logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeLonghi ECAM22.110.B - gorąca woda ścieka do kosza na wypraski kawowe

adamk101 24 Lis 2019 18:51 1311 2
REKLAMA
  • #1 18298671
    adamk101
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    Witam.
    Ekspres kilka lat działał bez problemu. Używamy wodę po podwójnej osmozie, więc nie ma problemu zakamienienia. Wczoraj wieczorem moja żona Basia stwierdziła, że w filiżance jest nie kawa tylko "lura". Zrobiłem więc nową filiżankę i mimo tego, że wypraska była sucha, to kawa rzeczywiście była przezroczysta. Wyjąłem więc zespół zaparzania i wymyłem go pod kranem. Od tamtej pory po włączeniu ekspresu leci z niego dym (para wodna), a woda z preheatingu ścieka do zbiorniczka na wypraski oraz przy robieniu kawy, po zmieleniu, kawa ścieka do tego zbiorniczka i na koniec wrzucany jest tam wyprasek kawowy bardzo mokry. Na oko nic nie zepsułem, ale efekt czyszczenia stał się odwrotny niż oczekiwany.
    Gdzie jest obieg wodny ciśnieniowy, w którym woda pod ciśnieniem jest przepuszczana przez ściśniętą w tłoku zmieloną kawę?
    Czy jest dojście bez rozbierania urządzenia?
    Dlaczego czyszczenie spowodowało taki efekt?
  • REKLAMA
  • #2 18301337
    adamk101
    Poziom 12  
    Idąc tropem uszkodzenia z powodu mycia zespołu tłokowego , rozebrałem go na kawałki , wyczyściłem i przy składaniu wymieniłem dwa pomarańczowe oringi na tłoku.
    Test- nie pomogło.
    Ponieważ uszczelnienie tłoka było już bezdyskusyjne , zajrzałem w miejsce , gdzie wchodzi tłok.
    Okazuje się , że zespoł wtrysku gorącej wody jest uszczelniony w miejscu wchodzenie tłoka identycznym oringiem , który był tam bardzo lużny (prawdopodobnie od temperatury).
    Oringi i smar silikonowy miałem z Northa.
    Właśnie popjam sobie kawkę , patrząc na rozprominienioną Basię....
    pozdrawiam Wszystkich , którzy pomagają na forum bezinteresownie.
  • #3 18301353
    adamk101
    Poziom 12  
    Idąc tropem uszkodzenia z powodu mycia zespołu tłokowego , rozebrałem go na kawałki , wyczyściłem i przy składaniu wymieniłem dwa pomarańczowe oringi na tłoku.
    Test- nie pomogło.
    Ponieważ uszczelnienie tłoka było już bezdyskusyjne , zajrzałem w miejsce , gdzie wchodzi tłok.
    Okazuje się , że zespoł wtrysku gorącej wody jest uszczelniony w miejscu wchodzenie tłoka identycznym oringiem , który był tam bardzo lużny (prawdopodobnie od temperatury).
    Oringi i smar silikonowy miałem z Northa.
    Właśnie popjam sobie kawkę , patrząc na rozprominienioną Basię....
    pozdrawiam Wszystkich , którzy pomagają na forum bezinteresownie.

Dodano po 3 [minuty]:

wymiana części eksplatacyjnych
REKLAMA