Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda/Octavia/1999 - Nie działa zdalne otwieranie pilotem na dwóch kluczykach

bednarus3 17 Nov 2019 14:08 1719 11
    bednarus3
    Level 12  
    Przetestowałem już chyba wszystkie procedury opisane na Elektrodzie, gdzie jest napisane, że najpierw trzeba usunąć wszystkie kluczyki w kanale "00". Ale ja tam mogę tylko wybrać "Save"
    W kanale "01" wprowadzić ilość kluczyków i wybrać "Test". Otrzymuję poniższe wartości.
    Następnie wybrać "Save" i powinno być 15 sekund na dodanie kluczyków. Po kolei, na każdym kluczyku, wciskam i przytrzymuję przez jedną sekundę przycisk otwierania i nic się nie dzieje. W kanale "01" widać tylko, że zapamiętana ilość kluczyków to 1.
    Procedury z kanałem "03" lub "07" w blokach pomiarowych "08" też nie mogę wykonać, bo w tym kanale nie wyświetlają mi się opisane w procedurze wartości. Gdzie jest problem? Uszkodzone piloty w kluczykach, czy moduł komfortu?
    spinacz
    Level 42  
    Zrób tak:
    Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować. Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON. Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]

[Adaptacja - 10]

Wybierz kanał "01" (w niektórych modelach AUDI może to być kanał "21")

[Odczytaj]

W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.

W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).

[Testuj]

Upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość.

[Zapisz]

Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).
    Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:

Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.

Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).

Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
    Przykład:

Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.

Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).

Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.

Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu.

[Wybór]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
    Dopisując nowe nadajniki pamiętaj, że przydzielając im zajęte już miejsca w pamięci sterownika (reprezentowane przez "1" w polu nr 2) wykasujesz tym samym - działające już - stare piloty zdalnego sterowania.
    bednarus3
    Level 12  
    Kolego spinacz. Pierwszy sposób próbuję wielokrotnie, bez rezultatu. W pierwszym poście nawet zamieściłem rzuty z aplikacji VCDS i opisałem co się dzieje podczas programowania.
    Drugi sposób również nie działa, co też już napisałem. W opisanych tam kanałach "003" lub "007" wyświetlają mi się inne wartości niż opisane, które dotyczą stanu sygnałów wejściowych w drzwiach kierowcy i tylnych prawych, co widać na poniższym obrazie:
    spinacz
    Level 42  
    Skąd masz drugi kluczyk-pilot? Kiedyś działał w tym aucie czy jakaś używka z innego?
    bednarus3
    Level 12  
    Auto kupiłem niedawno z niedziałającymi pilotami. Właściciel twierdził, że jeszcze niedawno działały. Obydwa kluczyki są identyczne i oryginalne: 5FA 007 680. W obydwu były słabe baterie, bo dioda ledwo świeciła podczas wciskania przycisków. Po wymianie baterii i tak nie otwierają/zamykają auta. Z jednego podczas wymiany baterii wypadł potencjometr SMD o wymiarach około 2x2 mm, więc zakładam, że jest uszkodzony. W drugim nie widać mechanicznych uszkodzeń.
    Skoda/Octavia/1999 - Nie działa zdalne otwieranie pilotem na dwóch kluczykach Skoda/Octavia/1999 - Nie działa zdalne otwieranie pilotem na dwóch kluczykach
    kruki1
    Level 14  
    Wrzuć zdjęcie elektoniki tych pilotów.
    spinacz
    Level 42  
    Potencjomert ?! Czyli żaden pilot Ci nie działa? Nawet ten niby co się koduje ? Czy w ogóle sprawdziłeś gdzieś że te piloty nadają ?
    bednarus3
    Level 12  
    Żaden pilot nie działa. Nie bardzo wiem jak sprawdzić czy nadają. W jednym brakuje jakiegoś układu w miejscu widocznym na poniższym obrazie, czyli raczej nie będzie działał:
    Z poniższego wypadł potencjometr jak wymieniałem baterię. Ale nie widzę miejsca, gdzie niby on miał być przylutowany.
    Skoda/Octavia/1999 - Nie działa zdalne otwieranie pilotem na dwóch kluczykach Skoda/Octavia/1999 - Nie działa zdalne otwieranie pilotem na dwóch kluczykach
    spinacz
    Level 42  
    Kolego pilot z ubytkiem najpewno nie będzie działać natomiast bardzo mnie zastanawia ten twój jakiś potencjometr pokaż jego foto.
    Podejrzewam że czeka cię zakup nowej elektroniki do kluczyków.
    ziomek-33
    Level 14  
    Te piloty sa strasznie awaryjne. Jak cos to mam oryginalne z inna kompatybilna elektronika
    bednarus3
    Level 12  
    Wyrwałem obwody drukowane z obydwu kluczyków. Teraz wyraźnie widać ubytki. W kluczyku nr 1 brakuje układu oznaczonego bodajże S+M R7Q7 4L6, a w kluczyku nr 2 wspomnianego wcześniej rzekomego potencjometru, który raczej okazał się kondensatorem nastawnym.
    Widocznie wielokrotnie upadały na twarde podłoże skoro oderwały się te elementy.
    Spróbuję przelutować brakujący element w kluczyku nr 2 z kluczyka nr 1. Mowa o tym czymś nastawnym. Może uda się z dwóch zepsutych zrobić jeden działający.
    Godzinę później:
    Przylutowany brakujący element, jeszcze jedno dodawanie kluczyka do sterownika centralnego zamka (tzw modułu komfortu) poprzez adaptację za pomocą programu VCDS Lite 1.2 i szczęśliwy dzień - seks, alkohol i naprawiona elektronika w normie.
    Jedna uwaga co do procedury dodawania kluczyka poprzez adaptację i kanał "01". Gdy doszedłem do etapu wciskania przycisku zamykania, to przy wciśnięciu przycisku słychać było pracę jakiegoś przekaźnika. Po skończeniu, w programie VCDS zamknąłem sterownik i wyjąłem kluczyk ze stacyjki. Wciskam przycisk na kluczyku i nic. Pilot nie działa. Ale jak wyszedłem z auta i zamknąłem drzwi kluczykiem, to następnie mogłem już otwierać i zamykać pilotem. Tak jak już ziomek-33 napisał, te piloty są awaryjne. Pewnie przez bezołowiowe luty, odrywają się elementy od płytki drukowanej. Ale jak ktoś posiada dwa niedziałające kluczyki, których się nie da dodać do sterownika, to można spróbować z dwóch zepsutych zrobić jeden sprawny
    bednarus3
    Level 12  
    Rozwiązanie:
    (dotyczy dwóch niedziałających kluczyków 5FA 007 680, których się nie da dodać do modułu komfortu 1J0 959 799 AH)

