Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem fiat stilo 1.2 16V + gaz sekwencyjnym Landirenzo

Grzeniu01 22 Wrz 2005 17:42 4272 7
  • #1 22 Wrz 2005 17:42
    Grzeniu01
    Poziom 11  

    Witam. Po zalozeniu instalacji gazowej samochod spisywal sie ok. Problem pojawil sie, gdy jadac na gazie chcialem sprawdzic przy jakich obrotach wlaczy sie przeciążeniówka. Samochod wkrecil sie na 7000 obrotów i cos walnelo. Mianowicie teraz zarowno na gazie jak i benzynie ma problem z zapaleniem (trzeba pokrecic z 5 sek.) Poza zrobil sie "mułowaty" przyspiesza etapami a nie systematycznie. Ciezko wkreca sie powyzej 4000. Bylem w serwisie, wyszedl blad czujnika fazy. Usuwaja go, ale po odpaleniu jest to samo(check oczywiscie swieci caly czas). Zalozyli od innego samochodu (z tym samym silnikiem) ale roznil sie jedną cyferka na koncu i byl wyglad tez troche inny. Zaproponowali mi wymiane ale bez wzgledu na to czy samochod bedzie dzialal czy nie, musze zaplacic za czujnik. Czy ktos mial podobny problem i moze mi cos doradzic?? Ze strony gazu jest oki.

    0 7
  • #2 22 Wrz 2005 20:46
    piotriix
    Poziom 16  

    a moze pasek ci przeskoczyl ? sprawdzali ci to w serwisie?

    0
  • #3 24 Wrz 2005 20:38
    Grzeniu01
    Poziom 11  

    Wlasnie odebrale z serwisu samochodzik. Bardzo trafna podpowiedz, pasek byl tak luzny ze szok i przeskoczyl o jeden zabek. Bylem oczywiscie w innym serwisie, bo w moim sciagaja czujnik fazy, i niech sobie sciagaja partacze. Pozdrawiam!!

    0
  • #4 24 Wrz 2005 20:57
    jarsaw
    Poziom 23  

    na przyszlosc nie radze przekrecac silnika na gazie bo moze sie to zle skonczyc, na gazie nie dziala odcinka bo na benzynie centralka odcina paliwo a tu nie

    0
  • #5 25 Wrz 2005 23:11
    pikard
    Poziom 11  

    Mam rowniez taka instalacje tyle ze w v-w Passacie. Do tej pory jest wszystko ok pomimo tego zeinstalacja juz chodzi 5 lat bez zarzutu. Jest tylko jeden mankament tzn. gdy uruchamiam rano na zimnym silniku i przejde na gaz z benzyny (automat przełącza po przekroczeniu 2 tys obrotów)mam przez kilka sekund wahania obrotow w zakresie od 1000 do 1,5 tys po czym wszystko sie normuje i jest ok. Czy to moze byc związane z zzabrudzonym reduktorem (parownikiem) czy cos z filtrem?

    0
  • #6 26 Wrz 2005 20:35
    Grzeniu01
    Poziom 11  

    do "pikard". Przy tej instalacji są 2 filterki, jeden fazy cieklej gazu polecaja zmieniac co 15 tys. km, natomiast drugi: fazy lotnej co 20tys o ile dobrze pamietam. Jesli bedziesz regularnie wymienial znacznie wydluzysz zywotnosc instalacji. Problem moze natomiast tkwic w zbyt wczesnym przelaczeniu na gaz (przy zbyt niskiej temp. gazu) lub cos z silnikiem krokowym od benzyny.

    0
  • #7 27 Wrz 2005 12:09
    orionbenny
    Poziom 13  

    jarsaw napisał:
    na przyszlosc nie radze przekrecac silnika na gazie bo moze sie to zle skonczyc, na gazie nie dziala odcinka bo na benzynie centralka odcina paliwo a tu nie

    Na sekwencji też działa odcinanie - wtryskiwacze gazowe są sterowane sygnałem z wtryskiwaczy benzynowych - jak ECU odetnie benz to gaz też nie gada:D

    0
  • #8 13 Lis 2005 11:48
    Grzeniu01
    Poziom 11  

    Zamykam temat. Usterka naprawiona wszystko dziala OK.

    0