Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HDMI nie działa przez czajnik! - Telewizor gubi sygnał HDMI po włączeniu czajnik

20 Lis 2019 20:10 885 22
  • Poziom 4  
    Witam,
    Od komputera do TV mam pociągnięty kabel HDMI dlugosci 20 metrow marki Libox, niby potrójnie ekranowany. Od miesiąca zero problemów, kilka dni temu zepsuło się wyjscie HDMI w karcie graficznej, która poleciała na serwis, w związku z czym podłączylem HDMI do zintegrowanej grafiki, obraz w telewizorze srednio raz na 2 minuty, czasami co 10 sekund a czasami co 10 minut przygasa na sekunde lub dwie i wraca do normy, dzis przyszli panowie wymienić drzwi do mieszkania i zaczeli używać cięzkiego sprzętu, za każdym uzyciem TV gubil sygnal HDMI na czas pracy urządzenia, kabel przez okolo 3 metry biegnie w scianie obok instalacji elektrycznej, dlatego przypuscilem ze wysoki pobór daje zakłócenia, i potrojne ekranowanie nie pomaga... po zakonczonych pracach remontowych okazalo sie ze hdmi w tv nie dziala, podlaczylem telefon pod to samo HDMI jak sie okazalo telefon wykrywa i jest obraz a pc juz nie, ale nie ma dźwięku - no cóż zostały mi jeszcze 2 inne sprawne porty HDMI w Tv. Podłączyłem czajnik do pradu i sygnal PC - TV za kazdym razem sie gubil, a sygnal Telefon - TV ani razu nie udalo mi sie przerwać, więc wychodzi na to ze to chyba nie wina kabla ani zakłóceń... z tego wszystkiego sam nie wiem co jest grane... podczas wyciagania kabla HDMI z telewizora czasem koplo prądem gdy byl podlaczony do PC... gniazdko zmostkowane, po podlaczeniu do innego gniazdka w tym samym pokoju problem dalej występuje, jutro zdobęde dłuzszy przedłużacz i będe próbował w innych gniazdkach, zobacze jeszcze jak sytuacja będzie wyglądać z laptopem... na chwilę obecną liczę na Wasze sugestie, osobiście jestem załamany sytuacją.

    Pozdrawiam
    Sebastian
  • Sklep ElwronSklep Elwron

  • Poziom 43  
    Sprzęty łączymy gdy są WYŁĄCZONE.
    Przy takiej odległości trzeba było zastosować konwertery UTP-HDMI.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Sprzęty łączymy gdy są WYŁĄCZONE.
    Przy takiej odległości trzeba było zastosować konwertery UTP-HDMI.


    Przy konwerterach UTP-HDMI można uzyskać obraz 4k 60hz ? Mimo to już i tak za późno, HDMI biegnie w ścianach i w podłodze pod panelami, nie ma możliwości go wymienić i zastąpić czymś innym. Zastanawiam się nad zakupem 2 dodatkowych ferrytów na kabel, pomimo że fabrycznie już są zamontowane, może to by pomogło? Dlaczego na dedykowanej grafice wszystko działało bez problemu a na zintegrowanej głupie właczenie światła w pokoju powoduje utrate sygnału...

  • Poziom 43  
    XBasteX39 napisał:
    Dlaczego na dedykowanej grafice wszystko działało bez problemu

    Chyba nie do końca skoro piszesz
    XBasteX39 napisał:
    podłączylem HDMI do zintegrowanej grafiki, obraz w telewizorze srednio raz na 2 minuty, czasami co 10 sekund a czasami co 10 minut przygasa na sekunde lub dwie i wraca do normy

    Puść luźno kabel HDMI i sprawdź czy problem nadal występuje.
  • Poziom 30  
    Poczytaj ten wątek bo nie chce mi się i kłócić z kolegami i rozpisywać... a tam masz wszystko opisane i wyjaśnione.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3324077.html
    a tu drugi link do innej dyskusji o tym samym, gdzie przyczyna była ta sama....
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3450501.html
    Myślę że te dwa tematy opisują ten sam problem co Ty masz.

    Sosarek, nie wiesz o czym piszesz :) Nie sądzę byś kolego się po prostu na tym znał. I nie wypisuj bzdur i szkodliwych porad.

