Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pętla masy radio + ładowarka

lokolo6 13 Nov 2019 20:27 681 6
  • #1
    lokolo6
    Level 2  
    Witam Panowie
    Mój problem polega na tym iż, gdy mam podłączone jakiekolwiek urządzenie do ładowarki wpiętej w gniazdko zapalniczki, wszystko jest ok, radio do którego został dorobiony jack, gra dobrze, natomiast problem polega na tym, że gdy podłącze jack z przerobionego radia do telefonu oraz gdy podłącze kabel od ładowarki do telefonu (czyli ładowarka i radio są podłączone do telefonu) zaczyna nie miłosiernie charczeć, problemu nie ma gdy jest podpięty ładowarka lub jack, natomiast jest wtedy i tylko wtedy gdy oba urządzenia są podłączone do telefonu (dodam że mogę mieć podłączone cokolwiek innego do ładowarki, telefon do radia i jest okay), problem dość zagadkowy wiele osób nie potrafi mi pomóc, dodam że ładowarek kupiłem wiele (impulsowe) i mimo oryginał czy nie oryginał problem dalej jest,
    Co próbowałem zrobić:
    - zrobiłem zasilacz liniowy na stabilizatorze ( + kondensatory) - nic nie dało
    - wpiąłem za radą innych kondensator 2200 uf miedzy +/- i w ładowarce i miedzy Masze L/P w jacku - nic nie dało
    - dławik - nic nie dał
    - ekranowanie jacka - nic nie dało
    - filtr rc - nic nie dał
    Lecz ostatnio natchnąłem się na określenie pętla masy, wyeliminować to można trafosem 1:1 audio, pytanie brzmi czy ma to sens i prawo działania, musiał bym wpiąc jeden trafo miedzy masę a L kanał i drugi miedzy masę i P kanał (zgodnie z wskazówka nauczyciela)



    Czy ma to sens działania ?
    Czy jest jakaś inna opcja na usunięcie szumu ?

    Dodam że auto to fiat stilo 2.4 l abarth z starym fabrycznym radiem jeszcze na kasety 2002 rok
  • Helpful post
    #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    lokolo6
    Level 2  
    drobok wrote:
    Po pierwsze kondensator odprzęgający był dużo za duży, proponowałbym 47u, 100n, i 1n równolegle, no i najlepiej by były w ładowarce - kabel może robić za antenę, chociaż skoro w radiu nie słychać twojej ładowarki bez podłączenia kabla to raczej nie jej wina - chyba że źle dorobiłeś gniazdo jack ;)
    Zamiast trafo rozłącz pin odniesienia na złączu ze słuchawek, albo daj kilkuomowy rezystor w szeregu (też na "masie") -powinno pomóc jeśli to faktycznie to.


    Z góry dziękuje za próbę pomocy, mam parę pytań dla 100% jasności.

    47uF, 100nF i 1 nF równolegle podłączyć miedzy +/- ładowarki czy jacka ? Jeśli jacka to osobny pakiet 3 kondensatorów między L i masę oraz P i masę (w sumie 2 pakiety po 3 sztuki) ? Kondensator na jakie napięcie byś zalecił ?

    Kilkuomowy rezystor mógłbym prosić o konkretniejsze przybliżenie ? Ma być on wpięty w masę jacka tak? Rezystor konkretnej mocy czy 0.25 w starczy ?
  • Helpful post
    #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    lokolo6
    Level 2  
    drobok wrote:
    Zacznij od rozłączenia samej masy na złączu słuchawkowym, jeśli pomoże to wspomniana pętla masy, jeśli nie będziemy próbować dalej.


    Gdy do telefonu jest podłączona ładowarką oraz jack (przewód masy jest odpięty od radia) efekt jest dalej ten sam, słychać szumy i uderzenia, wygląda to tak jakby masa była ciągnięta z telefonu przez ładowarkę po instalacji do radia
  • Helpful post
    #6
    User removed account
    Level 1  
  • #7
    lokolo6
    Level 2  
    drobok wrote:
    Tu chodzi o drogę powrotu zakłóceń a nie "ciągnięcie masy". Zostaw na razie tę masę odłączoną, podłącz te kondensatory między + a - ładowarki (tak by odsprzęganie było z obu stron łądowarki, jeden komplet między ładowarką a telefonem, a drugi między ładowarką a gniazdem zapalniczki), użyj jak najkrótszego kabla (jednego i drugiego, może któryś kabel robi za antenę). Na twoim miejscu zainwestowałbym w rtlsdr (nawet najtańszego), albo użył apki z analizatorem widma na pc / telefon - korzystając z tego jesteś w stanie sprawdzić czy da się to odfiltrować, oraz jakich wartości elementów użyć.


    Zrobiłem tak jak piszesz, nic to nie pomogło, zauważyłem jedynie że gdy podłącze - z ładowarki do zapalniczki (jack z radia i ładowarka podpięte do telefonu) to przestało buczeć, natomiast gdy podłącze + ładowarki do zapalniczki, zaczyna robić się to co się działo wcześniej, postaram się zrobić to widmo i ci za chwile podrzucić ss, nie znam się na tym, więc myślę ze szybciej to rozszyfrujesz niz ja

    A jeszcze jedna kwestia niezależnie czy masa jack'a jest podpieta do radia czy nie i tak buczy, ładowarka ładuje gdy podłącze sam + bez minusa a masa jack'a jest odpieta, to jest bardzo ciekawe jak to się dzieje ? Podłączony jest L/P kanał i + do gniazdka a ładowarka działa i ładuje

    Rezystor 5 ohm w masie jack'a też nic nie dał

    Dodano po 36 [minuty]:

    drobok wrote:
    Tu chodzi o drogę powrotu zakłóceń a nie "ciągnięcie masy". Zostaw na razie tę masę odłączoną, podłącz te kondensatory między + a - ładowarki (tak by odsprzęganie było z obu stron łądowarki, jeden komplet między ładowarką a telefonem, a drugi między ładowarką a gniazdem zapalniczki), użyj jak najkrótszego kabla (jednego i drugiego, może któryś kabel robi za antenę). Na twoim miejscu zainwestowałbym w rtlsdr (nawet najtańszego), albo użył apki z analizatorem widma na pc / telefon - korzystając z tego jesteś w stanie sprawdzić czy da się to odfiltrować, oraz jakich wartości elementów użyć.


    1 ładowarka podłączona zgodnie z tym co piszesz wyżej masa odłączona kable krótkie oraz z kondensatorami
    https://zapodaj.net/b75cb2881afeb.png.html
    2 Gdy jest podłaczony tylko jack bez ładowarki
    https://zapodaj.net/bcb34c564d754.png.html

    Widzę w tym różnice ale jak to zinterpretować ? ? ?