Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Funai LCD TV 40FDB7514/10 - Po włączeniu mruga diodą, nie uruchamia się

Agentlos 21 Nov 2019 21:49 2094 11
Renex
    Agentlos
    Level 25  
    Witam,

Wpadł mi w ręce taki oto telewizor jak w temacie. Urządzenie reaguje na pilota (nie posiadam oryginalnego, steruje nim poprzez aplikację z telefonu poprzez IRDA'e). Po włączeniu go z pilota lub przycisku kilkukrotnie mruga dioda statusowa, uruchamia się zasilacz i po kilku sekundach jednorazowo mruga podświetlenie ekranu. Na tym koniec. Brak podświetlenia, obrazu oraz fonii. Reaguje tylko na on/off z pilota lub dłuższe przytrzymanie przycisku funkcyjnego. Po podłączeniu go do komputera poprzez HDMI w chwili włączenia jest on prawdopodobnie przez chwilę wykrywany. Następuje zmiana rozdzielczości ekranu na komputerze, słychać dźwięk podłączenia urządzenia oraz od razu jego wyłączenie/odłączenie. Nie podejmuje próby instalacji aktualizacji (Core Update) poprzez urządzenie USB. Zakładam że aplikacja prawidłowo symuluje naciskanie przycisku "OK".
    Poniżej wszystkie oznaczenia podzespołów:
    Zasilacz: VESTEL 17IPS20 23152101 - 27164130 117,
    Matryca: VEL_LCM VES400UNDS-03-B_40181_MB62,
    Mainboard: 17MB82S 23172955 62727.

Wartości napięć na wtyczce zasilającej płytę główną:
    PIN_1 - 0V
    ST_BY - 2.3V
    BL_ON-OFF - ~5V
    PWM_DIM - 3.3V
    +5V_STBY - 0V
    +12VCC_S - ~12V.

Bazując na instrukcji serwisowej do 17MB82S wykonałem pomiar napięć na testpointach - wszystkie obecne. Testpointu TP10 nie odnalazłem (ktoś na forum też o szukał i nie znalazł, także w tej wersji może go po prost nie być).

Z opisu instrukcji serwisowej wynika, że powodem mrugania diody LED może być zwarcie na płycie głównej (sygnał CCT protection). Aby to zweryfikować, zmierzyłem napięcie obecne w punkcie TP26 i faktycznie jest tam stan niski (powinien być wysoki). Podczas analizy PCB okazało się, że w tej wersji występuje jedynie kontrola napięć 24V_VCC_AU oraz 12V_VCC. Na rezystorze R494 napięcie 12V występuje. Niestety na rezystorze R490 mam tylko około 1,2V. Pomiary dokonywałem na płycie podłączonej jedynie do zasilacza laboratoryjnego, zasilając ją z 12V. Według schematu, napięcie 24V teoretycznie powinno zostać dostarczone do PCB ze złącza CN32 z pinu 1 przez zworę S115, której na tej płycie jednak nie występuje. Sam pin jest zwarty do masy, prawdopodobnie przez element znajdujący się zaraz obok tranzystora Q24, wyglądający mi na rezystor w obudowie 0603. Według noty wydaje mi się jednak, że powinien tam znajdować się kondensator C1176 10uF 25V, lecz ze względu na brak layoutu PCB i brak opisu 95% elementów na niej ciężko jest się w tym połapać. Sprawdzałem czy na pinie numer 1 po wypięciu go z wiązki dochodzącej do płyty głównej będzie występowało jakieś napięcie. Jedyne co zaobserwowałem na mierniku to okolo 2V AC.

Czy miał ktoś z Was podobny przypadek i miałby jakąś sugestię jak to dalej ugryźć? Skąd w tym modelu może być brane 24V skoro nie zainstalowana jest zwora łącząca je z dalszą częścią układu? A może coś przeoczyłem lub niepoprawnie zinterpretowałem?