    Moderowany przez dt1:

    Przed chwilą poleciała cała Wasza wymiana zdań jako coś, co nie do końca jest potrzebne Autorowi. Moja prośba: jeśli Kolega chce wymienić zdania z Kolegą sosarek, proszę skorzystać z wiadomości prywatnych. Dla Autora i dla reszty Forum przepychanki i próba wyjaśnienia, kto dysponuje większą, a kto mniejszą wiedzą w temacie jest bezużyteczna. Proszę ograniczyć się do stosowania merytorycznych argumentów.



    Do autora tematu, kolego jak masz możliwość, sprawdź na innym kablu HDMI, ale takim lepszym a nie badziewiu za kilka złotych. Niestety jakość kabla ma ogromne znaczenie. Filtry o których piszesz niestety nie pomogą. Służą do czegoś innego. Przeczytaj tematy które masz podlinkowane, i przede wszystkim sprawdź na innym dobrym kablu. Pamiętaj że HDMI to w zasadzie skrętka, i jakikolwiek zły styk w gnieździe może powodować że tor symetryczny sygnału (właśnie skrętka o której wspomniałem) już nie jest symetryczny i reaguje na wszelkie zakłócenia na które nie reaguje w pełni sprawny kabel i złącza HDMI...
  • Poziom 4  
    adversus napisał:
    Poczytaj ten wątek bo nie chce mi się i kłócić z kolegami i rozpisywać... a tam masz wszystko opisane i wyjaśnione.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3324077.html
    a tu drugi link do innej dyskusji o tym samym, gdzie przyczyna była ta sama....
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3450501.html
    Myślę że te dwa tematy opisują ten sam problem co Ty masz.

    Sosarek, nie wiesz o czym piszesz :) Nie sądzę byś kolego się po prostu na tym znał. I nie wypisuj bzdur i szkodliwych porad.

    Do autora tematu, kolego jak masz możliwość, sprawdź na innym kablu HDMI, ale takim lepszym a nie badziewiu za kilka złotych. Niestety jakość kabla ma ogromne znaczenie. Filtry o których piszesz niestety nie pomogą. Służą do czegoś innego. Przeczytaj tematy które masz podlinkowane, i przede wszystkim sprawdź na innym dobrym kablu. Pamiętaj że HDMI to w zasadzie skrętka, i jakikolwiek zły styk w gnieździe może powodować że tor symetryczny sygnału (właśnie skrętka o której wspomniałem) już nie jest symetryczny i reaguje na wszelkie zakłócenia na które nie reaguje w pełni sprawny kabel i złącza HDMI...


    Z podlinkowanych tematów wynika iż problem leży w kablu, natomiast zastanawia mnie fakt dlaczego jak przez telefon puszczam sygnal TV odbiera go w rodzielczosci 2K 60p i nic go nie zakłóca, nawet czajnik który w 100 procentach przypadków zakłocał syganał z komputera przy najnizszych i najwyzych rozdzielczosciach. Dziś wieczorem będe miał do dyspozycji laptop, jeżeli jego sygnał tez nie zostanie zakłócony to na 99% problem bedzie leżał w zintegrowanej grafice i jej wrazliwosci na skoki napięcia w mieszkaniu

  • Poziom 43  
    Telefon nie jest zasilany z sieci tylko własną baterią i ma krótszy kabel więc normalne że zakłócenia nie wystąpią.
  • Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Telefon nie jest zasilany z sieci tylko własną baterią i ma krótszy kabel więc normalne że zakłócenia nie wystąpią.


    Tak, tylko że go podpinam do tego samego przewodu HDMI 20m więc nie jest krótszy a nawet dłuższy o przejsćiówkę, jedyne co to udało się przez to wywnioskować że to nie wina instalacji elektrycznej która biegnie w ścianie blisko kabla HDMI na odcinku 3 metrów, bo gdyby tak było gubił by sygnał z obojętnie jakiego źródła.

