Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z akumulatorami w deskorolce elektrycznej

KrystianO11 29 Nov 2019 15:10 480 7
    KrystianO11
    Level 5  
    Czesc wszystkim!
    Zakupilem deskorolke firmy FIIK Big Dady. W deskorolce znajduja sie 3 akumulatory LEAD-ACID( kwasowo-olowiowe)12Volt, 12AH polaczone szeregowo(chyba) . Napiecie na wpelni naladowanych akumulatorach jest w granicach 13.5V, a na rozladowanych kolo 12,4V. Wedlug was akumulatory z takim napieciem sa sprawne czy raczej do wyrzucenia? Problem w tym ze po przejechaniu kolo 4-5kilometrow baterie sie calkowicie rozladowuja, moim zdaniem zdecydowanie za szybko. Co wy uwazacie??? Jakie wedlug was akumulatory najbardziej sie nadaja do takiej deskorolki? Moze akumulatory LEAD-ACID po prostu nie nadaja sie dla elektrycznej deskorolki? Na stronie producenta widzialem ze oryginalne akumulatory to litowo-polimerowe ale z tego co wiem sa bardzo drogie. Moze wiecie dlaczego akumulatory tak szybko sie rozladowuja. Jesli akumulatory nadaja sie do wymiany doradzcie jakie akumulatory najlepiej kupic w rozsadnej cenie. Dodam ze baterie zasilane sa ladowarka badz zasilaczem (nie znam sie), nie wiem jakie daje napiecie poniewaz na ladowarce nie ma zadnej naklejki, a silnik w deskorolce to 800Wat.
    Dodam ze jestem laikiem w takich sprawach i niektore dla was pytania moga byc smieszne. Prosze o szybkie odpowiedzi i z gory dziekiiii.
    sosarek

Level 43  
    KrystianO11 wrote:
    3 akumulatory LEAD-ACID( kwasowo-olowiowe)12Volt, 12AH polaczone szeregowo(chyba) . Napiecie na wpelni naladowanych akumulatorach jest w granicach 13.5V, a na rozladowanych kolo 12,4V.

Połączone są więc RÓWNOLEGLE, napięcie 12.4V nie jest jakoś specjalnie niskie - trzeba by pomierzyć pojemności akumulatorów pod obciążeniem(każdy osobno), możliwe że któryś jest uszkodzony.
    KrystianO11
    Level 5  
    sosarek wrote:
    KrystianO11 wrote:
    3 akumulatory LEAD-ACID( kwasowo-olowiowe)12Volt, 12AH polaczone szeregowo(chyba) . Napiecie na wpelni naladowanych akumulatorach jest w granicach 13.5V, a na rozladowanych kolo 12,4V.

Połączone są więc RÓWNOLEGLE, napięcie 12.4V nie jest jakoś specjalnie niskie - trzeba by pomierzyć pojemności akumulatorów pod obciążeniem(każdy osobno), możliwe że któryś jest uszkodzony.

Co znaczy pod obciazeniem??
    sosarek

Level 43  
    To znaczy po podłączeniu jakiegoś odbiornika energii, np.żarówki.
    KrystianO11
    Level 5  
    Ok dzięki, pytanie jeszcze jedno mam, a mianowicie sprawdzić napięcie akumulatorów pod obciążeniem na baterii w pełni naładowanej?
    sosarek

Level 43  
    Podłączasz obciążenie, miernik i patrzysz w jakim tempie napięcie spada...?
    KrystianO11
    Level 5  
    Dzięki ziomek XD
    KrystianO11
    Level 5  
    Sprawdziłem akumulatory pod obciążeniem, wziąłem mała żarówkę samochodowa. Napięcie na każdym akumulator że było 12.75v. Po przyłożenie miernika spadło dosłownie kilka setnych i stanęło na 12.75v. Napięcie chyba całkiem dobre coo?