nager10 wrote: No właśnie o to chodzi że nie mam w pobliżu żadnego gniazdka. Dopiero w pomieszczeniu obok
Przecież monitor powinien znajdować się w łatwo dostępnym miejscu, gdzie w miarę szybko możemy podjąć rozmowę. Najczęściej ludzie montują je w przedpokojach. ale spotykałem w kuchni a nawet w salonie. Nie wiem gdzie ty chcesz go zamontować, ale z tego co piszesz, to tam gdzie nie masz prądu. W takim razie może powinieneś kupić jakiś zestaw bezprzewodowy, gdzie monitor byłby przenośny lub taki zestaw gdzie odbierasz wywołanie smartfonem.
Domyślam się, że kabelek instalacyjny jest tam właśnie doprowadzony. Problemem jest brak gniazda 230V. Zapewne masz tam oświetlenie. Można zatem od biedy "pozyskać" prąd z tejże instalacji o ile jest to nowe budownictwo. Obecnie najczęściej stosuje się głębokie puszki do wyłączników i tam znajdziesz zasilanie. Gorzej gdy jest to stare budownictwo (jak przykładowo ja mam) i tu niewiele zdziałasz. Trzeba wtedy niestety poważniejszej ingerencji w ścianie.