Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SatRTV - generator listy transponderów i kanałów

andrzejlisek 13 Nov 2019 08:41 6186 14
  • SatRTV - generator listy transponderów i kanałów

Kilka miesięcy temu kupiłem odbiornik DVB-S2 Ferguson Ariva 252 i wykonałem odpowiednia instalację (antena na obrotnicy, można powiedzieć, ze mam szczęście, wiedząc że między innymi w Polsce i w Niemczech administracje wielu blokowisk uniemożliwiają posiadanie własnej anteny satelitarnej). W odbiorniku ustawiłem odbiór z 7 satelitów (to, czy i jak często będę z tego korzystać, to już inny temat, ważne, że nie mam żadnej umowy z tym związanej, więc ja nie jestem do niczego zobowiązany). Poczytałem różne tematy na Elektrodzie i widzę, że są tacy, którzy montują antenę z obrotnicą lub kilkoma konwerterami (protokół DiSEqC może obsłużyć do 4 konwerterów) i interesuje ich odbiór stacji niekodowanych, podobnie jak mnie. Aby móc ustawić antenę i zobaczyć czy na właściwego satelitę ucelowałem (ustawienie instalacji z obrotnicą jest dużo trudniejsze niż ustawienie anteny na jednego satelitę), korzystałem z listy transponderów i kanałów na stronie https://en.kingofsat.net/satellites.php. Ta strona jest trochę niewygodna, ma swoje minusy, to chyba nie miejsce i czas, żeby o tym pisać tu i teraz. Chciałem mieć tą samą listę kanałów lub transponderów z tej strony, ale w wygodniejszej formie, na przykład w arkuszu kalkulacyjnym, gdzie sobie będę mógł dowolnie porządkować, wyświetlać, dopisywać komentarze, przeszukiwać. Próby kopiowania zawartości nie dają oczekiwanego rezultatu, a powodują dodatkową pracę, a ręczne przepisywanie też nie za bardzo, tym bardziej, że przewidywałem powtarzanie czynności co jakiś czas i dla różnych satelitów.

Napisałem sobie program w C# na własne potrzeby, ale postanowiłem się nim podzielić z innymi zamiast "trzymać go dla siebie", myślę, że nie jeden z niego skorzysta.

W międzyczasie poznałem strony https://www.lyngsat.com/ i https://www.flysat.com/satlist.php. Wszystkie 3 są takie same w tym sensie, że mają następujące cechy:
    1. Gromadzą informacje o transponderach i o kanałach w każdym transponderze z różnych satelitów.
    2. Nie są oficjalną informacją producenta ani dostawcy, więc nie ma gwarancji co do rzetelności, aktualności i kompletności danych.
    3. Dają się "mechanicznie" przetworzyć na bardziej przystępny format (HTML scraping).
    4. Są aktualizowane na bieżąco (są daty aktualizacji z września 2019 i późniejsze).

Wobec tego potrzebowałem na przykład ustawić listy transponderów obok siebie w arkuszu kalkulacyjnym, zobaczyć, jakie są różnice, zrobić z niego jedną listę. Różnice są takie, w jednym źródle jest jakiś transponder, w drugim go nie ma, w jednym jest jakiś kanał na danym transponderze, w drugim go nie ma, albo ten sam kanał występuje pod różną nazwą. Potem ustawić odbiornik, i to umożliwi weryfikację, czy odbiornik znalazł właściwe transpondery, może się zdarzyć, że na danej pozycji odbiera stacje z sąsiedniego satelity (wtedy ich odbiór nie będzie stabilny).

W samym odbiorniku sortowanie, segregowanie (np. według tematyki lub języka) to jest dłubanina na tydzień, więc wymyśliłem, że po prostu mając listę w arkuszu kalkulacyjnym zweryfikuję z listą w odbiorniku dopisując numery pozycji, a listę mogę wgrać do smartfonu, do laptopa lub ewentualnie wydrukować. Przygotowanie listy dla jednego satelity to tylko do 30 minut pracy w arkuszu kalkulacyjnym. Na przykład interesują mnie stacje anglojęzyczne, to przefiltruję listę po języku i błyskawicznie dostanę numery tych kanałów, które mogę wybrać na odbiorniku.

Sam program i przykładową konfigurację udostępniam w https://github.com/andrzejlisek/SatRTV, tam jest pełny opis, chyba nie ma sensu go przepisywać, w skrócie dodam, że pracuje w konsoli (nie sprawdzałem, czy i jak pracuje w systemach innych niż Windows), obsługuje się go poleceniami. Założenie jest takie, że funkcjonalność programu jest ograniczona do minimum, a jego zadanie to tylko pobrać aktualne dane i przekonwertować na plik tekstowy o ustalonej jednolitej strukturze z możliwością filtrowania typu kanału oraz że albo tylko nieszyfrowane, albo wszystkie. Całą resztę, czyli przeglądanie, składanie jednej listy z różnych źródeł itp. można łatwo przeprowadzić w arkuszu kalkulacyjnym.

Teraz myślę, że wszyscy ci, którzy mają Canal+ lub Cyfrowy Polsat też mogą się pobawić w odbiór FTA, tyle, że tylko z satelity HotBird (bo to ten satelita retransmituje stacje kodowane przez tych dostawców). Te dekodery od C+ i CP to nic innego jak odbiorniki DVB-S2, tyle, że sprzedawane przez dostawców telewizji i że z nimi są sparowywane karty dekodujące kanały kodowane (to właśnie za dekodowanie kanałów kodowanych płaci się abonament, a to parowanie zmusza do zakupu odbiornika od dostawcy, który dodatkowo na nich zarabia). Jak się wyjmie kartę, albo ona się zdezaktywuje z powodu zakończenia umowy lub zalegania z abonamentem, to odbiór stacji FTA będzie wciąż możliwy. Ja nie mam płatnej platformy ani odbiornika, który w przeszłości należał do dostawcy platformy, ale wątpię, żeby było inaczej niż napisałem.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    andrzejlisek
    Level 29  
    Has specialization in: informatyk
    andrzejlisek wrote 3043 posts with rating 482, helped 61 times. Live in city Poznań. Been with us since 2005 year.
    Anonymous
    Level 1  
    andrzejlisek
    Level 29  
    grawastar1986 wrote:
    Z tego co widzę po polskich miastach, nie wygląda jakby ktoś mocno utrudniał montaż anten sat. Na osiedlu gdzie mieszkam na każdym bloku jest kilka anten sat, na osiedlu obok podobnie. Jadąc przez Płońsk widziałem blok gdzie prawie każdy miał talerz, wyglądało to przekomicznie ;) Zdarzają się bloki bez anten, może tam są jakieś inne przepisy. W centrum Warszawy moja rodzina miała zamontowaną antenę na balkonie w kamienicy bez problemów.

U mnie w Poznaniu na całych Ratajach na większości bloków są anteny, czyli nie ma żadnego problemu. Nie zmienia to faktu, że na Elektrodzie i forum "satkurier" (chyba, mogłem przekręcić nazwę) są tematy, że ktoś nie może mieć swojej anteny i zadaje pytanie, co da się zrobić lub czy da się zainstalować antenę w sposób niewidoczny z zęwnątrz. Dotyczy to szczególnie budynków wyposażonych w zbiorczą instalację sat lub w telewizję kablową. Potem wpisałem z ciekawości w Google "zakres montażu anteny satelitarnej" i miałem co czytać. Nie zmienia to faktu, że mój wniosek jest błędny i dotyczy nie więcej niż 5% osiedli.

BTW: Założę się że 80% czynnych użytkowników tych anten (czyli nie liczą się tacy, którzy założyli antenę jakiś czas temu, ale już z niej nie korzystają) mają Canal+ lub Cyfrowy Polsat lub coś podobnego. Nie widziałem drugiej instalacji z obrotnicą, widziałem tylko dwie z dwoma konwerterami w postaci zeza.
    tplewa
    Level 39  
    @andrzejlisek

Teraz już temat w sumie mało popularny, ale kiedyś np. takie anteny:

nie były rzadkością. Do tego tunery w stylu DBOX2 (z alternatywnym software), potem rożnej maści Dreambox-y itp. Pełno FTA + card sharing itp. W zasadzie miało się wszystko co dostępne na satelitach w FTA i kodowane.

Teraz już temat chyba umarł (głownie ze względów prawnych), ewentualnie może bawią się w to nieliczni fanatycy...

Co do montowania anten to nie wiem jak obecnie. Kiedyś o ile pamiętam chyba w kodeksie cywilnym był przepis jeszcze z czasów komuny dotyczący montowania anten (wiadomo propagandową telewizję powinni wszyscy oglądać) że właściciel budynku musi zapewnić możliwość instalacji anten. Nie był tam określony typ anteny i zdarzało się z tego przepisu często korzystać np. jak administrator stawiał opory aby zamontować anteny CB Radia (lata 90-te poprzedniego wieku) itp. Pytanie czy ten przepis jeszcze istnieje czy został usunięty w jakiś nowelizacjach, trzeba by pogrzebać...
    andrzejlisek
    Level 29  
    Takiej bujdy nie widziałem: https://pl.canalplus.com/kanaly-fta
    Quote:
    Do odbioru kanałów FTA niezbędna jest karta dekodująca.

Od kiedy do odbioru stacji niekodowanych jest potrzebna karta dekodująca? Ja nie mam żadnej karty i odbieram FTA bez żadnego problemu.
    tplewa
    Level 39  
    andrzejlisek wrote:
    Quote:

Od kiedy do odbioru stacji niekodowanych jest potrzebna karta dekodująca? Ja nie mam żadnej karty i odbieram FTA bez żadnego problemu.

Niekoniecznie musi to być bzdura... Tam zapewne jest mowa o sprzęcie jaki dostarcza operator w tym wypadku CanalPlus... a takie firmy dbają o swoje interesy i o to by sprzęt bez ich karty nie był używany jak normalnie kupiony na rynku np. taki Ferguson, Dreambox itp. Choć nie zawsze się to udaje, kiedyś był dostępny alternatywy firmware np. dla tunerów jakie dawał Canal Plus i były one po przeprogramowaniu dość popularne. Potem pojawiły się na rynku różne tanie Fergusony itp. i poszły te przerabiane tunery w zapomnienie...
    andrzejlisek
    Level 29  
    tplewa wrote:
    Co do montowania anten to nie wiem jak obecnie. Kiedyś o ile pamiętam chyba w kodeksie cywilnym był przepis jeszcze z czasów komuny dotyczący montowania anten (wiadomo propagandową telewizję powinni wszyscy oglądać) że właściciel budynku musi zapewnić możliwość instalacji anten. Nie był tam określony typ anteny i zdarzało się z tego przepisu często korzystać np. jak administrator stawiał opory aby zamontować anteny CB Radia (lata 90-te poprzedniego wieku) itp. Pytanie czy ten przepis jeszcze istnieje czy został usunięty w jakiś nowelizacjach, trzeba by pogrzebać...

Dzisiaj obowiązuje taki przepis:
    art 684 Kodeksu Cywilnego wrote:
    Najemca może założyć w najętym lokalu oświetlenie elektryczne, gaz, telefon, radio i inne podobne urządzenia, chyba że sposób ich założenia sprzeciwia się obowiązującym przepisom albo zagraża bezpieczeństwu nieruchomości.

Teoretycznie antena telewizyjna lub do CB mieści się w pojęciu "inne podobne urządzenie".
    tplewa
    Level 39  
    @andrzejlisek

Kiedyś była mowa typowo o antenach. W sumie jak ktoś ma dostęp do jakiegoś oprogramowania w stylu Lex Polonica itp. to najlepiej w takim wyszukać, ot tego typu programy mają fajne wyszukiwarki gdzie można przeszukać wszystkie dostępne akty prawne. Tak przebijanie się przez dzienniki ustaw itp. to jest masakra. W sumie ten przepis kiedyś właśnie znalazłem dzięki takiemu oprogramowaniu u znajomego prawnika w biurze i był on sporym zaskoczeniem dla spółdzielni mieszkaniowej która stawiała opory :) Choć nie obyło się bez innych komplikacji - dali dość karkołomne wytyczne techniczne, ale udało się zrealizować projekt masztu aby spełniał ich wymogi (choć podniosło to dość mocno cenę).
    andrzejlisek
    Level 29  
    tplewa wrote:
    andrzejlisek wrote:
    Quote:

Niekoniecznie musi to być bzdura... Tam zapewne jest mowa o sprzęcie jaki dostarcza operator w tym wypadku CanalPlus... a takie firmy dbają o swoje interesy i o to by sprzęt bez ich karty nie był używany jak normalnie kupiony na rynku np. taki Ferguson, Dreambox itp. Choć nie zawsze się to udaje, kiedyś był dostępny alternatywy firmware np. dla tunerów jakie dawał Canal Plus i były one po przeprogramowaniu dość popularne. Potem pojawiły się na rynku różne tanie Fergusony itp. i poszły te przerabiane tunery w zapomnienie...

Oczywiście, że chodzi o dekoder od operatora. Rozumiem, że operator może dostarczyć dekoder z celowo zmodyfikowanym firmware, sam nie produkuje dekoderów, tylko je sprzedaje na podobnej zasadzie, jak "telefon za złotówkę" lub po pełnej cenie. Gdzieś w internecie czytałem, ze podobno, jak jest to dekoder z DVB-S i DVB-T, to wyjęcie karty uniemożliwia również odbiór DVB-T.
    tplewa
    Level 39  
    @andrzejlisek

Jest podobnie ale nie do końca jak z telefonami. W zasadzie tuner od podstaw jest budowany przez jakąś firmę na zlecenie operatora pod jego potrzeby.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Zrobiłem aktualizację programu, dodałem do niej obsługę wiązek (beam) i ustawienia, jakie pola mają być w ostatecznej liście kanałów i transponderów.

Dodano po 10 [godziny] 42 [minuty]:

tplewa wrote:
    @andrzejlisek

Jest podobnie ale nie do końca jak z telefonami. W zasadzie tuner od podstaw jest budowany przez jakąś firmę na zlecenie operatora pod jego potrzeby.

Całkiem ciekawe porównanie i w ogóle warto zapoznać się z całą tą stroną, jak się ktoś tym tematem interesuje, pomimo, że jest wybrakowana (niektóre linki prowadzą do 404): http://www.extremesat.pl/bez_abonamentu/dekodery_cyfrowe.html

Wygląda na to, iż można powiedzieć, że dekoder operatora to nie jest tuner DVB-S2 w pełnym znaczeniu tego słowa, tylko jest to odbiornik sygnału dostarczonego przez operatora o podobnej zasadzie działania do tunera, skoro to operator decyduje, co ma potrafić i jak ma działać. Gdzieś czytałem, że zdarza się, że jak ktoś zalega z płatnościami, to na ekranie pokazuje się komunikat o tym. Z tego przypuszczam, że dostawca wysyła informacje o wszystkich dłużnikach (oczywiście dobrze zaszyfrowane) na satelitę i dlatego dekoder potrafi zdekodować informację dotyczącą właściciela i ją wyświetlić. Pewnie do takich rzeczy służą przekazy typu "data", bezużyteczne w zwykłych tunerach satelitarnych.
    KamiJas
    Level 14  
    andrzejlisek wrote:
    Zrobiłem aktualizację programu, dodałem do niej obsługę wiązek (beam) i ustawienia, jakie pola mają być w ostatecznej liście kanałów i transponderów.

