Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop się nie uruchamia (Toshiba Satellite C660D-13Q)

Cracovian 26 Nov 2019 10:37 363 4
    Cracovian
    Level 5  
    Witam ostatnio chciałem dołożyć RAM do laptopa, ale nie pomyślałem o tym żeby wypiąć baterię przed tą operacją i laptop się tak jakby włącza, bo zaczynam słyszeć uruchamiany dysk, ale wyświetlacz pozostaje czarny. Nawet po powrócenie do poprzedniego układu ramu to laptop już nie działa. Da się to jakoś naprawić? Jeśli nie, to co w ogóle się zepsuło?

Model laptopa Toshiba Satellite C660D-13Q
    leonov
    Level 42  
    Na zewnętrznym ekranie też ciemno ?
    g107r
    Level 41  
    Może te pamięci, skoro wyjmowałeś je i wkładałeś "pod napięciem".
    Tak się nie robi, mogłeś uszkodzić coś w laptopie, i pewnie nie masz w domu kilku części, które mógłbyś podmienić w ramach najprostszej naprawy, polegającej na wymienieniu procesora (jeśli można), czy pamięci.

Można zresetować BIOS w tym laptopie? Poszukaj w instrukcji.
    Pamięć prosto się wymienia, nie trzeba za mocno rozkładać laptopa - psując coś nieświadomie?
    Cracovian
    Level 5  
    leonov wrote:
    Na zewnętrznym ekranie też ciemno ?

Podpiąłem teraz do monitora i też nic :(

g107r wrote:
    Można zresetować BIOS w tym laptopie?

Da się przejść do BIOSa, gdy nawet wyświetlacz/monitor się nie włącza?

g107r wrote:
    Pamięć prosto się wymienia, nie trzeba za mocno rozkładać laptopa - psując coś nieświadomie?

Nie miałem problemu z dostaniem się do RAMu, tylko po prostu zapomniałem, że powinienem wyjąć baterię przed i zastanawiam się czy skoro mam taki efekt to tylko RAM padł, czy coś na laptopie.
    g107r
    Level 41  
    Ja tam nie wiem, wiem jedynie że "dzisiaj" kontrolery pamięci są wbudowane w procesor, i jak może coś polecieć razem z nimi, to właśnie procesor.
    A ten może być wlutowany, i naprawa przekroczy koszt tego laptopa.
    Cracovian wrote:
    Da się przejść do BIOSa, gdy nawet wyświetlacz/monitor się nie włącza?

Nie przechodzisz do biosa, resetujesz BIOS na nieuruchomionym laptopie, bateryjką "od biosu", zwierając coś na płycie, może ułatwili i działa resetowanie z klawiatury, a może masz tam ukryty przycisk :)
    Powinno to być w instrukcji obsługi, w internecie, a jak google nie znajduje - to widocznie nie ma...
    Nie szukam, nie podaję linków, czasem warto samemu przeczytać instrukcję, poszukać w internecie.
    Ja nie będę czytał, to Twój laptop https://www.google.com/search?client=firefox-...hUKEwiT5rOOzofmAhUixosKHaiBDUoQ4dUDCAo&uact=5
    Albo instrukcja.