Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki

18 Lis 2019 14:47 654 14
  • Poziom 11  
    Dzień dobry, poszukuję schematu płytki do napędu bramy jak w tytule. Przeszukując forum nic nie znalazłem. Mam prośbę o pomoc w ustaleniu jednego z elementów na płytce sterującej zaznaczonego na czerwono. Czy jest to dioda A4W czy A7W element uległ uszkodzeniu i brak możliwości odczytania. uszkodzeniu uległy również tranzystory W16 oraz był sklejony jeden z przekaźników odpowiadający za zmianę obrotów. Po wlutowaniu nowych elementów oraz między innymi diody A4W po podaniu napięcia na płytkę startuje natychmiast silnik napędu i nie chce się zatrzymać. Dodam ,że dokonano całkowitego resetu. po uruchomieniu czerwona dioda miga chyba jeżeli dobrze liczę 7 razy. Po całkowitym resecie potwierdza mignięciem żarówki rozłącza przekaźnik zatrzymuje silnik napędu i ponownie go włącza.
    Proszę o pomoc
    Piotr
    Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki
  • flexghzflexghz
  • Poziom 15  
    Dzień dobry. Ten element to A4W. Dioda przełączająca BAV70.
    Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki
  • flexghzflexghz
  • Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, a co do pozostałego błędnego działania ma Pan jakąś sugestie?

    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Dziwne zachowanie. Czy jak podłączy Pan zasilanie 22V/max 1A pod pin 1(lub2) i 3 złącza molex to dioda czerwona miga co 1 s? Jeżeli miga to procesor powinien być ok i to dobra wiadomość.
    Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki
  • Poziom 11  
    Podepnę się pod temat w kwestii anteny która jest w postaci kabelka przylutowanego do PCB. Skróciłem go do 1 cm długości gdyż dzieciaki bawiąc się pilotem w domu z daleka nieświadomie otwierały bramę. Chciałem teraz zwiększyć zasięg pilota i przylutowałem dłuższy i cieńszy kabel jako antenę. Jednak teraz zasięg jest ok 2m i to tylko w garażu. Tak myślę czy winą jest rezystor smd ( lutowałem lutownicą grzałkową większej mocy i nie wiem czy nie uszkodziło się połączenie rezystora z PCB jeśli tak to jakiej jest wartości?) przed punktem lutowniczym do anteny czy przylutowany kabel nie spełnia wymogów anteny odbiorczej?
  • specjalista -automatyka bramowa
    To nie rezystor tylko kondensator - i ciężko go uszkodzić lutownicą (chyba że grzeje ona na poziomie 500 stopni lub go fizycznie rozerwałeś lub uszkodziłeś metalizację styków). Jego wartość to przeważnie 10pF ale lepiej zerknij na jakiś schemat aplikacyjny scalaka odbiornika.
    Antena ma być w miarę prosta - czyli jeśli masz świński ogonek - wymień na coś sztywnego. Długość anteny - dokładnie 16,5 cm (a nie dłuższa).
  • Poziom 11  
    Dzięki za wskazówki. Dzisiaj wezmę płytkę pod lupę i zbadam elementy. Ten kondensator na specyfikacji układu MAX1473 C1 na schemaciema wartość 100pF. Antena jest z pojedynczego drutu, a ja zrobilem z linki ale ti chyba nue jest przyczyna zmniejszenia zasięgu.
    Pozdrawiam
    mclammer
  • Poziom 3  
    Witam, i ja się podepne bo mam identyczną płytkę i wydaje takie dźwięki (jak na filmiku który zalaczam). Na obecną chwilę wymieniłem duży kondensator i wszystkie przekaźniki i ustalo to orzeczenie, ale dalej nie działa, co dalej mam zrobić... Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki
    Dodam jeszcze że po powiększeniu na tym zdjęciu widać tak jak by uszkodzone te małe czarne elementy...
  • Poziom 15  
    Te odgłosy to przekaźniki, przełączały się.
    Te małe czarne elementy to tranzystory i diody, które trzeba wymienić. Odpowiadają m.in. za zmianę kierunku obrotów silnika.
  • Poziom 3  
    Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki
    Wygląd mi na to że te dwa uszkodzone elementy to: A4W58 i W1656, tylko czy mi te symbole wystarcza żeby dokupić takie same? Czy muszę podać więcej informacji?
  • Poziom 15  
    W16 to PDTC114ET - Tranzystor:NPN;bipolarny;BRT;50V;100mA;250mW;SOT23;R1:10k9
    A4 to BAV70 - Dioda:przełaczajaca;SMD;100V;215mA;4ns;SOT23;Ifsm:2A;350mW
  • Poziom 3  
    Witam, powymienialem wszystko co wydawało się zepsute i teraz świeci się cały czas czerwona dioda i nic więcej... co jeszcze można z tym zrobić żeby zadziałało?
    Napęd bramy Nice Noovo ts432/ OGA0/SHEL schemat płytki
  • Poziom 15  
    Dioda powinna migać raz na sekundę. Jeżeli nie ma innych uszkodzeń to może niestety być walnięty procesor.
  • Poziom 2  
    Witam

    Też podłączę się do tematu. W pewnym momencie moja brama zaczęła się tylko zamykać. Każde naciśnięcie przycisku PP powodowało ruch w jedną stronę. No to reset i próba ponownego programowania, niestety każda próba ustawiania punktów końcowych kończy się tym, że brama się zamykała i koniec procedury.

    Ok, wymieniłem tranzystory i diody które sterują przekaźnikami, wszystkie przekaźniki (bo po sprawdzeniu multimetrem nie byłem do końca pewien styków) oraz kondensatory bo ten największy się już wylał.

    Teraz podczas próby ustawienia punktów krańcowych wózek jedzie chwile w jedną stronę, chwilę w drugą i koniec. Co ciekawe wygląda tak, jakby rozpoznał punkty końcowe bo przycisk PP po tej operacji działa. Brama podczas manewru zamykania jedzie ten krótki kawałek i się zatrzymuje. Przy próbie otwierania czerwona dioda miga 3 razy, sygnalizując zbyt duży opór. Po obrócenie przewodów silnika brama przesuwa się w stronę otwierania a w stronę zamykania komunikat o zbyt dużym oporze, czyli to nie wina silnika, działa w obie strony. Sama brama chodzi lekko, ale dla pewności zrobiłem testy z samym wózkiem, wyniki takie same w jedną ze stron czujnik amperometryczny zgłasza błąd.

    Czy ktoś miał podobne objawy? Gdzie jeszcze szukać usterki, czy czujnik amperometryczny jest w samym procesorze? A może sprawdzić jeszcze coś innego, jakieś sugestie od bardziej doświadczonych kolegów?
  • Poziom 2  
    Może trochę nie wypada odpowiadać na własne posty, ale gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem. Powodem takiego zachowania był silnik. Procesor i czujnik amperometryczny działał prawidłowo. Po przeczyszczeniu komutatora oraz szczotek i nasmarowaniu wału, żeby miał mniejsze opory napęd zaczął działać prawidłowo. Udało się go zaprogramować i teraz bez problemu otwiera i zamyka drzwi garażowe.