Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch WVH28420PL - Tłucze się

reaxtic 01 Dec 2019 11:50 1161 16
Wago
    reaxtic
    Level 10  
    Witam.
    Jak to jest teraz z tymi nowoczesnymi pralko-suszarkami ? Czy mogą się tak tłuc jak na załączonym filmie? Dodam, że przed wymianą bębna (robił zadziory) tłukła się po lewej stronie, a teraz zaczęła po prawej. Wiele osób mi pisze, że to całkiem normalne przy praniu jednej rzeczy lub w siatce, ale tutaj nasuwa się kolejne pytanie - czy w takim razie system pralki nie powinien tego wyważyć ? Tutaj widać ewidentnie, że system wyważył tą siatkę, która naprawdę jest duża i chroni bęben przez metalowymi zamkami. Dodam, że całkiem inaczej działałą i ciszej moja stara pralka od Indesita, która wytrzymała 9 lat.

https://www.youtube.com/watch?v=s3MORUw9_KU
  • Wago
    User removed account
    Level 1  
    reaxtic
    Level 10  
    my41s wrote:
    reaxtic wrote:
    Wiele osób mi pisze, że to całkiem normalne przy praniu jednej rzeczy lub w siatce, ale tutaj nasuwa się kolejne pytanie - czy w takim razie system pralki nie powinien tego wyważyć ?

Odpowiem pytaniem: a jak się Tobie wydaje? Czy sam byłbyś w stanie równomiernie rozłożyć pranie, jak miałbyś je ograniczone siatką?
    Rozumiem z opisu, że całe pranie ładujesz do siatki, a następnie do pralki. Taka siatka (jak i również poszewka na poduszkę :-) ) faktycznie sprawdzi się, ale do prania drobnych rzeczy, np. skarpetki, skarpetki dziecięce, rękawiczki.
    reaxtic wrote:
    chroni bęben przez metalowymi zamkami.

Zapiąć zamki i prać po lewej stronie :-)

Teraz prałem spodnie z pracy z dużą ilością metalowych wstawek. Nie wyobrażam sobie nie puszczenia ich w siatce. Siatka: https://allegro.pl/oferta/siatka-turystyczny-...8723?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    Jest to dość duża siatka, więc powinny spodnie się rozłożyć. I tak jak wspominałem po wymianie bębna stuki już nie dochodzą z lewej strony tylko z prawej i to jest dziwne. I naprawę nie rozumiem dlaczego spodnie puszczone w tej siatce tak źle oddziałują na tego Boscha. Przecież Indesit za 900 zł bez wyważania potrafił jedna rzecz wyprać i to w 1k obrotów. Dziwne te pralki teraz produkują.
    User removed account
    Level 1  
  • Wago
    reaxtic
    Level 10  
    Dalej nie odpisałeś dlaczego po wymianie bębna przestała się tłuc w lewą stronę a zaczęła w prawą.
    Bosch WVH28420PL - Tłucze się

Powyżej masz moja stara pralkę. Nie wiem czy miała faktycznej wyważanie czy nie, ale w tamtej to czy puszczałem podkoszulek czy tam spodnie po pracy to od razu prało a tutaj myśli myśli myśli a potem wiruje i się tłucze. Rozumiem jakby sterownik nie dopuścił do wirowania czyt. wyważenia, ale tutaj sterownik dopuszcza i powinno to wszystko gładko chodzić.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    reaxtic
    Level 10  
    my41s wrote:

Musisz sprawdzić zawieszenie bębna. Może to być amortyzator, sprężyna, a może nawet niedokręcona któraś z przeciwwag (ale to raczej nie ten dźwięk)... Może to być również coś banalnego typy klepiące drzwiczki albo coś, co leży na blacie pralki.
    Jak jest na gwarancji to zgłaszaj, że tłucze, ale nie wspominaj, że problem dotyczy wirowania jednej pary spodni.

Robiłem też "zwykle pranie" i co prawda tłucze się wtedy mniej, ale tłucze się. Więc z takimi spodniami roboczymi, które są ciężkie, ale 2,5 kg nie powinny ważyć mokre to jest istny śmiech na sali. Jakie oni amortyzatory montują do pralki, która powinna przyjąć 7 kg na klatę ? Wiadomo, że jak bęben obróci i spodnie spadną z wysokości przy zmniejszaniu obrotów to nie będzie 2,5kg, ale też nie ma takiego przyspieszenia, żeby z 2,5kg zrobiło się powyżej 7kg :) Druga sprawa to spodnie, które faktycznie wolałbym umyć ręcznie, ale jak się nie ma sil po pracy to taka pralko-suszarka powinna sobie poradzić. Bo jak nie to ja wolę kupić 3 indesity że zdjęcia. Tam to tylko jak zaladowalo sie więcej niż 10kg do max 6kg :D W ogóle z Boschem były problemy od samego początku bo złączki "żabki", które trzymają rurę przed zsunięciem się były obrócone w stronę obudowy i było je słychać nawet przy lekkim obrocie bębna. Kilka razy przychodził technik i nic nie stwierdzał. Dopiero jak pokazałem filmik koleżanki z forum to się opamiętał i ściągnął fartuch a tam 2 żabki obrócone :P Po dłuższym czasie bęben zaczął robić zadziory i to samo technik nic nie wykrył i dopiero drugi technik zgłosił to do Boscha i dostałem informację, że będzie wymiana bębna. Po wymianę stuka po prawej a jej stuka po lewej tak jak powiedziałem przed naprawą technikowi. Może coś zamienił miejscami ? Tego nie wiem :) Po naprawie dostałem też w gratisów wygięty fartuch i odpowiedź, że się sam naprawi - i tak się naprawia już od tygodnia a dalej wygląda nieestetycznie. Ja to chyba mam jakiegoś pecha do tego Boscha.

my41s wrote:
    Nie. Jeżeli materiał jest lekki i w/g algorytmu odebrane z prądniczki tachometrycznej wahnięcia napięć są dopuszczalne, to pralka będzie wirowała z wyżej wymienionym skutkiem. Czyli teoretycznie dopuszczalnie rozłożone pranie może tłuc.

To fajnie, inaczej niż reklamuje to producent.

Quote:
    Dawno temu spotkałem mechaniczną kontrolę niewyważenia wsadu w Eumenii - ta od razu przerywała wirowanie, jak tylko nią za mocno trzęsło :-)

Ciekawe ile wynosiła trwałość takiej pralki :D
    User removed account
    Level 1  
    reaxtic
    Level 10  
    skryn wrote:
    reaxtic wrote:
    https://www.youtube.com/watch?v=s3MORUw9_KU

Perfekcyjna praca urządzenia. Szukasz dziury w całym.

Przeczytałeś posty ? Po wymianie bębna stuki dochodzą z prawej strony a nie z lewej przy tym samym praniu. Jakbym szukał dziury to bym napisał: źle spasowana, fartuch do bani, ciężko się otwiera pojemnik na proszek/płyn, łatwo się brudzi itp. Tutaj widać ewidentny problem z czymś czego nie pojmuje, ponieważ nie wiem jak mogło nagle po wymiane bębna zacząć stukać z lewej na prawą...
    mrice
    Moderator of Home appliances
    reaxtic wrote:
    Czy mogą się tak tłuc jak na załączonym filmie?

Prawidłowa praca przy wirowaniu pojedynczych rzeczy.

reaxtic wrote:
    tłukła się po lewej stronie, a teraz zaczęła po prawej.

Pogratulować wyczucia rozchodzenia się fal dźwiękowych.

reaxtic wrote:
    Wiele osób mi pisze, że to całkiem normalne przy praniu jednej rzeczy lub w siatce

I mają rację

reaxtic wrote:
    czy w takim razie system pralki nie powinien tego wyważyć

Trzeba dokupić pakiet "chińćzyk z wagą"

reaxtic wrote:
    Dodam, że całkiem inaczej działałą i ciszej moja stara pralka od Indesita, która wytrzymała 9 lat.

Nie ma tu czego porównywać.

reaxtic wrote:
    Jest to dość duża siatka, więc powinny spodnie się rozłożyć.

Kurde, a to nie douczone portki...

reaxtic wrote:
    I naprawę nie rozumiem dlaczego spodnie puszczone w tej siatce tak źle oddziałują na tego Boscha.

Fizyka się kłania, rozkład sił odśrodkowych i jej wektory oraz sprawa tłumienia drgań choćby przez amortyzatory

reaxtic wrote:
    Przecież Indesit za 900 zł bez wyważania potrafił jedna rzecz wyprać i to w 1k obrotów.

Zawsze można sprzedać Boscha i kupić Indeshita.

reaxtic wrote:
    Robiłem też "zwykle pranie" i co prawda tłucze się wtedy mniej, ale tłucze się. Więc z takimi spodniami roboczymi, które są ciężkie, ale 2,5 kg nie powinny ważyć mokre to jest istny śmiech na sali. Jakie oni amortyzatory montują do pralki, która powinna przyjąć 7 kg na klatę ?

Dużo lepiej będzie jej przyjąć na klate te 7kg niż pojedynczą ciężką rzecz

reaxtic wrote:
    Wiadomo, że jak bęben obróci i spodnie spadną z wysokości przy zmniejszaniu obrotów to nie będzie 2,5kg, ale też nie ma takiego przyspieszenia, żeby z 2,5kg zrobiło się powyżej 7kg

PRzy praniu nie, ale przy wirowaniu taka nogawka mogła by Cię już znokautować.

reaxtic wrote:
    Dopiero jak pokazałem filmik koleżanki z forum to się opamiętał i ściągnął fartuch a tam 2 żabki obrócone

Jakieś bajki Pan opowiadasz, po zdjęciu fartucha żadnych żabek nie ma, to nie staw.

reaxtic wrote:
    Po naprawie dostałem też w gratisów wygięty fartuch i odpowiedź, że się sam naprawi - i tak się naprawia już od tygodnia a dalej wygląda nieestetycznie.

Cos mi sie zdaje, ze serwis ma Cię już serdecznie dość.

reaxtic wrote:
    Ciekawe ile wynosiła trwałość takiej pralki :D

Przeciętnie ok 30 lat.

reaxtic wrote:
    Przeczytałeś posty ? Po wymianie bębna stuki dochodzą z prawej strony a nie z lewej przy tym samym praniu.

Mogą być zamienione miejscami amortyzatory, ale dla nie nie ma szans wyłapać tego na słuch.
    User removed account
    Level 1  
    reaxtic
    Level 10  
    skryn wrote:
    reaxtic wrote:
    Głupoty to może serwisant mówić bo mu się spieszy a nie ja.

Głupoty piszesz Ty i zajmujesz cenny czas serwisantom pierdołami wyimiganymi (wymyślonymi) w Twoim mózgu.
    Show must go on.
    No nie?

Zastanów się co piszesz. Chodziło mi o kilkukrotne wzywanie serwisanta do przestawienia tych żabek/zacisków. Każdy, który wchodził nic nie widział i od razu wychodził Może faktycznie ich czas jest taki cenny... Ciekawe kto im za to płaci. Idę spać bo jutro do pracy, kto wie - może nikt tego dnia nie będzie "zajmować" mojego cennego czasu pierdołami.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    reaxtic
    Level 10  
    skryn wrote:
    reaxtic wrote:
    skryn wrote:
    reaxtic wrote:
    Głupoty to może serwisant mówić bo mu się spieszy a nie ja.

Głupoty piszesz Ty i zajmujesz cenny czas serwisantom pierdołami wyimiganymi (wymyślonymi) w Twoim mózgu.
    Show must go on.
    No nie?

Zastanów się co piszesz.

Wiesz, gdybym był laikiem, to nie pisałbym postów na tym Forum.
    I przestań mieszać w postach (co rusz jakaś edycja).
    Bo to żenujące jest.

Wybacz, ale później dopiero kapłem się, że pisze z kim innym. Na telefonie trudno mi zacytować kogoś bo nie działa selektywnie.
    User removed account
    Level 1  
    reaxtic
    Level 10  
    skryn wrote:
    reaxticquote="skryn wrote:

Wybacz, ale później dopiero kapłem się, że pisze z kim innym. Na telefonie trudno mi zacytować kogoś bo nie działa selektywnie.

Streszczaj się. Elektroda. pl, to nie fejsbuk.

No weź przestań. Budzisz człowieka powiadomieniami :P

@my41s
    @skryn
    @mrice

Po dzisiejszej wizycie technika okazało się, że po wymianie bębna nie był poprawnie zamocowany hak w otwór - lekko wystawal i powodował inne ułożenie bębna a co za tym idzie też i fartucha, który po naprawie sam sie prawie wyprostował z udziałem technika bo przedtem był powyginany strasznie i nie mógł się ułożyć. Dodatkowo zostały dokręcone śruby do kamienia. Więc prawidłową pracą urządzenia nie możnabyło to nazwać przedtem. Pozdrawiam.