Ps. Nie znam stanu diod LED, wstępnie założyłem - może nie słusznie - że skoro przy próbie uruchomienia ekran zostaje na chwilę podświetlony są one sprawne. Wykonałem także próbę z panelem LED z lampy ledowej o nominalnym napięciu zasilania 160V (18 x 9V) i prądzie 30mA. Podobnie jak w przypadku podłączenia złącza podświetlenia LCD, panel na chwilę się zapala i gaśnie. Niestety po wyczytaniu informacji o kontroli prądu pobieranego przez diody LED przez sterownik, wykonany przeze mnie test prawdopodobnie nie ma żadnego znaczenia i niczego nie dowodzi.

Ps.2. Pobór prądu przez samą płytę główna 17MB82S przy zasileniu jej jedynie z 12V wynosi:
    W uśpieniu: około 5mA
    W czasie bootowania: około 250mA
    Po próbie załączenia matrycy: około 750 mA.

Pozdrawiam.
  • Renex
    majsterek
    Level 24  
    Agentlos wrote:
    Nie znam stanu diod LED, wstępnie założyłem - może nie słusznie - że skoro przy próbie uruchomienia ekran zostaje na chwilę podświetlony są one sprawne

To jest złe założenie. Tak zachowuje się również uszkodzone podświetlenie. Matryca którą posiadasz była pod tym względem bardzo awaryjna. Stan podświetlenia do zweryfikowania prostym testerem led.

ps. Czy na pewno nie masz obrazu? Próbowałeś z przodu oświetlić ekran jakimś mocnym źródłem światła?
    Agentlos
    Level 25  
    Witam,

Próbowałem za pomocą dość mocnych latarek ledowych sprawdzić, czy jakakolwiek zawartość ekranu jest widoczna. Niestety nie udało mi się nic dostrzec, co przy stanie niskim sygnału CCT protection byłoby sensowne.
    Niestety ze względu na brak porządnego schematu oraz layoutu pbc nie jestem aktualnie w stanie stwierdzić jak dostarczane jest 24V do układu. Z tego co wiem w niektórych TV generalnie 24V pojawia się po otrzymaniu przez zasilacz sygnału ST_BY (aktywny jest stan niski) i tutaj układ reaguje względnie poprawnie.

Testera LED nie posiadam także pozostaje jedynie rozebrać matrycę i sprawdzić każdy pasek/diodę LED osobno na zasilaczu laboratoryjnym.
    ucy7400
    Level 21  
    Agentlos wrote:
    nie jestem aktualnie w stanie stwierdzić jak dostarczane jest 24V do układu. Z tego co wiem w niektórych TV generalnie 24V pojawia się po otrzymaniu przez zasilacz sygnału ST_BY (aktywny jest stan niski) i tutaj układ reaguje względnie poprawnie.

Jak były rury to tak było.
  • Renex
  • Helpful post
    Marek09
    Level 24  
    Namęczyłeś się , a pierwsze co trzeba było zrobić to rozebrać panel i posprawdzać listwy LED. Łatwo się rozbiera. Tam jest 5 listw pionowo. Stawiam, że nad zasilaczem na pewno będzie uszkodzona listwa ( a w sumie raczej nie jedna ).
    Agentlos
    Level 25  
    Rozumiem sugestia jest jednoznaczna. Dziś rozbiorę matrycę i sprawdzę wszystkie diody LED. Niemniej, brak sprawnego podświetlenia nie wyjaśnia dlaczego główny sterownik ma sygnał CCT protection w stanie niskim i co się z tym wiąże - skąd na tej płycie bierze się 24V. Wartości rezystorów w dzielniku napięcia na wejściu układu CCT w gałęzi odpowiadającej zabezpieczeniu przeciwzwarciowemu linii 24V, odpowiadają temu ze schematu z instrukcji serwisowej oraz podstawowym wyliczeniom ze wzoru na rezystorowy dzielnik napięcia.
    Chyba że w tej wersji płyty główny kontroler całkowicie ignoruje stan na pinie CCT (TP23) i tak ma być, w co osobiście nie wierze.

