu gaśnie ekran)
    kilkukrotne wciśniecie przycisku Power powoduje, że amplituner załączy się. Wtedy działąją wszystkie funkcje, włącznie z przesyłaniem obrazu z HDMI, sieć LAN, Menu, etc. Jedynym objawem jest brak dźwięku.

    Sprawdziłem tranzystory, i wszystkie w pomiarach mają zbliżone wartości.

    Serdecznie pozdrawiam
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 10  
    Kontynuując temat

    po przestudiowaniu Service Manual do HT-R758 wylutowałem Q6453 i Q6454, aby usunąć sygnał VProtect oraz IProtect (niski poziom oznacza że wszystko jest dobrze, wysoki -> błąd). Przed wylutowaniem podczas załączania miałem duże wachania emitera z tych tranzystoró, więc je wylutowałem, żeby miecz "czysto" na wejściach funkcji Protect.
    NIestety podczas włączania dalej pokazuje Check SP Wire i teraz pytanie, co jeszcze może generować taki sygnał ?
    Głósniki trzeszczą przy pogłąszaniu, co może sugerować uszkodzenie tranzystorów mocy, ale pomiary tego nie potwierdzają ...

    Prośba o dalsze wskazówki,
    z góry dziękuję.

    Onkyo HT-R758 - check sp wire, brak dźwięku
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 12  
    Witam, zastanawiam się czy wylutowanie tych tranzystorów pomoże cokolwiek, bo sygnały Protect nie podłączone ani do masy ani do zasilania wiszą w powietrzu, Procesor może widzieć wtedy że zarówno od IProtect i VProtect jest błąd. Ale mogę się mylić bo R6453 i R6456 chyba już na starcie wymuszają masę (albo właśnie tej masy brakuje gdzieś). Sprawdź czy nie masz napięcia stałego na wyjściach głośnikowych.
  • Poziom 10  
    Tak, jak już uda się załączyć amplituner to wykrywa usb i odtwarza utwor, cała logika wydaje się działać poprawnie

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź

    Jest już najnowszy, zaktualizowałem go mając nadzieję że to uszkodzenie oprogramowania.

    Pozdrawiam.