Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Totalne zawieszenie Windows 10.

robert45 11 Nov 2019 16:00 729 26
Testo
    robert45
    Level 21  
    Stary sprzęt na Asus P5g41T-mlx zawiesił się podczas przeglądania internetu i nie mogę go uruchomić.

ASUS p5G41t-mlx,, QUAD q8300, GoodRam 2x2GB, Samsung hj 500Gb, Logic 600W.Windows 10 64bit PRO.
    Komputer bez awarii od złożenia. Zatrzymał się j.w. zablokował się wskaźnik myszki i klawiatura. Wyłączony z sieci. Po ponownym uruchomieniu ładuje się bios, pojawia się logo windows i komunikat "Przygotowywanie automatycznej naprawy", pokręci się kilkukrotnie klepsydra ( kółko ) i zawiesza się.
    Brak możliwości naprawy systemu z bootowalnego pendrive. Podobne uruchamianie jedynie bez komunikatu o naprawie.
    Uruchamiałem płytę tylko z procesorem, dołączając kolejne podzespoły. Buzzer pikając zachowywał się klasycznie, pikając w zależności od podpiętych podzespołów.
    Wgrałem najnowszy bios do tej płyty i nic się nie zmieniło. Płyta, i zasilacz oceniając wzrokowo nie posiada uszkodzeń. W biosie napięcia i temperatury są w normie.
    Zapożyczyłem inny HDD z Win7, system również nie ładuje się. Jedyny wyjątek to dochodzę do wyboru trybu awaryjnego, gdzie po kliknięciu ładuje się przez chwilę i zawiesza się. Skończyły mi się pomysły, co dalej. Chwilowo nie mam dostępu do innego zasilacza, bo być może tu jeszcze może być problem. Ale patrząc na dane napięć z biosu wszystko jest w normie. Nie wiem na ile wiarygodne są te wyniki. Co jeszcze powinienem sprawdzić.
  • Testo
    User removed account
    Level 1  
    robert45
    Level 21  
    No właśnie dziwne. Chwilowo nie mam go gdzie podłączyć aby sprawdzić SMART. Z poziomu EZ Flash są widoczne pliki. Bios sprawdza dysk w czasie rozruchu, i status jest OK.
  • Testo
    RADU23
    Moderator of Computers service
    robert45 wrote:
    Chwilowo nie mam dostępu do innego zasilacza, bo być może tu jeszcze może być problem. Ale patrząc na dane napięć z biosu wszystko jest w normie. Nie wiem na ile wiarygodne są te wyniki.

Są poglądowe, ale można coś wywnioskować.
    Jeśli ma kolega w domu miernik, to można pomierzyć napięcia obecnego zasilacza =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Z opisanej sytuacji bardziej obstawiał bym problem z samym dyskiem.
    Jak wspomniał powyżej kolega @Tomequ123, pokaż jego SMART z MHDD => http://hddguru.com/download/software/mhdd/mhdd32ver4.5iso.zip
    robert45
    Level 21  
    Proszę o pomoc w. stworzeniu bootowalnego MHDD w programie YUMI. Czy w kroku 2 mam zaznaczyć Try Unilisted ISO(GRUB), jaki format ntfs czy FAT.
    robert45
    Level 21  
    W mam komunikat że rufus nie wspiera tego obrazu. W tej chwili ściągam win XP.

Dodano po 3 [minuty]:

robert45 wrote:
    W mam komunikat że rufus nie wspiera tego obrazu. W tej chwili ściągam win XP.
    "ten obraz nie jest bootowalny lub używa kompresji sektora rozruchowego niewspieranego przez rufus
    robert45
    Level 21  
    Mam już na ściągnięty program Yuma i chciałem poprawnie ustawić go do obsługi MHDD dla mojego dysku.
    robert45
    Level 21  
    MHDD skanuje dysk. Trochę to potrwa. Na jakie jakie informację zwrócić uwagę.
    User removed account
    Level 1  
    robert45
    Level 21  
    No ale już poszło, na razie wygląda dobrze. Pierwszy raz używam MHDD i nie mam doświadczenia.
    Jak zrobić screena komputer nie działa. Muszę wpisać ręczne.
    RADU23
    Z MHDD nie zrobisz screena. Zdjęcie musisz zrobić (np. telefonem) i wrzuć tutaj.
    Ewentualnie jeśli nie masz możliwości, to spisz nr. atrybutu i wartości kolumny RAW.
    Czyli:
    (01) RAW 23654
    (02) RAW 654
    (03) RAW 123
    itp.
    robert45
    Level 21  
    1 Raw -0
    2 -0
    3 -5299
    4 -11513
    5 -0
    7 -0
    8 -0
    9 -12373
    10,11 -0
    12 -11558
    191 -2
    192 -0
    194 -35
    195,196,197,198 -0
    199 -5
    200 -32
    223 -0
    225 -11601
    Odczyt

