Chce dołożyć dodatkowe źródło ogrzewanie w domu jednorodzinnym - budynek z lat 80 - grube ściany ocieplenie 10 - 15cm styropianu, grzejniki panelowe, w tej chwili do ogrzewania służy kocioł węglowy 15kw( ta moc wystarcza może nawet z nadmiarem.... Chce założyć ogrzewanie gazowe( lub inne) jako dodatkowe - zależy mi aby powiedzmy 70% ogrzewania było praktycznie bezobsługowe - czasem dogrzewanie kotłem na paliwa stale (węgiel, drewno) zastanawiam się bo widzę ze kotły 1 funkcyjne są znacznie droższe niż 2 funkcyjne - dlaczego tak jest - czy można mimo wszystko założyć kocioł 2 funkcyjny i używać jako 1 funkcyjny? Dodatkowo w budynku są solarny - (2 panele + zbiornik 200l) oraz 3,5kw fotowoltaiki ( rachunki za prąd ok 150-200 zl na 2 miesiące przed montażem fotowooltaiki - teraz się okaże ile zaoszczędzimy na fotowoltaice ( zastanawiam się tez nad jakimś ogrzewaniem elektrycznym, ale pompa ciepła za 20tys zl odpada -ew jakaś mniejsza pompa ok 5kw jako dogrzewanie ) A co się dzieje z kotłami elektrycznymi elektrodowymi - rzeczywiście to działa i jest oszczędne czy to ściema??? - poczytałem już trochę o tych kotłach elektrodowych - wygląda na scieme.... zostaje gaz, pompa ciepla, lub grzalka...