Posiadam czujkę PIR ZAMEL NT-320, chciałbym ją tak ustawić aby zamiast szerokiego kąta wykrywania ruchu (widzenia) reagowała tylko na na cienki wycinek np. 1 metra szerokości patrzenia dokładnie przed moimi drzwiami na klatce schodowej. Obecnie "widzi" bardzo szeroko i alarmuje jak osoby wchodzą z boku na korytarz lub przechodzą gdzieś w pobliżu. Chciałbym ją "dociąć" eksperymentalnie tylko do małego fragmentu wykrywania ruchu. Czy macie na to pomysł, jak ją obkleić albo coś innego?
Założenie jest takie, że jak ktoś podejdzie pod same drzwi wówczas czujka wykrywa ruch i bezprzewodowo przesyła alarm do sygnalizatora w mieszkaniu. Wykrywanie osób przechodzących obok drzwi korytarzem czy schodami jest dla mnie nieporządane. Przypuszczam że lepsza byłaby bariera podczerwieni ale nie widziałem takiego prostego i taniego rozwiązania bezprzewodowego jak tutaj z tą czujką i sygnalizatorem bezprzewodowym w mieszkaniu.

Założenie jest takie, że jak ktoś podejdzie pod same drzwi wówczas czujka wykrywa ruch i bezprzewodowo przesyła alarm do sygnalizatora w mieszkaniu. Wykrywanie osób przechodzących obok drzwi korytarzem czy schodami jest dla mnie nieporządane. Przypuszczam że lepsza byłaby bariera podczerwieni ale nie widziałem takiego prostego i taniego rozwiązania bezprzewodowego jak tutaj z tą czujką i sygnalizatorem bezprzewodowym w mieszkaniu.