Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki mixer audio do komputera?

Patyczeq_PC 29 Nov 2019 19:12 663 18
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    Witam. Stoję przed wyborem mixera do PC w cenie ok. 250 zł. Ważne żeby miał zasilanie phantomowe. Chcem podłączyć do niego również głośniki Logitech z533 (Mają wbudowany wzmacniacz, i zasilanie z gniazdka).
    Myślałem nad takim połączeniem:
    1.Wyjście liniowe PC->Mixer->Głośniki
    2. Mikrofon->Mixer->Wejście mikrofonowe PC
    Mixer więc musiałby mieć oddzielne wyjścia dla mikro i RCA, bo widziałem, że niektóre tylko mastera mają. Mixer lepiej gdyby był mały, bo i tak nic więcej nigdy podłączał nie będę. Jestem otwarty na różne sprzęty i połączenia, ważne żeby działało i dźwięk był dobry :).
    PS: Znowu pewnie forum popaprałem więc jeśli moderator zmieni to będę wdzięczny
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    Mam wejście liniowe, wyjście optyczne też mam
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    Dobra, pożyczyłem ten mixer od znajomego na testy, jak to wszystko połączyć?
    Justyniunia
    Level 35  
    Main na głośniki aktywne, ctrl room wysłać na PC pod Line in PCta, wygodnie, bo będziesz miał regulacje poziomu nagrywania na gałce, nie trzeba włazić w ustawienia karty dźwiękowej.
    Wyjście z PC np na Line in 5/6 mixerka.
    Możesz skorzystać z 2tr in i out (bo właśnie do tego celu jest przewidziane) , ale nie będziesz miał korekcji.
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    A czy na mixerze Phonic AM 120 MK II da się uzyskać podobny efekt?
    KOXsu
    Level 18  
    Mikrofon wspinasz w MIC. Sygnał mikrofonu do komputera przesyłasz z wyjścia miksera Send FX (kabel mini Jack trs na Jack ts) głośność nagrywania ustawiasz pokrętłem FX na kanale od mikrofonu.
    Wyjście z komputera wspinasz w linę 5/6 kablem mini jack trs na 2x Jack ts. Wyjście sygnału masz 2xjack ts na gniazdo głośnikowe mini jack trs (zapewne takie jest w głośnikach Logitech)

Wersja USB nie wiem czy nie ma słabszych parametrów.

Phonic AM 120 MK II nie może byc bo nie oddzielisz sygnału kanału mikrofon i głośniki, będzie on zsumowany na wyjściu.
    Co kombinujesz że chcesz tak podłączyć?
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    A jak w tym Phonicu podłącze sygnał z Line Out PC do 2t return, potem podłącze 2t rec do głośników, a mikrofon wyprowadzę mainem do komputera, to będzie miało prawo działać? Chcę zrobić coś takiego, że jak włączę 2t rtn to main, to będzie mi szedłdo pc sygnał z mikrofonu i Line Out równolegle
    KOXsu
    Level 18  
    Na x802 działa tak jak chciałbyś więc i na Phonic AM 120 MK II też powinno
    DjMapet
    Level 43  
    Jak Twój PC-et ma:
    Patyczeq_PC wrote:
    Wyjście liniowe

Patyczeq_PC wrote:
    wejście liniowe

Patyczeq_PC wrote:
    Wejście mikrofonowe

a nawet:
    Patyczeq_PC wrote:
    wyjście optyczne

To do czego jest Ci potrzebny mikser? Bo w zasadzie nie określiłeś tego dokładnie.

Pozdrawiam.
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    Przede wszystkim do zasilania fantomowego, ale też potrzebuję możliwości mixowania dzwięku z mikrofonu i aux i wprowadzenia go do komputera jednym źródłem.
    DjMapet
    Level 43  
    Patyczeq_PC wrote:
    Przede wszystkim do zasilania fantomowego

Zasilacz phantom, można kupić. :-)

Patyczeq_PC wrote:
    potrzebuję możliwości mixowania dzwięku z mikrofonu i aux

To można zrobić z poziomu PC-ta. :-)

Patyczeq_PC wrote:
    wprowadzenia go do komputera jednym źródłem.

W jakim celu? O to jest pytanie. :-)

Pozdrawiam.
    Justyniunia
    Level 35  
    Ja tam optuję za mikserem, wszystko można podłączyć, smartfon, itd.
    Sama mam Soundcraft Spirit SX podpiętego do kompa.
    Nie mam studia nagrań, ale się kurzył i znalazł zastosowanie.
    Bardzo wygodne rozwiązanie.
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    Na mixerze wygodniej się pracuje
    DjMapet
    Level 43  
    Wygodniej może i tak (zwłaszcza w przypadku nagłaśniania imprezek?), ale dalej nie wiadomo, do czego konkretnie ma służyć ten mikser. Bo jak tylko jako pośrednik i rozdzielacz sygnału audio, to ok., niech będzie (choć wprowadzi do systemu audio swoje specyficzne brzmienie i nieco szumu) ale jak do nagrywania, to interfejs audio był by lepszym rozwiązaniem. :-)

Pozdrawiam.
    Patyczeq_PC
    Level 5  
    Mixer będzie służył tylko do nagrywania pod PC.
    DjMapet
    Level 43  
    Tak przypuszczałem, dlatego dociekałem konkretnego zastosowania sprzętu. :-)
    Myślę że w tym wypadku lepszym wyborem będzie interfejs audio USB.
    Jaki, to też trochę zależy od tego, co chcesz nagrywać, choć dobrze kupić interfejs USB uniwersalny, czyli mikrofonowo-liniowy, z zasilaniem phantom i potencjometrem MIX, np: U-Phoria UMC204HD.

No chyba, że będą to stricte amatorskie nagrania, to wystarczy najprostszy mikserek z interfejsem USB, np. Xenyx 302USB.

Pozdrawiam.