< 3ms - 3821317
    < 10ms - 9135
    < 50ms - 30
    <150ms - 2
    Inne pozycje poniżej bez wpisów.
    RADU23
    Dziwna nieco sytuacja. Jest to dysk Samsunga a dla tych dysków parametr (200) powinien wynosić zero.
    Jego wzrost świadczy o problemach z powierzchnią zapisu. Jednakże parametr (01) jest zerowy.
    W obecnej sytuacji monitoruj zarówno parametr (01) jak i (200) czy nie wzrastają w szybkim tempie.
    Również czasy dostępu do sektorów.
    robert45
    Level 21  
    Jestem po pomiarach. Dysk SATA Samsung HD502HJ sprawny j.w.
    Pamięć RAM, po 3 cyklach memtest 86+ v.4.2 - 0 błędów.
    Napięcia zasilacza:gniazdo ATX 24 piny
    Molex +5V - 5.08V
    " +12V - 12,16V
    + 3,3V - 3,3V
    +12V - 12,1V gniazdo 4-pin wentylator procesora
    +5VSB - 5,05V spoczynek
    +5VSB - 5,04V uruchomiony
    +5VPG - 5,08V przy rozruchu
    Czujniki biosu- 3.3V - 3.344V, 5V - 5,196V, 12V - 12.408V.
    Pomiar wykonałem miernikiem ALATRON MU-02D.
    Nadmieniam, że nie dochodzi do pełnego rozruchu systemu. Jak napisałem wyżej rozruch zatrzymuje się na przygotowaniu do automatycznej naprawy i zawiesza się.
    Nie mam już więcej pomysłów co jeszcze sprawdzić.
    RADU23
    OK, to spróbujmy z innej strony.
    Skorzystaj z bootowalnego Linuxa LiveCD i spróbuj z niego uruchomić komputer => https://www.linuxmint.com/download.php
    Powiesz czy działa prawidłowo.

Obstawiam że posypały się sektory rozruchowe systemu i tutaj tkwi problem.
    robert45
    Level 21  
    Masz rację Linux uruchomił się. Co dalej, jeśli można zapytać.
    qwart
    Level 26  
    robert45 wrote:
    Masz rację Linux uruchomił się. Co dalej, jeśli można zapytać.

Tak jak podałem w poście #8 lepszym rozwiązaniem do naprawy Windowsa jest Hiren’s BootCD. Tam masz wiele narzędzi naprawy.Jeżeli sektor rozruchu masz posypany,to możesz go odbudować np: AOMEI Partition Assistant (jest na płycie Hirens'a).
    robert45
    Level 21  
    Proszę trochę jaśniej. Linux uruchomił się z pendrive, i działa z podłączonego pendrive nie dysku. Oczywiście linux nie ma dostępu do dysku bo dysk jest w formacie NTFS. Czy jest możliwość naprawy sektora rozruchowego z poziomu biosu lub linuxa?
    Uruchomiłem GParted w linuksie, dysk jest widoczny, jaka jest procedura naprawy (komendy). Nie chciałbym formatować dysku.
    qwart
    Level 26  
    robert45 wrote:
    Czy jest możliwość naprawy sektora rozruchowego z poziomu biosu lub linuxa?

Jak masz płytę instalacyjną z Windowsem,to uruchom z niego komputer.W opcjach naprawy masz wiersz poleceń (CMD),tam wpisz komendy z poradnika (każdą komendę zatwierdź Enter).
    robert45
    Level 21  
    Już wcześniej napisałem, że nie mogę uruchomić systemu z pendrive rozruchowego. Nie mam dostępu do wiersza poleceń. Nie zawracałbym głowy, gdybym miał jakikolwiek dostęp z poziomu windowsa.
    qwart
    Level 26  
    Jak uruchomiłeś Linuxa z pendrive, to instalator też powinien dać się uruchomić (może jest problem z bootowalnym pendrive'm).
    robert45
    Level 21  
    Nie startuje z pendrive z którego instalowałem system. Nie startuje również z innego pendrive, na który ściągnąłem ISO z windowsem i utworzyłem również pendrive bootowalnego. Nawet próbowałem z innego pena który nagrany został przez inną osobę. A linux to wersja 2.6. Pendrive bootowalnego wgrywałem Rufusem.

Próbowałem naprawić GEparted, posiłkując się: https://www.youtube.com/watch?v=HGvtwNj5nyI , doszedłem do komendy "reboot" i nadal nie mam dostępu do systemu.
    robert45
    Level 21  
    Koledzy chcę wyzerować początek dysku. Ile wyzerować aby naprawić mój problem.
    Już nieaktualne, zeruję cały dysk.
    robert45
    Level 21  
    Mogę zakończyć temat.
    Uszkodzeniu uległa płyta główna komputera. Szkoda, że tak trudno było to zdiagnozować. Nie wiem co było przyczyną awarii, zważywszy na fakt poprawnych napięć zasilacza, brak jakichkolwiek uszkodzeń płyty (widocznych), oraz poprawne wykrywanie wszystkich podzespołów, jak również bezproblemowe uruchamianie linuxa z pendrive. Wymieniłem dysk, procesor i w końcu płytę. Dopiero wymiana płyty pozwoliła na ponowne zainstalowanie systemu.