Dodano po 9 [godziny] 26 [minuty]:

Witam,

Jestem już po wstępnych oględzinach podświetlenia matrycy i pierwsza rzecz jaka rzuciła mi się w oczy podczas rozbierania to to, że ktoś już tutaj coś przede mną grzebał... Pierwsza rzecz i zarazem najgorsza - być może nawet dyskwalifikująca możliwość naprawy telewizora - to naderwane ścieżki do kontrolera matrycy. Uszkodzenie symetryczne z dwóch stron jednakowe. Teoretycznie taśma elastyczna jeszcze na ponad połowie długości ścieżki "ma szanse" stykać, ale ze względu na aktualny brak wiedzy w tym temacie nie wiem jak przeprowadzić naprawę takiego uszkodzenia.
    Funai LCD TV 40FDB7514/10 - Po włączeniu mruga diodą, nie uruchamia się

Druga rzecz to oczywiście zworka zamiast diody LED - w temacie podczepionym na forum widać że to nie odosobniony przypadek.
    Funai LCD TV 40FDB7514/10 - Po włączeniu mruga diodą, nie uruchamia się

Sprawdziłem wszystkie paski LED. Statystyka wygląda tak: 9 na 45 LED uszkodzonych na zwarcie. Takiego obrotu sprawy szczerze powiedziawszy się nie spodziewałem :).

Pozdrawiam!
    Marek09
    Level 24  
    To już wiesz dlaczego nie było żadnego obrazu przy podświetlaniu ekranu latarką.
    Jak dla mnie urwany flex oznacza koniec zabawy.
    Jak masz ochotę i czas możesz spróbować czegoś co się nazywa taśma anizotropowa. Może coś Ci z tego wyjdzie.
    Agentlos
    Level 25  
    Witam,

Powalczyłem trochę z podświetleniem próbując podmienić uszkodzone diody LED na nowe. Niestety te które posiadam mają maksymalne napięcie pracy około 3.2 V a diody zamontowane w paskach ledowych okło 4V, w związu z czym po kilkudziesięciu sekundach ulegały spaleniu. Aby na szybko przeprowadzić test reszty komponentów TV podkleiłem wewnątrz matrycy paski LED na napięcie 12V i wyprowadziłem ich zasilanie na zewnątrz. Po złożeniu matrycy i całego TV okazuje się że... telewizor działa. Jest obraz, udało się wyszukać kanały. Wszystko jest jak trzeba. A ja nie rozumiem dlaczego. Taśmy do matrycy wyglądają jak na zdjęciu - obie przerwane tak samo. Napięcia 24V zapewne brak (teraz nie sprawdzałem ale nie sądze aby coś się zmieniło ponieważ nie ingerowałem w elektronikę) i procesor sterujący dostaje stan niski, w związku z czym nie powinien w ogóle działać.

Czy możliwe jest aby producent celowo zrobił widoczne na zdjęciu nacięcia (wymóg rewizji kontrolera LCD)? Albo wyłączył wbudowane zabezpieczenia przeciwzwarciowe? Spotkał się ktoś z Was już z takimi "rozwiązaniami"?. Rozumiem że Funai to nie jest topowa marka i oszczędności stoją zapewne na pierwszym miejscu, ale nie mniej jestem zaskoczony.

Pozdrawiam.
    Marek09
    Level 24  
    Nie, fabrycznie nie jest nic urwane. Skoro działa, to kup nowy komplet podświetlenia i składaj.
    ucy7400
    Level 21  
    Agentlos wrote:
    próbując podmienić uszkodzone diody LED na nowe.

Mam sprawne listwy B i C.
    Agentlos
    Level 25  
    ucy7400 wrote:
    Agentlos wrote:
    próbując podmienić uszkodzone diody LED na nowe.

Mam sprawne listwy B i C.

Zakupiłem już odpowiednie diody LED na podmianę - będę je miał za jakieś 3 tygodnie i wtedy dokończę naprawę.
    Agentlos
    Level 25  
    Witam,

Zakupione diody LED (1W 110lm w obudowach 3528) wreszcie dotarły i zostały wymienione. Telewizor już ponad tydzień działa po kilka godzin dziennie i nie odnotowałem póki co problemów z pozostałymi diodami. Ze względu na brak oryginalnego pilota, dokupiłem uniwersalny firmy Hama model 00012183 i wszystkie podstawowe funkcje działają (z tego co widzę brak jest telegazety).

Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamykam.