Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elzab k10 [online] Kasa fiskalna

KacperJ 20 Nov 2019 19:25 3222 10
    KacperJ
    Level 12  
    Witam
    Czy ktoś może sie wypowiedzieć o tej KF? Musze do konca roku zmienić kasę bo potrzebuje onlinową. Mam od roku Novitusa nano e i jest to kasa prawie idealna. Niestety dzieki nowej ustawie mogę ją sobie wyrzucić do kosza. Firma od kas poleca tego Elzaba - jednak opinie na ceneo są podzielone, bardzo dużo osob narzeka na awaryjność ekranu dotykowego i akumulatora od pamięci stałej. Nie wiem czy to konkurencja czy prawdziwi użytkownicy. Wziąłbym novitusa w wersji online ale serwis odradza i daje lepsze promocje na Elzaba.
    don_tukanos
    Level 2  
    Elzab to już nie to samo co parę lat temu. Polecam posnet lub novitus
    Cober85
    Level 10  
    Jeśli kasy będziesz używał codziennie to K10 spoko. Jeśli sporadycznie- raz na tydzień, a resztę czasu będzie w szafie to nie polecam...
    Główny problem to akumulator na płycie głównej, w momencie gdy nie będzie podpięta do prądu siada akumulator, pojawia się komunikat "SKADOWANA PAMIĘĆ RAM" i kończy się na wyzwaniu serwisu i ponownego programowania kasy (nagłówek, baza towarowa).
    Jeśli używasz kasy codziennie problem ten nie występuje, łożyska wtedy z zasilania zewnętrznego...
    KacperJ
    Level 12  
    Używam tego Elzaba k10 od grudnia i tak szczerze to żałuje, że nie zostałem przy novitusie. Niby jest ten ekran dotykowy i kasa łatwa w obsłudze ale jest kilka bardzo irytujących rzeczy:
    -kod towaru wpisuje sie przed kwotą- bardzo to nieintuicyjne i rzadko spotykane, cieżko sie przestawić
    -wydruki są o wiele słabsze i mniej czytelne niż w novitusie nano-e i innych popularnych kasach
    -akumulator to jakiś żart, wytarcza na 40-50 paragonów, a jest zupelnie nowy, musze kase trzymać podpiętą do prądu. Nawet jak nie drukuje to kasa w stand-by wytrzymuje dzień czy półtora - rozładowuje się szybciej niż smartfon używany kilka godzin dziennie z wypasionym ekranem i toną elektroniki.
    -wolę jednak mechaniczne przyciski, na ekranie dotykowym dużo łatwiej o pomyłkę
    -jakość wykonania dużo niższa niż w novitusie
    -śmiesznie krótkie rolki papieru, można założyć takie max 18metrowe, większe nie wchodzą. Nie mam pojęcia po co tak komplikują życie ludziom.
    DiZMar
    Level 43  
    Cober85 wrote:
    Jeśli kasy będziesz używał codziennie to K10 spoko. Jeśli sporadycznie- raz na tydzień, a resztę czasu będzie w szafie to nie polecam...
    Główny problem to akumulator na płycie głównej, w momencie gdy nie będzie podpięta do prądu siada akumulator, pojawia się komunikat "SKADOWANA PAMIĘĆ RAM" i kończy się na wyzwaniu serwisu i ponownego programowania kasy (nagłówek, baza towarowa).
    Jeśli używasz kasy codziennie problem ten nie występuje, łożyska wtedy z zasilania zewnętrznego...

Nie jest problemem sporadyczne używanie Elzab K10 a też innych kas z akumulatorem (nie baterią stałą) jako zasilanie RAM. Wystarczy aby raz w miesiącu najwygodniej po raporcie miesięcznym zostawić kasę włączoną i podłączoną do sieci na kilka lub kilkanaście godzin co zalecam swoim klientom. Nie wszyscy o tym pamiętają i wtedy z czystym sumieniem "kasuję" ich za przywrócenie kasy do życia. Gdybym nie uprzedzał to mieliby poniekąd słuszne pretensje do mnie o brak tej informacji/zalecenia.
    PS.
    @KacperJ O prawie wszystkich (poza pojemnością akumulatora co wg mnie jest odosobnionym przypadkiem - mają zwykle akumulator bardzo wytrzymały) wymienionych przez Ciebie cechach kasy Elzab K10 wiedziałeś przed ostateczną decyzją jej stosowania.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Jest akcja Elzaba darmowej wymiany akumulatorów w kasach Elzab K10 online ze względu na wadę seryjną. Skorzystaj z tego przez swojego serwisanta.
    KacperJ
    Level 12  
    O większości wad które wypisałem nie miałem pojęcia podczas zakupu, a firma ją sprzedająca opisywała ją jako idealną. Wyczytałem tylko na necie opinie, że kasa ma problem z akumulatorem ale to jest tylko jedna z wad.
    DiZMar
    Level 43  
    KacperJ wrote:
    O większości wad które wypisałem nie miałem pojęcia podczas zakupu, a firma ją sprzedająca opisywała ją jako idealną. Wyczytałem tylko na necie opinie, że kasa ma problem z akumulatorem ale to jest tylko jedna z wad.