  • Poziom 43  
    Nie tak do końca jak Ci się wydaje, instalacja może mieć znaczenie, podobnie jest w systemach tv przemysłowej gdzie zakłócenia generowane są przez źródła zasilania.
    Puść inny kabel, podaj markę i model zasilacza.
  • Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Nie tak do końca jak Ci się wydaje, instalacja może mieć znaczenie, podobnie jest w systemach tv przemysłowej gdzie zakłócenia generowane są przez źródła zasilania.
    Puść inny kabel, podaj markę i model zasilacza.


    Inny kabel puszcze jak tylko będę miał możliwość, wtedy dam znać. Model zasilacza
    Be quiet Dark Power PRO 11 650W 80 Plus Platinum. Jezeli przez sygnal z dedykiwanej karty graficznej nie bylo problemu, przez sygnal z smartfona również a problem występuje tylko na zintegrowanej grafice to może gdzieś tutaj leży problem, przynajmniej mam taką nadzieje, liczę że jak wróci karta z serwisu to wszystko wróci do normy i nic sie nie będzie działo z nią strasznego.

  • Poziom 43  
    Nie tylko bo gniazdo w karcie samo nie uległo uszkodzeniu.
  • Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Nie tylko bo gniazdo w karcie samo nie uległo uszkodzeniu.


    Czy sam kabel jest w stanie uszkodzić port HDMI ? Początkowo byłem przekonany, że problem leży w uziemieniu, ale jak sie okazało gniazdko było zmostkowane, ale dla bezpieczeństwa podłączyłem kabel neutralny najpierw pod bolec a dopiero potem mostek do N, niestety nie rozwiązało to problemu. Czy Displayport jest tak samo podatny i narażony na zakłócenia i uszkodzenia? Myślałem by w ostatecznosći podpiąć kabel HDMI do displayport przez przejsciówkę.

  • Poziom 43  
    XBasteX39 napisał:
    Czy sam kabel jest w stanie uszkodzić port HDMI ?

    Nie, ale już to co się indukuje na nim jak najbardziej.
    DP reaguje na zakłócenia podobnie.
    Podmień kabel na początek, nawet przestawiając komputer bliżej tv.
  • Poziom 4  
    Problem rozwiązany !!! :) Okazuje się ze przyczyna leży w... gniazdku, a dokladnie w dwoch z trzech, które są w pokoju gdzie stoi komputer. Dziś z długim przedłuzaczem mialem mozliwosć podłączyć do kilku innych gniazd w moim mieszkaniu i jak sie okazalo problem znikł, pojawiał się tylko po podłączeniu w 2 gniazdach, co doķładnie jest zepsute w tych gniazdach zobaczę rano :) Najważniejsze że temat został rozwiązany, mam nadzieję że post ten pomoże też innym :) Pozdrawiam

  • Poziom 43  
    sosarek napisał:
    Nie tak do końca jak Ci się wydaje, instalacja może mieć znaczenie

    XBasteX39 napisał:
    Okazuje się ze przyczyna leży w... gniazdku, a dokladnie w dwoch z trzech, które są w pokoju gdzie stoi komputer.

    Wystarczą źle/słabo dokręcone kable, może są upalone i problemy gotowe.
  • Poziom 30  
    XBasteX39 napisał:
    Problem rozwiązany !!! :) Okazuje się ze przyczyna leży w... gniazdku, a dokladnie w dwoch z trzech, które są w pokoju gdzie stoi komputer. Dziś z długim przedłuzaczem mialem mozliwosć podłączyć do kilku innych gniazd w moim mieszkaniu i jak sie okazalo problem znikł, pojawiał się tylko po podłączeniu w 2 gniazdach, co doķładnie jest zepsute w tych gniazdach zobaczę rano :) Najważniejsze że temat został rozwiązany, mam nadzieję że post ten pomoże też innym :) Pozdrawiam


    Jakoś słabo to widzę że problem leży w gniazdku... a zwłaszcza w słabo dokręconych przewodach, ale życzę Ci abym się mylił.
    Rozumiem że dasz znać czy naprawa gniazdek (wymiana lub dokręcenie przewodów) rozwiązało Twój problem.
  • Poziom 4  
    adversus napisał:
    Jakoś słabo to widzę że problem leży w gniazdku... a zwłaszcza w słabo dokręconych przewodach, ale życzę Ci abym się mylił.
    Rozumiem że dasz znać czy naprawa gniazdek (wymiana lub dokręcenie przewodów) rozwiązało Twój problem.


