turbinka_997 wrote: To dokładnie takie zastosowanie jak moje natomiast na ten moment mam jeden solar 55v 1.2a z regulatorem PWM
Te 55v to jest napięcie przy pełnym słońcu bez obciążenia? Jeżeli tak, to moim zdaniem niezbyt szczęśliwie dobrany panel pod względem napięcia - za wysokie napięcie, a tym samym mały prąd jaki daje panel.
Ja mam takie panele
Model: AMS-10
Maximum power(Pmax): 10W
Maximum Power Voltage(Vmp): 17.49V
Maximum Power Current(Imp): 0.57A
Open Circuit Voltage(Voc): 21.65V
Short Circuit Current(Isc): 0.61A
One moc 10 W dają przy napięciu 17.49V i prądzie 0.57A i ten prąd się będzie sumował przy łączeniu ich równolegle, natomiast przy połączeniu szeregowym sumują się napięcia, a prąd pozostaje ten sam.
Jak kupiłem te panele, to na dwóch panelach robiłem eksperymenty z ich łączeniem.
- Przy połączeniu równoległym napięcie bez obciążenia przy pełnym nasłonecznieniu dawały 23V. Po podłączeniu do akumulatora 55Ah/12, napięcie spadało do napięcia akumulatora (12.6V), a prąd dawany na akumulator wynosił 1.14A (2x0.57A), a więc moc w tym wypadku była 14.3W, a nie 20W, jakby to maił wynikać z równoległego połączenia.
- Przy połączeniu szeregowym uzyskałem 46V bez obciążenia. Po podłączeniu do w/w akumulatora, napięcie spadło do 12.6V przy uzyskanym prądzie 0.57A, czyli uzyskana moc wynosi 7.2W.
Z tego wynika, że do ładowania akumulatorów 12V nie warto stosować paneli wysokonapięciowych.
turbinka_997 wrote: z regulatorem PWM zakupionym na abc-rc, akumulator 7ah testowo doładował pod korek w jeden dzień jednak 34ah nie daje rady dlatego mam dylemat.
Wynika to z różnicy pojemności akumulatorów i prawdopodobnie różnych warunków oświetlenia, a od niego w dużej mierze zależy wielkość prądu oddawanego przez panel.
Nie wiem też, jakie obciążenie dla akumulatora stanowi regulator ładowania, bo obniża prąd dawany do akumulatora. Dlatego ja zrezygnowałem z regulatora ładowania i zastosowałem tylko układ kontroli napięcia i zmodyfikowałem go tak, aby stanowił jak najmniejsze obciążenie obciążenie dla akumulatora - o ile dobrze pamiętam to ok. 70µA.
Ponieważ max prąd jaki mogę uzyskać z paneli jest dużo mniejszy niż Q/10, więc nim się nie przejmuję, a kontroluję tylko napięcie, zeby nie przekroczyło ustalonej przeze mnie wartości.
Co do złączek - zastosowałem zwykłe złączki, ponieważ u mnie wszystko jest pod dachem i nie jest narażone na warunki atmosferyczne.