Jak napisałem akumulator do wymiany wg akcji Elzab. Dostali wadliwą serię. Zdarza się niestety. Zrób to, bo z czasem nawet z zasilaczem nie będzie w stanie cokolwiek wydrukować. Elzab daje 12 miesięczną gwarancję na akumulator K10. Serwis zamawia akumulator do Twojej kasy. Gdy go otrzyma to wymienia (czas operacji maksymalnie kilkanaście sekund) a stary odsyła do Elzab. Nie masz przerwy w używaniu kasy i nic nie płacisz. Zrób to a będziesz zadowolony przynajmniej w tym punkcie. Jeżeli serwis będzie miał obiekcje to zmień serwis teraz (od 01.05.2019) bezpłatnie i natychmiastowo po akceptacji nowego serwisu.
    madman
    Level 16  
    KacperJ wrote:

-kod towaru wpisuje sie przed kwotą- bardzo to nieintuicyjne i rzadko spotykane, cieżko sie przestawić

Wciskasz przycisk Cena, podajesz cenę, zatwierdzasz a później wciskasz Towar nr i podajesz nr PLU lub strzałką góra/dół przeglądasz listę towarów. Jak chcesz sprzedać jedną sztukę danego towaru to wystarczy od razu wpisać nr towaru lub wybrać przycisk Towar nr i później, po zatwierdzeniu kasa zapyta o cenę. Jak widzisz, są różne sposoby prowadzenia sprzedaży tylko nie zawsze serwis pokazuje każdy z nich albo użytkownikowi się chce czytać instrukcję ;)
    Quote:

-wydruki są o wiele słabsze i mniej czytelne niż w novitusie nano-e i innych popularnych kasach

Siłę wydruku ustawia się w opcjach, ta domyślna faktycznie jest średnio-wyraźna, zawsze ustawiałem na 3. No chyba, że masz na myśli wygląd danego wydruku tj. rozmieszczenia konkretnych informacji.
    Quote:

-akumulator to jakiś żart, wytarcza na 40-50 paragonów, a jest zupelnie nowy, musze kase trzymać podpiętą do prądu. Nawet jak nie drukuje to kasa w stand-by wytrzymuje dzień czy półtora - rozładowuje się szybciej niż smartfon używany kilka godzin dziennie z wypasionym ekranem i toną elektroniki.

Wiesz, to subiektywna sprawa z tymi paragonami. Jeden wystawi w godzinę 50 paragonów, inny 50 przez cały dzień, a są tacy co wystawiają jeden paragon na kilka miesięcy. Akumulator, jeśli coś z nim jest nie tak, warto zgłosić do serwisu aby wymienili, zwłaszcza na akcję o której wspomniał DiZMar. Co do akumulatorka wewnętrznego... no niestety, jak ludzie nie pamiętają o tym aby wyjeżdżając na urlop naładować i wyłączyć (a nie uśpić) kasę to później, po rozładowaniu głównego akumulatora rozładowaniu ulega wewnętrzny i "wylatuje" zegar.
    Quote:

-wolę jednak mechaniczne przyciski, na ekranie dotykowym dużo łatwiej o pomyłkę

Są bardziej wygodne ale to w dużej mierze zależy od branży i miejscu użytkowania bo jak np. ktoś kupi K10 do smażalni i nie używa pokrowca to taka kasa będzie co chwilę wracać na serwis ze względu na zabrudzenia ekranu i niedziałający dotyk (wystarczy, że coś się dostanie pod ramkę osłaniającą ekran i będzie naciskać ekran i już dotyk przestanie działać, zwykle dzieje się to przez nieprawidłowe czyszczenie ekranu przez użytkownika, czyt. "przetarcie brudną szmatą"). A pomyłki zdarzają się nawet na klasycznej klawiaturze kas fiskalnych, to w 99% przypadków błędy użytkownika.
    Quote:

-jakość wykonania dużo niższa niż w novitusie

Trudno się z tym zgodzić jeśli nie podałeś co konkretnie miałeś na myśli. Gdybyś porozmawiał, tak prywatnie, z jakimś serwisantem serwisującym wszystkie wiodące marki polskich producentów to mógłbyś się zdziwić... ;)
    Quote:

-śmiesznie krótkie rolki papieru, można założyć takie max 18metrowe, większe nie wchodzą. Nie mam pojęcia po co tak komplikują życie ludziom.

Widzisz, a do Posnet Mobile wchodzą jeszcze krótsze rolki bo 14 metrowe. Taka cena urządzenia mobilnego które w założeniu ma być małe ;) A co do takiego np. Novitusa to też nie jest bez wad bo, nie wiem jak teraz ale kiedyś w kasach nano-e był błąd softu powodujący niewłączanie się kasy i trzeba było wyjmować główny akumulator i wkładać go ponownie aby kasa się włączyła. Każdy producent ma urządzenia lepsze lub gorsze i w każdym da się coś znaleźć co mogłoby być lepiej rozwiązane ;)
    KacperJ
    Level 12  
    Tak po ponad roku uzytkowania kasy K-10 może dokończę temat małym podsumowaniem.
    Wnioski:
    Wszystkie problemy o których pisałem wyżej są uciążliwe, rady kolegi madmana pomogły na jedną bolączkę.
    Najgorsze wady kasy to beznadziejny akumulator i awaryjność. Kasa już dwa razy była w serwisie, raz musiała trafić do producenta a więc byłem bez KF kilka dni i nie mogłem prowadzić sprzedaży osobom prywatnym - nie muszę mówić jakie to straty dla firmy.
    Wymieniali mi na gwarancji akumulator czy jak oni to nazywają moduł podtrzymujący zasilanie. Stary podobno miał wadę, nowy niby lepszy jest o tyle lepszy że kasa nie wysypała się jeszcze całkiem. Sam akumulator jest słabiutki - jako nowy trzyma max kilka godzin - to jest przepaść w stosunku do novitusa którego ładowałem raz na kilkanaście dni.
    Nie jest dla mnie argumentem że mała kasą musi mieć krótkie rolki - kasa nano-e nie jest większa a rolki ma normalnej długości i nie trzeba ich zmieniać prawie codziennie jeśli się ma kilkadziesiąt paragonów dziennie.
    Do tego w którymś z ostatnich softów "poprawili" dodatkową działanie kasy tak że zaczęła drukować paragony w dwóch ratach - drukuje połowe, sekunda przerwy i drukuje reszte. Niestety powoduje to że często urywam paragon w połowie bo myślę że drukowanie sie już skończyło.
    madman
    Level 16  
    KacperJ wrote:

Do tego w którymś z ostatnich softów "poprawili" dodatkową działanie kasy tak że zaczęła drukować paragony w dwóch ratach - drukuje połowe, sekunda przerwy i drukuje reszte. Niestety powoduje to że często urywam paragon w połowie bo myślę że drukowanie sie już skończyło.

Zgłaszałeś to do producenta? Jaka to wersja softu, możesz sprawdzić?

Co do tego co napisałeś nt. akumulatora to nie wiem jak to wygląda w online'owych K10, jak dotąd żaden z klientów który u nas kupował taką kasę, nie zgłaszał takich problemów, ja sam mam o wiele większe doświadczenie z nieonline'owymi K10, tam też zdarzały się problemy z akumulatorami ale sporadyczne za to jak już u danego klienta był problem to po wymianie akumulatora, za chwilę znów się powtarzał, u innych za to nic takiego się w ogóle nigdy nie pojawiało. Często też użytkownicy uszkadzają kabel od zasilacza. A online to online, wiadomo, jak się łączy co jakiś interwał czasu to akumulator zżera, tak samo smartfon, jak mu powyłączasz zbędne aplikacje i powiadomienia to też będzie dłużej trzymała bateria. Ja teraz Elzabów mniej sprzedaję, bardziej Posnety ;)
    KacperJ
    Level 12  
    Mogę tylko napisać że nie kupiłbym jej drugi raz więc może następną będzie z prosneta. Tyle że następne to już pewnie będą e-kasy.