Witam. Na etapie składania do kupy instalacji elektrycznej w RG naszedł mnie dylemat odnośnie umiejscowienia GSU. Bednarkę mam wyprowadzoną centralnie pod rozdzielnicą (takiej długości że spokojnie mógłbym ją jeszcze wprowadzić do rozdzielnicy). Rozdzielnica jest dosyć wysoko bo jej dolna części jest na wysokości 2m, a kończy się przy samym suficie i teraz zastanawiam się czy listwę wyrównującą potencjał zrobić centralnie pod rozdzielnicą (byłaby wtedy na wysokości oczu) i do tamtąd poprowadzić bednarkę (wtedy mam krótki kabel PE do rozdzielnicy z GSU), czy uciąć bednarkę trochę tylko powyżej podłogi i zrobić nisko puszkę z GSU, a od rozdzielnicy w peszlu poprowadzić kabel PE, tylko że w tym przypadku długość przewodu z ogranicznika przepięć będzie powyżej 0,5m.
Kolejną rzeczą jest estetyka, bo drzwiczki rewizyjne na wysokości głowy mogą trochę razić, natomiast na samym dole zakryłaby je jakaś szafka na buty pewnie, dlatego że jest to korytarz.
Kolejną rzeczą jest estetyka, bo drzwiczki rewizyjne na wysokości głowy mogą trochę razić, natomiast na samym dole zakryłaby je jakaś szafka na buty pewnie, dlatego że jest to korytarz.