Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Focus 1,6TDCI 109KM - Odpala na plaku, gaśnie na niskich obrotach

wld 11 Nov 2019 16:48 546 6
  • #1
    wld
    Level 10  
    Witam.
    Otóż dziś rano odpaliłem auto i po 100m silnik zgasł. Kręci, ale nie daje znaku życia. Po aplikacji Plaka odpalił i chodził, ale tylko na wyższych obrotach około 2000rpm. Na pierwszym biegu dało się jechać, ale przy zmianie, gdy obroty spadły gasł. Oddałem do mechanika z okolicy, bo nie jest święto i nie było innej opcji. Na moje kaprawe oko skończyła się pompa wysokiego ciśnienia lub jakiś czujnik na tej pompie lub szynie CR. Nie robił jeszcze diagnostyki, dopiero pojutrze zrobi. Auto jest z 2005r i w zeszłym tygodniu wymieniłem olej i komplet filtrów, wszystkie FoMoCo. W sklepach internetowych znalazłem "czujnik ciśnienia na listwie CR" i "zawór dozujący paliwo w układzie CR". Coś jeszcze tam jest, co mogło paść? Od czego wg Was zacząć, żeby nie wymieniać bez sensu części? Może ktoś miał lub słyszał o podobnej usterce?
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    meaverick
    Level 23  
    Moduł elektroniki na pompie do sprawdzenia, pierwsze objawy padania modułu podczas jazdy osłabnięcie mocy+ słabe bardzo słabe przyspieszenie. W necie jest opisane, co i jak. Kody błędu wykaz sprawdzisz sam coś o P1563
  • #3
    MobilTruck
    Level 31  
    meaverick wrote:
    Moduł elektroniki na pompie do sprawdzenia
    Mylisz pojazdy.
    wld wrote:
    Od czego wg Was zacząć,
    Od diagnostyki nie mylić z kasowaniem błędów.
  • #4
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Z tymi czujnikami CR jakaś psychoza ogólnospołeczna panuje normalnie.
    wld wrote:
    w zeszłym tygodniu wymieniłem olej i komplet filtrów
    Filtr na szczelność do sprawdzenia. Tak oddaj do mechanika i samemu już nie grzeb.
    meaverick wrote:
    Moduł elektroniki na pompie do sprawdzenia, pierwsze objawy padania modułu
    Bzdura.
  • #5
    wld
    Level 10  
    Auto chodziło wcześniej idealnie, żadnych lagów, miało kopa.
    Nie mam psychozy czujnikowej, rozważam objawy. Skoro chodzi powyżej 2000rpm, a poniżej gaśnie, to jedną z możliwości jest realny spadek ciśnienia w CR lub pozorny przez wadliwy czujnik, zawór. To swoiste wróżby bez spojrzenia w błędy.
  • #6
    MobilTruck
    Level 31  
    wld wrote:
    To swoiste wróżby bez spojrzenia w błędy.
    Proponuje o przeniesienie tematu do hyde park,zanim trafi do kosza.
  • #7
    wld
    Level 10  
    Wymieniony filtr paliwa i wyczyszczony ten zawór na pompie CR - tako rzecze mechanik. Auto jedzie jak przedtem.