Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Stary włącznik dwustopniowy gwiazda trójkąt

kapel1995 22 Nov 2019 10:36 1749 9
    kapel1995
    Level 5  
    Witam
    Mam pewien problem z włącznikiem gwiazda trójkąt ponieważ posiadam silnik trójfazowy 5kw, który pracuje ze śrutownikiem. Od owego silnika odłączyłem kable z zamiarem wymiany na nowe tylko, że nie zrobiłem ani jednego zdjęcia jak to było podłączone. W silniku jest 6 wyjść UVW XYZ, a we włączniku 12 UVW XYZ oraz RST fazowe. Moje pytanie polega na tym gdzie zrobić mostkowanie albo jak to sprawdzić? Z tego co wyczytałem to powinno być trzy mostki. Bardzo proszę o pomoc.
    jakubek56
    Level 32  
    Zrób zdjęcie tego przełącznika.
    kapel1995
    Level 5  
    Czyli co proponujesz ? Jeżeli zrozumiałem to sprawdzenie bez napięcia przejść na pierwszym i drugim biegu pracy włącznika ?

Dodano po 20 [minuty]:

Jeżeli wiesz jak zacząć i od czego zacząć pomiar to proszę powiedz bo jestem początkujący z elektryki.
    kapel1995
    Level 5  
    Wczoraj tak podłączyłem ale spaliło mostek pomiedzy Y a wolną przestrzenią.
    kapel1995
    Level 5  
    Uporałem się z tym jednak pomyliłem opisy styków i mostki nie były w tych miejscach co potrzeba dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty
    kapel1995
    Level 5  
    Uporałem się z tym jednak pomyliłem opisy styków i mostki nie były w tych miejscach co potrzeba dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty

Dodano po 5 [minuty]: