Brendy8606 wrote:Jednym (3,7V), czy kilkoma ?.Chce to zasilić z aku 18650
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theregumisie wrote:_jta_ wrote:Oraz, Vcc minimum 4,5V.NE555 jest nieco prądożerny
karel47 wrote:timer na układzie CMOS CD4541
_jta_ wrote:CD4541 (świetny do odmierzania dłuższych czasów - kosztuje kilkanaście groszy więcej, ale zapewnia większą oszczędność na kondensatorze)
_jta_ wrote:świetny do odmierzania dłuższych czasów
Quote:A ile czasu działania tego ESP jest naprawdę potrzebne? Bo można by zrobić taki system, że włącza się na chwilę, robi co trzeba, i wyłącza np. na kwadrans, potem znów włącza się na chwilę... Wtedy zużycie baterii może być dużo, dużo mniejsze. Ale to zależy od zastosowania.
_jta_ wrote:Kiedyś znajomi pokazali mi odstraszacza do kretów, w którym był NE555 i powiedzieli, że strasznie szybko zużywa baterie, a krety i tak go ignorują. Okazało się, że winien jest prąd spoczynkowy NE555, i wymieniłem go na wersję CMOS-ową - baterie zaczęły wystarczać na dużo dłużej (pobierał kilkanaście razy mniejszy prąd), a krety zaczęły uciekać - wersja CMOS-owa dawała wyższe napięcie i sygnał stał się silniejszy.
karel47 wrote:Otwieram lodówkę, a tam NE555.
Quote:Jest kwestia, czy w czasie między wrzuceniem, a wyjęciem listu ESP ma coś aktywnie robić, czy tylko zrobić coś po wrzuceniu, a potem po wyjęciu?
Czy redukcja do 5-10mA dotyczy stanu, jaki jest w czasie, gdy list jest w skrzynce, a kiedy listy nie ma, pobierany prąd może być dużo mniejszy?
Brendy8606 wrote:ESP ma kilka trybów oszczędzania energii, ale w każdym wyłącza WiFi więc i tak go nie zobaczysz w sieci, więc nie wiem jaki jest zysk z użycia najmniej energooszczędnego trybu. W deep-sleep deklarują 20uA, przerzutnik czy to monostabilny, czy bistabilny, na bramkach CMOS pobierze <1uA. Układy CMOS nie pobierają statycznego prądu, płyną tylko niewielkie prądy upływu tranzystorów, producenci podają gwarantowane maksimum na poziomie pojedynczych uA, rzeczywiste wartości mogą być na poziomie pojedynczych nA.Tak redukcja 5-10mA dotyczy stanu jaki będzie po wrzucenie listu w skrzynce, potem zadziała drugi kontaktron jak będę otw drzwi od skrzynki jak list wyjme esp wyłączy się i zmieni się ikona w supli informując, że listu nie ma.
Brendy8606 wrote:Układ w skrzynce ma być zasilany chwilowo, bo ma ograniczone zasilanie, układ w mieszkaniu może być zasilany z sieci i pracować na stałe.Myślałem nad tym, żeby aktywował mi drugie esp w mieszkaniu, a esp w skrzynce mógłby po paru sek wyłączyć, ale znowu musiałbym jakiś inny układ czasowy kombinować na parę sek i, żeby mało prądu pobierał.
Quote:Akumulatorki 1.5V są dość trudne do kupienia, i mają mniejszą trwałość; 2 połączone szeregowo akumulatorki 1.2V będą średnio dawać może 2.7V; a w jakim zakresie napięć działa ten ESP?
Nie wiem, co za ikona, na jakiej zasadzie to działa, i czego wymaga do działania (np. czy potrzebuje i ewentualnie jakiego prądu do zasilania?).
Quote:ESP ma kilka trybów oszczędzania energii, ale w każdym wyłącza WiFi więc i tak go nie zobaczysz w sieci, więc nie wiem jaki jest zysk z użycia najmniej energooszczędnego trybu.