Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Radiolinia ELMES CH4H w trybie mini centrali alarmowej - kontaktron CTX4H

pmagassi 20 Nov 2019 20:27 378 1
Optex
    pmagassi
    Level 10  
    Krótki wstęp - dawno temu zrobiłem prosty alarm do garażu oparty na radiolinii czterokanałowej ELMES CH4H w trybie mini centrali alarmowej współpracujący z bezprzewodowym kontaktronem ELMES CTX4H (całość z zasilaczem, akumulatorem i sygnalizatorem, do tego dwa piloty). Co jakiś czas sprawdzałem stan całej instalacji i ostatnio zauważyłem, że kontaktron nie wyzwala alarmu. Diagnoza dosyć prosta - bateria zdechła, więc ją wymieniłem, niestety nic to nie dało (centralka cały czas sygnalizowała słabą baterię kontaktronu po rozbrojeniu). Skoro bateria nowa, to stwierdziłem, że może jeszcze raz zaprogramuję ten kontaktron do pamięci.

I tu mam problem - za każdym razem, gdy wchodzę w tryb programowania, to po wykonaniu kroku 1, gdy w kroku 3 chcę wybrać 3ci kanał odbiornika to załącza się sygnalizator (syrena), a centralka nie reaguje na próbę wykonania kroku 3 procedury programowania, mogę jedynie krótko wcisnąć PRG i przejść do kolejnego kanału (syrena przestaje wyć).
    Czy macie jakiś pomysł? Spotkaliście się z czymś takim?

Próbowałem już nawet wykasować wszystkie odbiorniki (czyli razem z pilotami), lecz nic to nie daje. Piloty programuję do kanału 1 odbiornika - wszystko działa ok (centralka się uzbraja i rozbraja), z tym problemu nie ma, ale kontaktronu nie mogę do 3 kanału wrzucić.
  • Optex
    pmagassi
    Level 10  
    Ogarnięte, odłączyłem syrenę i na spokojnie wszystko jeszcze raz zrobiłem. Zadziałało. Nie sądzę, że odłączenie syreny coś pomogło, więc pewnie coś musiałem wcześniej źle robić w tym 3cim kroku (w stresie przy wyjącej syrenie :) )