    Rozkręciłem gniazdka i dla mnie wszystko w nich okej, fakt ze one są jakoś połączone ze sobą bo w kązdym są po 4 przewody, muszę zawołać kogoś kto się na tym zna, a tymczasem komputer podłączony jest do 3 gniazdka i nie ma problemu... w ostatecznosci tak już zostawie :)
  • Poziom 30  
    Sprawdź kolego na jak masz podłączoną fazę i neutralny, tzn czy w tych gniazdkach gdzie jest problem są one tak samo jak w tych gdzie wszystko działa poprawnie... Być może to jest problemem.

  • Poziom 43  
    XBasteX39 napisał:
    fakt ze one są jakoś połączone ze sobą bo w kązdym są po 4 przewody

    Dwa przychodzące i dwa odchodzące na kolejne gniazdo.
    adversus napisał:
    Sprawdź kolego na jak masz podłączoną fazę i neutralny, tzn czy w tych gniazdkach gdzie jest problem są one tak samo jak w tych gdzie wszystko działa poprawnie... Być może to jest problemem.

    Dopóki nie ma fazowego na bolcu ochronnym(a nie ma bo wtedy urządzenie by uległo uszkodzeniu bądź zadziałało by zabezpieczenie w rozdzielni) nie ma znaczenia czy faza jest z lewej czy prawej strony.
    Problemem jest Twój brak zrozumienia tematu i forsowanie własnych racji.
  • Poziom 30  
    sosarek napisał:
    Dopóki nie ma fazowego na bolcu ochronnym(a nie ma bo wtedy urządzenie by uległo uszkodzeniu bądź zadziałało by zabezpieczenie w rozdzielni) nie ma znaczenia czy faza jest z lewej czy prawej strony.
    Problemem jest Twój brak zrozumienia tematu i forsowanie własnych racji.


    Wycieczki osobiste zostaw dla siebie, bo jesteś upierdliwy....
    Skoro wg ciebie to nie ma znaczenia to po co o tym piszesz ????

    A autor może to bardzo łatwo sprawdzić zamieniając L i N w przedłużaczu, sprawdzi podejrzane gniazdka i się wyjaśni czy nie ma znaczenia. Bo to jest wykluczenie jednej z przyczyn dlaczego w jednym gniazdku działa innym jest problem.

  • Poziom 43  
    adversus napisał:
    A autor może to bardzo łatwo sprawdzić zamieniając L i N w przedłużaczu i się wyjaśni czy nie ma znaczenia.

    Jakie to ma znaczenie przy zasilacz impulsowych i prądzie przemiennym który nie posiada biegunowości?
    I nie w przedłużaczu a wystarczy by odwrócił w gniazdku wtyk zasilający telewizora.
  • Poziom 30  
    sosarek napisał:
    Jakie to ma znaczenie przy zasilacz impulsowych i prądzie przemiennym który nie posiada biegunowości?
    I nie w przedłużaczu a wystarczy by odwrócił w gniazdku wtyk zasilający telewizora.


    Jak widać nie znasz się skoro twierdzisz że nie ma znaczenia, zwłaszcza że ponoć jesteś profesjonalistą. Nie znasz budowy konkretnego modelu zasilacza jaki autor ma w telewizorze i nie wiesz też czy telewizor autora ma wtyczkę na 2 piny czy 2 piny z bolcem. I uwierz mi że może mieć znaczenie (autor napisał że podłączenia wyglądają wizualnie ok, ale przepinać podwójne kable w gniazdku nie jest łatwo i trzeba wyłączyć prąd a zamieniając przewody w przedłużaczy może to zrobić w kilka minut i wyeliminować jedna z możliwych przyczyn).

    Nie mam ochoty na przepychanki z tobą Areczku, więc na razie proszę byś nie negował chęci pomocy innych skoro sam nie masz nic do zaproponowania.

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Może kiedyś wreszcie kolega przestanie się wykłócać nie mając żadnej racji w tych dziwnych i zaniżających poziom forum "podpowiedziach"? Tymczasem ostrzeżenie.

  • Moderator
    Temat "niby" rozwiązany zamykam, głównie przez błędne (i zbędne) podpowiedzi w końcówce tematu.