Dodano po 10 [godziny] 42 [minuty]:

tplewa wrote:
    @andrzejlisek

dzieś czytałem, że zdarza się, że jak ktoś zalega z płatnościami, to na ekranie pokazuje się komunikat o tym. Z tego przypuszczam, że dostawca wysyła informacje o wszystkich dłużnikach (oczywiście dobrze zaszyfrowane) na satelitę i dlatego dekoder potrafi zdekodować informację dotyczącą właściciela i ją wyświetlić. Pewnie do takich rzeczy służą przekazy typu "data", bezużyteczne w zwykłych tunerach satelitarnych.

Tak pewnie jest ale przy obecnym coraz bardziej powszechnym dostępie do internetu to się zmieni i skończy się wywożenie dekodera poza granice jak ma to miejsce obecnie.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Wgrałem kolejną aktualizację do https://github.com/andrzejlisek/SatRTV bo mi się przydało i to bardzo.
    Przede wszystkim, doimplementowałem generowanie bukietów dla tunerów zgodnych z Enigma2.

Jest to rozwiązanie problemu, z jakim się borykałem (a jest alternatywą dla poszukiwania gotowych list programów do tego tunera).
    Problem polega na tym, że ten tuner nie zawsze prawidłowo klasyfikuje stację jako kodowaną lub niekodowaną, zdarza się, że stacja kodowana jest klasyfikowana jako FTA.
    Ponadto, miałem też dużo przypadków, w których stacja jest klasyfikowana jako telewizyjna, a jest stacją radiową (po uruchomieniu pojawia się rysunek radia i jest tylko ścieżka dźwiękowa).

Jak już przy tym jestem, to poprawiłem pomniejsze błędy i zaktualizowałem parser dla LyngSat, bo LyngSat zmienił układ i stary parser nie pasował.

Krótko pisząc, za pomocą tego programu można łatwo zrobić bukiet na podstawie KingOfSat lub LyngSat bądź pozostałych źródeł, można tez nanieść własne poprawki do listy.
    Aby zrobić bukiet należy poczynić kilka kroków:
    1. Pobrać i utworzyć listę kanałów w SatRTV tak, jak robiło się do tej pory. Można nanieść ręczne poprawki, jeżeli jest taka potrzeba, lista kanałów musi zawierać pola Freq, Pol, SID i Type.
    2. W tunerze przeskanować satelitę i zapisać wszystkie stacje, również kodowane i będące danymi (miałem przypadki, że stacja klasyfikowana jako dane była stacją telewizyjną lub radiową).
    3. Zrobić pusty bukiet telewizyjny lub radiowy, można dwa bukiety, jeden do R, drug i do TV.
    4. Pobrać ustawienia do komputera, wykonać ENIGMALIST 1 lub ENIGMALIST 2, aby zrobić bukiet poprzez dopasowanie stacji z tunera do stacji z listy.
    5. Zamienić nowy plik w miejsce oryginalnego pliku bukietu w plikach z tunera.
    6. Wgrać ustawienia z powrotem do tunera.

W ten sposób, w przypadku dużego satelity (takiego, jak HotBird lub Astra1), ręczna klasyfikacja (sprawdzanie, które programy działają, które są radiowe, a które telewizyjne) trwała kilka godzin, a tak, to wystarczy kilka minut. Z tego, co widzę, na KingOfSat i LyngSat dane są raczej aktualizowane na bieżąco.

Dodatkowo, ten program może posortować bukiet według częstotliwości, a w ramach jednego transpondera według SID i wtedy jest ta sama kolejność, jaka jest na tego typu stronach, co ułatwia sprawdzenie.