logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wstawić hiperłącze do PDF w Excel 2010 z makrem?

BariCade 19 Lis 2019 13:18 1431 6
REKLAMA
  • #1 18287518
    BariCade
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Nie mam pojęcia czy jest możliwość, aby za pomocą makra (jednym guzikiem) wstawić hiperłącze (plik pdf) do danej komórki.

Problem polega na tym że chciałbym, aby automatycznie z określonej lokalizacji wstawił hiperłącze o tej samej nazwie co komórka.

Powiedzmy komórka A2 o wartości "920" klikam guzik i dodaje hiperłącze z plikiem pdf, który także ma nazwę "920". Plik pdf jest stworzony czeka w folderze na przydzielenie do danej komórki. Robiąc to ręcznie schodzi się z czasem. Jak to zautomatyzować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18287718
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Kliknij 2x w kolumnę B.
    Załączniki:
    • Hyperlink.zip (12.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18287832
    BariCade
    Poziom 10  
    O coś takiego mi chodziło tylko bardziej O zaznaczenie danej komórki i aktywowaniem przyciskiem aktywnym. Probowałem pozmieniać ale nie ogarniam. Arkusz "Oddziały" kolumna "nr zamówienia" i np przycisk 16 mam tam zrobiony. I chciałbym tym przyciskiem gdy klikam w daną komórkę (kolumna "Nr. Zamówienia") wyszukał hiperłącze z adresu: C:\Users\Biuro\Desktop\Dok i je dodał automatycznie takie jak jest numer. Nie musi dodawać wszystkich hiperłączy na raz. Może być pojedynczo
    Załączniki:
    • Nietypowe-zamówienia.zip (72.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18287884
    PRL
    Poziom 41  
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wygodniej jest 2x kliknąć...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18287907
    BariCade
    Poziom 10  
    Musiałbym mieć tylko pustą kolumnę tak? Żeby 2x Klikać? Bo tam będę wstawiał dodatkowe wiersze. Nie jest to stała tabelka. Rosnąco numerami do góry.
  • Pomocny post
    #6 18287995
    PRL
    Poziom 41  
    Lepszym rozwiązaniem jest dodawanie łącza podczas dodawania numeru zamówienia.
    Albo wcale nie dodawać łącz, a zrobić otwieranie PDFa po podwójnym kliknięciu w nr zamówienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18289593
    BariCade
    Poziom 10  
    Skopiowałem formułę do swojego dokumentu i działa:) dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na automatyczne wstawianie hiperłączy do plików PDF w Excel 2010 za pomocą makra. Chciał, aby hiperłącze wstawiane było do komórki o nazwie odpowiadającej nazwie pliku PDF, znajdującego się w określonej lokalizacji. Otrzymał kilka sugestii, w tym użycie makra, które sprawdza, czy plik PDF istnieje, a następnie dodaje hiperłącze do zaznaczonej komórki. Zasugerowano również, aby rozważyć dodawanie hiperłączy podczas wprowadzania numerów zamówień lub otwieranie PDF-ów po podwójnym kliknięciu w numer zamówienia. Użytkownik potwierdził, że rozwiązanie działa w jego dokumencie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA