Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimetr Brymen BM907s - dźwięk podczas pracy

jaroel 11 Nov 2019 18:06 546 5
    jaroel
    Level 14  
    Multimetr jak w tytule - po włączeniu na którąkolwiek pozycję przełącznika obrotowego miernika (oprócz pozycji off) z tylnej ścianki dobiega ciche bzyczenie/pisk - czy to normalna praca miernika (i inne modele też tak mają) czy jednak jest coś jest uszkodzone ?Multimetr nowy, nie było błędu w obsłudze, wskazania pomiarowe są prawidłowe.
  • Helpful post
    karel47
    Level 19  
    W moim BM811 nic nie brzęczy.
  • Helpful post
    tplewa
    Level 39  
    Bardzo prawdopodobne że winne jest zanieczyszczenie gniazd gdzie jest detekcja włożonych przewodów, choć nie wykluczone że może to być jakieś inne uszkodzenie (to o którym wspomniałem podobno czasem występuje ot takie info miałem od dystrybutora - ale to zależy od warunków w jakich używa się multimetru). Normalnie nie powinien wydawać jakiś dźwięków.
    jaroel
    Level 14  
    Przysłuchałem się dokładnie dźwiękom - ok.0,5s po włączeniu słychać lekkie pyknięcie (jakby elektrostyk), potem zaraz kolejne , w tym czasie tonacja zmienia się na : wyższą - niższą - pośrednią i pozostaje na pośredniej. Przy przestawieniu przełącznika na pozycję "pomiar napięcia prądu zmiennego i częstotliwości" - tonacja zmienia się na ciut wyższą. Ogólne natężenie dźwięku z multimetru jest takie, że trzeba przyłożyć go do ucha tylna ścianką na odległość ok 15cm.

Dodano po 59 [sekundy]:

tplewa wrote:
    że winne jest zanieczyszczenie gniazd gdzie jest detekcja włożonych przewodów
    - miernik jest zupełnie nowy.
  • Helpful post
    tplewa
    Level 39  
    Powiem tak nie osłuchiwałem tak moich Brymen-ów ;)

Ale przyłożyłem właśnie ucho do BM869s który akurat leży obok i nic nie słychać ;)

Dziwny objaw ;) trochę jak by jakaś przetwornica "piszczała" ;)

Jak nowy to pisz do serwisu dystrybutora na PL: serwis(malpa)biall.com.pl - bardzo pomocni ludzie więc nie ma się co bać. Może spotkali się już z takimi objawami...
    jaroel
    Level 14  
    Dziękuję za odpowiedzi, tez mi się wydaje, że żaden dźwięk oprócz sygnałów (test diody itp.)nie powinien się z miernika wydobywać.Miernik wysyłam na gwarancję - chyba lepiej rękojmię - jest nowy - na wymianę.