Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus c330 - Rozrusznik słabo kręci

rubensdb 29 Nov 2019 16:17 1566 22
    rubensdb
    Level 9  
    Mam problem z rozrusznikiem R11a.
    Rozebrałem go w celu wymiany tulejek, bendixa, szczotek. Zauważyłem że lamelki komutatora są w kiepskim stanie. Wyrównalem je papierem ściernym. Zrobiłem pomiar wyszło że pomiędzy lamelkami komutatora jest zwarcie. Ja coś źle robię, czy wirnik na złom? Nie jestem elektrykiem. Pozdrawiam serdecznie.
  • Helpful post
    anchilos
    Level 38  
    Między "klepkami- lamelkami " komutatora występuje bardzo mały opór,
    może zostać potraktowany jako zwarcie.
    Najlepiej to sprawdzić na " brzęczyku" ( połówka transformatora)
    w zakładzie przezwajającym silniki.
    Sprawdź jeszcze przejście z klepek na masę (czopy wirnika).
    Jeśli jest- "kaput"
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    rubensdb wrote:
    Wyrównalem je papierem ściernym. Zrobiłem pomiar wyszło że pomiędzy lamelkami komutatora jest zwarcie.
    Obawiam się, że prościej i taniej było by go zanieść do regeneracji. Komutator powinno się obrobić - wyskrobać mikę na milimetr głęboko spomiędzy lamelek, potem wyrównać na tokarce. Tulejki tez powinny być wprasowane i rozwiercone na wymiar, jeśli czopy wirnika są już przydarte. A tak, rozebrałeś coś, co nawet nie wiesz jak działa - więcej może być z tego szkody niż pożytku.
    rubensdb
    Level 9  
    Złożę do kupy i zobaczę co się będzie działo. Nie będzie działać idę po nowy i spokój.
    rubensdb
    Level 9  
    Wiem właśnie, szkoda mi go wyrzucać. Coś wymyślę. Ciągnik będzie stał przez zimę, mam czas na znalezienie rozwiązania.
    anchilos
    Level 38  
    robokop wrote:
    Nowe przekładniowe, to chińskie byle co.

No i znów pozwolę się z Panem nie zgodzić.

to chińskie byle co.
    Nie zawsze, ale zgadzam się , że warto naprawić profesjonalnie obecny.
    PICIA
    Level 33  
    robokop wrote:
    Ja bym wolał ten stary naprawić. Nowe przekładniowe, to chińskie byle co.

nie zgadzam sie mam juz 5 lat ino gwizda az miło -planetarny
    robokop
    PICIA wrote:

No to gratuluję. Inni widocznie nie mieli tyle szczęścia w zakupie.
  • Helpful post
    Łukasz.K
    Level 28  
    Ja bym wyrównał ten komutator na tokarce i oczyśił z opiłków między wycinkami komutator. No i oczywiście wymienić tulejki. Powinno działać. Raczej zwarć w wirniku nie ma o ile nie jest on spalony znaczy uzwojenie nie śmierdzi spalenizną elektryczną. Też sprawdzić uzwojenie stojana czy nie jest spalone znaczy czy nie śmierdzi spalenizną i czy izolacja nie jest zwęglona. No i akumulator może być przyczyną że słabo kręci jeżeli jest zużyty.
    piachu1994
    Level 39  
    PICIA wrote:
    robokop wrote:
    Ja bym wolał ten stary naprawić. Nowe przekładniowe, to chińskie byle co.

@PICIA - też mam Magnetona i śmiga.
  • Helpful post
    jaga134
    Level 26  
    W czasach kiedy jeszcze pracowałem jako elektryk samochodowy,częstą usterką takiego rozrusznika było wytopienie lutu pomiędzy lamelką a przewodem.Pomagała duża lutownica o mocy 250-400W i kawałek cyny.Oczywiście trzeba było oczyścić stare utlenione pozostałości lutowia.Ale to były lata 80-te ub. wieku. Dziś może są inne sposoby naprawy.
    cinho90319
    Level 13  
    Jest prosta zasada z korzystania z przekładniowych rozruszników. Włączanie na max 5 sekund z minutowymi odstępami. Mam Jubane i tak robię i na razie żadnych problemów.
    rubensdb
    Level 9  
    Ursus c330 - Rozrusznik słabo kręci
    tak wygląda ten komutator. Jak oceniacie? Do czego się to jeszcze nadaje?
    W tych miejscach co jest taki rowek wyryty były już przejścia pomiędzy wycinkami, śrubokrętem je porozdzielałem. Sprawdzałem nie ma przebicia do masy. Nic nie wskazuje na to że jest coś spalone. Jutro wyrównam jeszcze ten komutator i poskładam do kupy, i próba generalna.
    rubensdb
    Level 9  
    o szczotkotrzymaczu nie pomyślałem. ten rowek to jego wina zapewne.
  • Helpful post
    Jacdiag
    Level 27  
    rubensdb wrote:
    Rozrusznik słabo kręci

Jest możliwy jeszcze jeden "słaby punkt" - zacisk (słupek) na stojanie, do którego przymocowany jest przewód od elektromagnesu.
  • Helpful post
    robokop
    Jacdiag wrote:
    Jest możliwy jeszcze jeden "słaby punkt" - zacisk (słupek) na stojanie, do którego przymocowany jest przewód od elektromagnesu.
    Jak nikt na siłę tam nic nie majdrował, to trzyma się to z reguły dobrze. Generalnie, wirnik ma ciasno w tulejkach siedzieć i tyle - bardzo mały luz jest między wirnikiem, a nabiegunnikami stojana, stąd minimalny luz wirnika i zaraz trze o nie. Kolejna rzecz to luz osiowy - w zestawie naprawczym są szerokie podkładki stalowe, tekstolitowe i nowy pierścień osadczy bendixa. W starych R-7 luz osiowy likwidowany był nakrętką, tutaj likwiduje się go tymi podkładkami. C330 jest ciągnikiem trudnym przy rozruchu ma długi skok tłoka, stąd musi mieć duże obroty wału żeby raczyła zaskoczyć.
    Tutaj po zdjęciach widać zaniedbanie - komutator powypalany wieszającymi się, zbyt krótkimi szczotkami, do tego jeszcze przeorany szczotkotrzymaczem - albo krzywo złożony, albo już tak tulejkę wydarło.
  • Helpful post
    maguś
    Level 12  
    Z mojego doświadczenia to sprawdziłbym też sam elektromagnes a konkretnie styki w nim i wszystkie połączenia od akumulatora przewody, zaciski i przede wszystkim masę. Widziałem wirniki w dużo gorszym stanie i dużych luzach a problem tkwił gdzie indziej.
    stasiekb100
    Level 27  
    Zmierz napięcie na słupkach akumulatora w czasie rozruchu, możesz też podmienić akumulator.
    rubensdb
    Level 9  
    napięcie na aku jest ok. nie spada poniżej 10V nawet.
  • Helpful post
    stasiekb100
    Level 27  
    To zmierz na silniku rozrusznika.
    rubensdb
    Level 9  
    Rozrusznik złożony. Działa jak nówka sztuka. Wymienione tulejki, bendiks, szczotki. Przetoczony komutator. Wyczyszczone wszystkie złącza klemy. Dodatkowo nałożyłem na szpilki którymi skręca się rozrusznik do kupy koszulki termokurczliwe, ponieważ jedna miała kontakt z wyprowadzeniem z stojana i widoczne było przekopcenie w tym miejscu. Dziękuję za pomoc.