1. Otwieramy obudowy obydwu kluczyków i wyrywamy z nich płytki drukowane (przymocowane są do obudowy w dwóch miejscach. Nie ma się co martwić mocowaniem, ponieważ po złożeniu kluczyka płytka zostanie dociśnięta przez drugą część obudowy i będzie się trzymać na swoim miejscu)
    2. Porównujemy obie płytki. Patrzymy czy nie ma pękniętych lutów, bądź brakuje całych elementów. W poprzednim moim wpisie na zdjęciach wyraźnie widać czego nie było w moich kluczykach.
    3. Poprawiamy pęknięte luty i ewentualnie przekładamy brakujące elementy z jednego kluczyka do drugiego. (Jak nie czujemy się na siłach, to można zanieść kluczyki do punktu naprawy telefonów komórkowych. Tam powinni to zrobić za rozsądne pieniądze)
    Jeżeli wcześniej oba kluczyki działały i w międzyczasie nie było prób dodawania kluczyka do sterownika (modułu komfortu), to w tym momencie ten kompletny, polutowany kluczyk powinien działać.
    W przeciwnym wypadku przechodzimy do procedury dodawania kluczyka (na podstawie programu VCDS Lite 1.2):
    Jeżeli nie mamy programu i interfejsu, to w dzisiejszych czasach każdy warsztat posiada taki zestaw i powinni to zrobić za rozsądne pieniądze. Cała procedura trwa 3 min. Kupując nowy pilot również tę procedurę będzie trzeba przeprowadzić.
    4. Włączyć zapłon jakimkolwiek kluczykiem
    5. W programie VCDS Lite 1.2 wybieramy "Select"
    6. Wybieramy sterownik "46-Central Conv."
    7. Następnie "adaptation-10"
    8. Pole "Channel Number" ustawiamy na "00" (gdy wartość została wprowadzona z klawiatury wybieramy "Read")
    9. Wybieramy "Save" i potwierdzamy "Yes"
    10. Pole "Channel Number" ustawiamy na "01" (gdy wartość została wprowadzona z klawiatury wybieramy "Read")
    11. Pole "New Value" ustawiamy na "1"
    12. Zamykamy dymek z podpowiedzią i wybieramy "Test", a następnie "Save" i potwierdzamy "Yes"
    13. W przeciągu maksymalnie 15 sekund wciskamy i przytrzymujemy na około 1 sekundę przycisk zamykania na skompletowanym uprzednio pilocie. Powinno być słychać pracę przekaźnika w module komfortu.
    14. Wybieramy po kolei: "Done, Go Back" -> "Close Controller, Go Back" -> "Exit"
    15. Wyciągamy kluczyk ze stacyjki, wychodzimy z auta i zamykamy drzwi kluczykiem.
    Jeżeli wszystko poszło dobrze, to auto powinno otworzyć się już pilotem.